Trude Espås-saken

- Vi skylder Trude og andre kvinner som blir utsatt for vold og drapshandlinger å ikke gi opp

I fem år har forfatter Linda Klakken levd med Espås-saken døgnet rundt. I arbeidet med boka «Jakten - på sporet av mannen som drepte Trude Espås», har hun lett etter skjulte detaljer og gått over gamle spor.

JAKTEN PÅ DRAPSMANNEN: I sin nye bok jakter Linda Klakken på drapsmannen til Trude Espås. Foto: NTB
JAKTEN PÅ DRAPSMANNEN: I sin nye bok jakter Linda Klakken på drapsmannen til Trude Espås. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Helt siden drapet på 20 år gamle Trude Espås 8. august 1996 i turistbygda Geiranger på Sunnmøre har mannen jeg kaller Willy, ruslet rundt i verden som en fri mann. Sommeren 2022 er det 26 år siden den nyansatte stuepiken på Hotel Union ble funnet drept.

Det skriver Linda Klakken i boka «Jakten - på sporet av mannen som drepte Trude Espås».

I fem år har Klakken levd med saken døgnet rundt. Når barna er lagt om kvelden har hun sittet mellom enhjørninger og leker på datterens rom og jaktet en drapsmann. Lett etter detaljer som politiet kanskje ikke har funnet og gått over gamle spor igjen og igjen.

- Vi skylder Trude og andre kvinner som blir utsatt for vold og drapshandlinger å ikke gi opp. Vi må fortsette å grave for å prøve å løse saken, sier Klakken til Vi.no.

Sporløst forsvunnet

Den 8. august 1996 satt 20 år gamle Trude Espås på en utkikkstein på veistrekningen Grandestranda i Geiranger. Hun satt og leste i en bok. Det var siste gang hun ble sett. Midt på lyse dagen, midt i turiststrømmen i Geiranger, ble hun bortført og drept i skogen like ved. Da hun ikke kom på jobben på hotellet hun jobbet dagen etter ble hun raskt meldt savnet. En stor leteaksjon ble satt i gang, men Espås ble ikke funnet før 11 dager senere. Hun ble funnet av en turgåer i oreskogen som lå like ved utkikksteinen der hun sist ble sett.

Hvem var den kalkulerte drapsmannen som hadde drept midt på dagen? Hvem var han som hadde tatt seg god tid til å dekke til Trudes kropp med steiner og mose?

Trude Espås kom ikke på jobb augustdagen i 1996. Etter 11 dager ble hun funnet drept, men drapsmannen er enda ikke funnet. Foto: NTB
Trude Espås kom ikke på jobb augustdagen i 1996. Etter 11 dager ble hun funnet drept, men drapsmannen er enda ikke funnet. Foto: NTB Vis mer

For fem år siden kikket tilfeldigvis Linda Klakken på Åsted Norge på TV2 hvor Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen snakket om det uoppklarte drapet. Klakken begynner å søke på internett om saken. Det skal bli starten på en altoppslukende etterforskning for henne.

Mellom 6000 og 8000 mennesker fra 33 nasjoner besøkte bygda da Trude ble drept. Å lete etter drapsmannen er som å lete etter nåla i en høystakk. Det finnes knapt biologiske spor. Fra drapsetterforskningen finnes 25 000 dokumenter.

Det som finnes er en fantomtegning av en mann i blå og hvitstripete t-skjorte.

Mannen som lignet fantomtegningen

Hvor skal Klakken begynne? Kan gjerningspersonen finnes blant de utenlandske gjestene som bodde på det største hotellet i Geiranger? Er han blant deltagerne på en stor konferanse som pågikk i disse dagene?

Klakken går systematisk gjennom alle navnene på deltagerlista og stryker ut de som ikke passer med profilen til gjerningsmannen. Etter en rekke bildesøk etter de gjenværende navnene dukker det plutselig opp et ansikt på nett som gir henne frysninger. Mannen på bildet er prikk lik mannen på fantomtegningen. Da drapet skjedde bodde han på en campingplass like ved. I dagene rundt drapet beveget han seg mellom hytta han bodde i og hotellet der Trude jobbet.

I en mail til Hansen i Åsted Norge skriver Klakken:

«Har en ornitolog ved navn NN, som deltok på WOC-konferansen, alibi på drapstidspunktet?»

48 timer senere får hun en telefon. Det er Hansen.

«Du, Linda, nå er jeg jævlig nysgjerrig. Hvordan i huleste fant du NN?»

- Asbjørn har vært helt uvurderlig i arbeidet. Han er den med mest detaljkunnskap i og med at han var etterforskningsleder i saken fra 1997. Han har vært en suveren å diskutere teorier, alibier og årsaksforklaringer med. Jeg stoler på hans vurdering av ting. Vi har også hatt glede av å utfordre hverandre underveis, forteller Klakken.

Flere drepte kvinner?

For ordens skyld: Mannen Klakken fant er ikke ornitolog i virkeligheten. I boka kaller hun ham «Willy». Beskrivelsen av ham er av anonymitetshensyn. Han er ikke dømt og det er ikke sikkert han er rett mann å jakte på. For det er like viktig å renvaske ham som å finne bevis som kan felle ham.

Politiet bærer bort avdøde Trude Espås etter at hun ble funnet i en steinrøys i Geiranger. Foto: NTB
Politiet bærer bort avdøde Trude Espås etter at hun ble funnet i en steinrøys i Geiranger. Foto: NTB Vis mer

Jeg vil forstå hvordan hjernen til Willy fungerer. Jeg vil forstå ondskapen. En handling sier noe om den som handler. Er det mulig å finne trekk ved Willy som kan forklare handlingen han kan ha begått? Motiver eller vitneforklaringer som sier noe om hva slags menneske han er? skriver Klakken i boka.

