Hjertefred

- Vi trenger å stoppe opp litt og minnes de vi har mistet

- Det er fint å stå sammen med andre i sorgen og kjenne at det lov å snakke om den, lov å gråte, sier Thrude Leirvik, styreleder i Hjertefred.

HJERTEFRED: Denne helgen arrangeres Hjertefred over hele landet. Styreleder Thrude Leirvik mener arrangementet er med på å ufarliggjøre sorg og savn. Foto: Privat
HJERTEFRED: Denne helgen arrangeres Hjertefred over hele landet. Styreleder Thrude Leirvik mener arrangementet er med på å ufarliggjøre sorg og savn. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg tror vi alle har behov for en stille stund. Å stoppe opp litt og minnes de vi har mistet, sier Thrude Leirvik.

Hun er styreleder i den frivillige organisasjonen Hjertefred, som denne søndagen har arrangementer ti forskjellige steder i Norge, fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord. Arrangementene er litt forskjellige fra sted til sted, med musikk, dikt og dans, men utgangspunktet er det samme: Å komme sammen og slutte fred med sorg og savn.

Ved alle arrangementene handler det først og fremst om å lage et fellesskap. Deltakere blir møtt av lys, hjerter og frivillige kledd som engler, som gir ut små lapper eller lykter slik at man kan skrive en hilsen og sende «himmelbrev» til de man har mistet.

- Det er fint å stå der sammen i sorgen, og kjenne at det er lov å snakke om den, at det er lov å gråte. Jeg tror det gjør at man ikke føler seg så alene, sier hun.

LYS I MØRKET: Lys er et viktig element i Hjertefred-arrangementene. Her fra Sandvika i 2019. Foto: NTB
LYS I MØRKET: Lys er et viktig element i Hjertefred-arrangementene. Her fra Sandvika i 2019. Foto: NTB Vis mer

Ufarliggjør sorg

Mange familier, ofte flere generasjoner sammen, besøker Hjertefred-arrangementene. Leirvik mener det er en fin måte å ufarliggjøre sorg og savn på også for barn.

- Barn kan skrive lapper med navnet på den savner og har i hjertet sitt. Mange barn skriver kanskje navnet på en hund eller en katt som de har vært glad i. Hjertefred handler om alle typer sorg, forteller hun.

Leirvik har selv tatt med seg de to barna sine på arrangementet siden de var små, både som deltakere og som frivillige engler.

- Det er på en måte min lille gave til dem, selv om de kanskje ikke skjønner det helt ennå. Jeg håper de forstår verdien når de blir større, sier hun.

Hjertefred siden 2006

Hjertefred ble startet av kunstneren Bjørg Thorhallsdottir, som ble enke da hun var 30 år. Da ektemannen Eric Scott døde i 2005 følte hun på sorg, savn og et stort tomrom, men merket også at det ble skapt et bånd til andre som kjente på sorg og savn. Hun ønsket å gi mer rom for dette fellesskapet, og arrangerte Hjertefred for første gang i november 2006. Siden har arrangementene og organisasjonen vokst.

- Jeg gikk dit først som deltaker i Sandvika, og syntes det var så flott. For meg handlet det ikke om at jeg hadde mistet noen nære, men om at jeg hadde mistet meg selv litt gjennom livet. Det var så godt å stå der i mørket og få litt mer kontakt med meg selv. En stund etter ble jeg skilt, og det var også en sorg det var godt å kunne kjenne på i fellesskap med andre, sier Leirvik.

Etter først å ha vært deltaker, meldte hun seg som frivillig hjelper. Noen år senere ble hun spurt om hun ville være styreleder.

- Fellesskapet der er veldig verdifullt for meg, Hjertefred er et raust sted å være. Veldig mange av de frivillige har med seg sin egen sorg i arbeidet, og synes det er godt å kunne hjelpe andre som sliter med det samme. Men det er ikke bare for folk som sørger, det er også et fint sted å komme om man er ensom eller har det vanskelig, sier hun.

HJERTEFRED-SKAPER: Kunstner Bjørg Thorhallsdottir startet Hjertefred i 2006. Siden har organisasjonen vokst. Foto: NTB
HJERTEFRED-SKAPER: Kunstner Bjørg Thorhallsdottir startet Hjertefred i 2006. Siden har organisasjonen vokst. Foto: NTB Vis mer

Meningsfylt arbeid

Leirvik gjetter at arbeidet hun gjør for Hjertefred tilsvarer en stilling på 10 til 15 prosent.

- Det er av og til mye jobb, men det er også veldig meningsfylt. Jeg møter så mange mennesker som deler både sorg og kjærlighet, og jeg føler jeg får dobbelt tilbake.

I 2019, mens hun var styreleder i Hjertefred, ble Leirvik alvorlig syk av kreft. Hun hadde tidligere hatt føflekkreft, men nå hadde kreften spredt seg til både hode og lunger. Operasjon, stråling og immunterapi har gjort at hun i dag er frisk.

- Det var skremmende å bli akutt syk, men jeg fikk så mye omsorg fra så mange mennesker rundt meg, også fra alle i Hjertefred. Jeg tok imot all kjærligheten og brukte den for å bli frisk, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.