Sy egne klær

- Vi må få tilbake respekten for godt håndverk

Da Symesterskapet-deltaker Gro Marwold (62) oppdaget at klesskapet hennes var fullt uten at hun hadde noe å ha på seg, innførte hun ett års shoppestopp. - Å sy egne klær gir mye mer glede enn å kjøpe dem, sier hun.

SKREDDERSYDD: Det var mormoren hennes som lærte Gro Marwold å sy. Nå syr hun store deler av sin egen garderobe. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
SKREDDERSYDD: Det var mormoren hennes som lærte Gro Marwold å sy. Nå syr hun store deler av sin egen garderobe. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Når jeg syr, glemmer jeg tid og sted. Jeg kan bli helt oppslukt, det er som et slags fristed for meg, sier Gro Marwold (62).

Du har kanskje sett henne i tv-programmet Symesterskapet på NRK, der hun har fått ros av dommerne for sine presise sømmer og gode sykunnskaper.

Inspirert av mormor

Syinteressen startet allerede da hun var barn, og det var mormoren hennes som bragte den med seg hjem til henne - bokstavelig talt.

- Mormor var sømmerske, og hun sydde fine kjoler med sløyfer på til meg og de to søstrene mine. Når de var nesten ferdige, kom mormor hjem til oss for å sy i de siste knappene og legge opp kjolekanten i riktig lengde, og så satt jeg ved siden av henne og så på mens hun forklarte hva hun gjorde og hvordan. Hun var den som inspirerte meg til å prøve å sy selv, forteller Gro.

Da hun kom i slutten av tenårene skjønte hun fort at det å kunne sy selv var en stor fordel dersom hun ville at bukser og jakker skulle passe - høyden hennes stoppet nemlig på 154 cm, og som en typisk «petit» størrelse var klesutvalget i Norge ikke så stort.

- Norsk standard er jo litt større enn meg, og det var irriterende å føle at klærne mine alltid var litt for store. Jeg ble veldig ivrig på både å sy om og sy selv da jeg var i 20-årene, sier hun.

ROS: I Symesterskapet fikk Gro Marwold mye ros for sykunnskapene sine. Her er det dommer Andreas Feet som vurderer en av hennes kreasjoner. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
ROS: I Symesterskapet fikk Gro Marwold mye ros for sykunnskapene sine. Her er det dommer Andreas Feet som vurderer en av hennes kreasjoner. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Selvgjort er velgjort

Syingen har alltid fulgt henne som en hobby. For Gro blir det også en motvekt til den voldsomme bruk og kast-holdningen vi som samfunn har utviklet til forbruk av klær.

- Jeg har vært veldig glad i å kjøpe klær, men i 2017 kom det til et punkt da jeg tenkte «Herregud, så mye klær jeg har! Hva er det vi holder på med?». Hver vår og høst rydder vi i skapene og kaster klær vi nesten ikke har brukt, for å få plass til nye, ofte billige klær av dårlig kvalitet. Det er jo ikke bærekraftig.

Løsningen for Gro ble et helt år med shoppestopp. Ingen nye klær kom inn i huset dersom hun ikke hadde sydd dem selv.

- Når jeg syr et plagg selv, gir det meg mye mer glede enn den kortvarige følelsen av å ha kjøpt noe nytt. Jeg vet hvor mye tid og arbeid som er lagt inn i det, og blir mye mer glad i plagget og tar derfor bedre vare på det. For meg ligger det veldig mye gode følelser i selve håndverket, forteller hun.

Egen stil

Når hun går ut døren om morgenen, tar hun gjerne en liten «vareopptelling» av dagens antrekk. Hvor mye av det er kjøpt i butikk, og hvor mye er egenprodusert?

- Jeg har jo etter hvert laget ganske mye, også vesker og smykker. Jeg blir veldig fornøyd når jeg har laget det meste av det jeg har på meg selv.

Hun mener det å sy egne plagg også kan gi bedre selvtillit til dem som ikke passer inn i de vanlige standardstørrelsene i norske klesbutikker.

- Det kan virke som om kleskjedene tror at alle skal se ut på samme måte. Syr du selv, får du klær som passer og kan skape deg din egen stil.

- Start enkelt

Syingen handler om miljø og bærekraft, men også om mestring. Følelsen av å ha et flatt stoff som i hendene hennes blir noe tredimensjonalt, et plagg hun kan ha på seg, er veldig tilfredsstillende, forteller Gro.

- Jeg har gjerne et mønster som utgangspunkt, men jeg gjør ofte noen endringer mens jeg syr. Det kan være et kjolemønster som blir til en topp, eller en skjorte som jeg lager i flere forskjellige utgaver. Å bruke hendene og se at man kan lage ting, er noe jeg tror de fleste vil finne mestring i.

- Hvis man vil begynne å sy selv, hvor bør man starte?

- Det er lurt å starte med noe enkelt. Et handlenett eller et skjørt er en fin oppvarming hvis man ikke har sydd så mye før. Så anbefaler jeg å finne mønstre på nettet, gjerne fra små designere. For eksempel har nettsiden The Fold Line masse fine mønstre for nybegynnere, det samme har Jenny Skavlans Fæbrik.

- Alle kan lære

Akkurat YouTube kan fort bli en nybegynners beste venn når det gjelder sying. Lurer du på hvordan du skal sy en halsutringning, legge opp en bukse eller feste et erme, er det bare å søke opp en video som viser deg hvordan.

- Det finnes instruksjonsvideoer for absolutt alt nå, hver eneste detalj er det mulig å få nøye instruksjon i. Det er en veldig stor forskjell bare fra noen år tilbake, og gjør at alle kan lære seg å sy, sier Gro entusiastisk.

Til daglig er Gro prosjektleder i et reklamebyrå, en jobb hun trives godt med. Men det har hendt at hun har tenkt at hun heller burde tatt en utdannelse der hun brukte hendene som levebrød.

- I stedet har syingen vært en fin hobby, og et kreativt fristed der jeg glemmer alt annet for en stund. Å delta i Symesterskapet var gøy, jeg sydde veldig mye både i forkant av og etter opptakene. Det var også veldig inspirerende å se hva de andre deltakerne gjorde. Men det er jo litt rart å se seg selv på tv, sier hun og ler.

SYGLEDE: Gro Marwold der hun trives best - ved symaskinen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
SYGLEDE: Gro Marwold der hun trives best - ved symaskinen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.