«Willy» har en jobb som gjør at han jobber rundt omkring i verden. Klakken finner også ut at det har vært flere drap på unge jenter på steder han har oppholdt seg. Kan det være en sammenheng? Eller er det en annen som utførte ugjerningen denne dagen for 26 år siden?

Flere interessante kandidater

- Vi prøver å enten sirkle inn eller renvaske en av gjerningsmannkandidatene som Asbjørn har hatt øverst på lista, forklarer Klakken.

Hun har hele tida ha måttet holde hodet kaldt. For det er elementer ved saken som kan rokke ved om «Willy» faktisk kan være drapsmannen.

- Jeg fikk etter hvert innsyn i saksdokumentene og fikk lese vitneforklaringer på egenhånd. For meg blir det klart at det dukker opp en annen kandidat er mer interessant, men han ligner ikke på fantomtegningen som «Willy» ligner på, hevder Klakken.

Flere potensielle gjerningsmenn

Klakken mener flere sider ved saken kan settes i et nytt lys. Trude Espås ble sist sett sittende på en utkikkstein. Hun hadde på seg en rød t-skjorte og synes som en rød prikk på et oversiktsbilde som er tatt den dagen. Det er blitt anslått at bildet er blitt tatt klokka 17.26 på dagen.

Klakken hevder at tidspunktet bildet er tatt på kan være feil.

- Meteorologisk institutt mener bildet må ha blitt tatt åtte minutter senere enn først beregnet. Det forskyver tidslinja for det som skjedde med åtte minutter. Det er et hav av tid i en drapssak, sier Klakken.

Tidspunktet åpner også for flere potensielle drapsmenn.

Fantomtegningen av mannen i den stripete t-skjorta er basert på vitnemålet til en ung kvinne som solte seg et lite stykke unna der Trude satt. Han hadde sirklet rundt henne mens hun solte seg og snakket til henne med en tysk aksent før han gikk i retningen Trude satt. Han hadde spurt henne om hvor mye klokka var og hun hadde svart at den var 17.10.

- I tillegg til forskyvingen av tidslinjen er det tre andre vitner som ser Trude tettere før drapet. Det er to biler som passerer veien forbi Trude og et svenskt ektepar som ser en langt yngre mann i nærheten av henne. Han har en annen hårfarge og kroppsbygning enn mannen på fantomtegningen. Vitnene forklarer at det dreier seg om en høy, smal og slank person mellom 20 og 30 år. Han skal ha hatt lyst, kortklipt hår, små tettsittende øyne, hvit t-skjorte og langbukse, sier Klakken.

«Buksemannen»

Mannen, som Klakken kaller «Buksemannen» i boka, skal ha blitt sett sammen med Trude ved steinen og ved en av stiene inn i oreskogen. En av bilistene skal ha sett mannen holde rundt henne som i en omfavnelse. De skal ha hatt kursen inn mot skogen, men det skal ikke ha sett frivillig ut fordi armene til Trude lå langs siden på kroppen.

Mannen det svenske ekteparet skal ha sett mannen sammen med det han trodde var et barn i skogen i nærheten av der Trude ble funnet.

- Det er mange grunner til at politiet bør se på saken på nytt. De bør lete etter den såkalte Buksemannen i alt bildemateriale som foreligger, mener Klakken.

Gjennom sitt arbeid har Klakken også vist bilder av en rekke mistenkte til hovedvitnene på nytt. De gjenkjenner en mann som tidligere er blitt sjekket ut av saken og som kan være «Buksemannen».

- Jeg synes det er interessant at flere vitner har sett en person sammen med Trude omtrent samtidig. Han blir veldig godt beskrevet. Jeg frikjenner ikke «Willy» på noen som helst måte, sier Klakken, men understreker:

- Som følge av den nye tidslinjen kan det være sannsynlig at det kommer en annen mann på et senere tidspunkt som tar livet av henne, men vi vet jo ikke.

Håper politiet vil se på sporene

Klakken forteller at hun og Hansen har vært i kontakt med politiet, men at de foreløpig venter på tilbakemelding på om de vil følge de nye sporene.

- Det var mange moduskandidater i Geiranger da Trude ble drept som bør være interessante for politiet. Vi har kartlagt enda flere kandidater enn disse. Jeg har pekt politiet i en ny retning. Det er mitt viktigste bidrag. Det er enkelte ting bare politiet kan gjøre og som bare de har politifaglig kunnskap til, sier Klakken.

Hun hevder at hun også har gjort en oppdagelse med hensyn til et hårstrå på en vrengt sokk. Etter hjelp fra fagfolk mener hun det er sannsynlig at dette hårstrået ikke er blitt godt nok undersøkt.

- Vi håper hårstrået kan bli undersøkt på nytt og opp mot aktuelle kandidater. Og så håper jeg det finnes folk som kan vite noe og som melder seg. For drapsmannen tror jeg det må være en enorm belastning å gå rundt og vite at han har gjort det han har gjort. Han kan gjøre opp for seg ved å melde seg for politiet.

Klakken har hatt jevnlig kontakt med moren til Trude.

- Jeg får støtte fra henne, men det er viktig å huske på at det er en enorm påkjenning for de etterlatte at saken nå kommer opp igjen. Det er viktig for meg å ta hensyn til dem opp i alt dette.

Klakken har lagt bort saken for en stund. Livet griper inn og tar over igjen etter fem intense år.

- Nå sover jeg godt om natta. Jeg vil ikke si at jeg er ferdig med saken. Det er litt sånn som Asbjørn har det. Jeg er emosjonelt involvert i saken og har ikke samvittighet til å legge den helt bort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.