- Vi lever bedre liv hvis vi tenker mer på at vi skal dø

En dag skal vi alle dø. Men alle andre dager skal vi leve, sa forfatteren Per Olov Enquist. Men å leve med døden inntil seg hver eneste dag - gjør det noe med hvordan du tenker om livet?

TA DØDEN TILBAKE I LIVET: Henriette Høyskel er styreleder i Hospice Norge, og har tidligere jobbet mange år som palliativ sykepleier for pasienter i livets siste fase. Hun mener et mer naturlig forhold til døden kan gi oss et bedre liv. Foto: Gry Kristiansdatter Lilleng
TA DØDEN TILBAKE I LIVET: Henriette Høyskel er styreleder i Hospice Norge, og har tidligere jobbet mange år som palliativ sykepleier for pasienter i livets siste fase. Hun mener et mer naturlig forhold til døden kan gi oss et bedre liv. Foto: Gry Kristiansdatter Lilleng Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenk deg at du vet at du skal dø.

Det vet vi jo egentlig alle, men tenk deg at du faktisk vet det, at du har fått beskjed av legene om at du har en uhelbredelig sykdom og bare har kort tid igjen å leve. Det finnes ingen kur, ingen helbredende medisiner, ingenting i verden vil kunne gjøre deg frisk.

Riktignok finnes det behandling. Den kan ikke kurere deg, men den kan gi deg noen måneder ekstra i denne verden. Kanskje et år, om du er heldig.

Men denne behandlingen, disse månedene med ekstra liv, kommer med en stor kostnad. Ikke i kroner og øre - ikke for deg personlig, i hvert fall - men i livskvalitet. Behandlingen vil være smertefull, inngripende, utmattende, kanskje også invalidiserende. Livet ditt - det som er igjen av det - vil bli verre. Lengre, men verre.

Så hva velger du? Kvalitet eller kvantitet? Å rive av plasteret fort eller langsomt? Livsforlengende behandling, eller å gå døden i møte?

- Veldig få velger døden framfor livsforlengende behandling, sier lege og kreftforsker Stein Kaasa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.