Besøksvenn

– Vi har fått et helt spesielt vennskap

For ni år siden møttes Grete (63) og Bjørg (95) for første gang, og kjemien stemte umiddelbart. – Det var spesielt å oppleve hvordan vi fant hverandre med en gang. Da jeg ble besøksvenn, oppdaget jeg at jeg fikk mye mer enn jeg ga, sier Grete.

ALLTID LIKE HYGGELIG: Bjørg sier at hun ser fram til hvert eneste treff med besøksvennen sin. – Ingen er som Grete. Jeg er så takknemlig for at vi fant hverandre, sier hun. Foto: Ellen Jarli
ALLTID LIKE HYGGELIG: Bjørg sier at hun ser fram til hvert eneste treff med besøksvennen sin. – Ingen er som Grete. Jeg er så takknemlig for at vi fant hverandre, sier hun. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Noen ganger kan menneskemøter være magiske. Når du treffer en likesinnet og oppdager at kjemien er til stede fra første stund. Slik var det for Grete Rynning Seip og Bjørg Bjørnstad. Grete er besøksvenn for Bjørg, og Bærum Røde Kors satte opp det første møtet mellom dem.

– Det ble bare full klaff. Vi hadde med oss en dame til fra organisasjonen, men hun fikk nesten ikke sagt et ord. Vi hadde så mye å snakke om, forteller de to damene og smiler mot hverandre.

Vi møter dem hjemme hos Bjørg. Den spreke 95-åringen bor for seg selv på Østerås. Hun viser vei inn til den hjemmekoselige leiligheten, og serverer bakst og kaffe. Vi får en varm velkomst. Begge kvinnene utstråler energi og livsglede, og latteren sitter løst. Selv om det skiller 32 år i alder, har de svært mye til felles og veldig mye å snakke om.

Gir livskvalitet

Det første møtet skjedde i mars 2013. På det tidspunktet hadde Grete mistet begge sine foreldre, og ville bruke tiden hun hadde til overs til å gjøre noe meningsfylt. Hun kontaktet Røde Kors med ønske om å bli besøksvenn, og de foreslo Bjørg. Organisasjonen jobber for å matche bruker og besøksvenn som passer sammen.

– Så ble jeg altså tildelt denne fantastiske damen her. Jeg ble så imponert over hvor godt vi passer sammen, og hvor mye jeg fikk igjen for det å være frivillig, sier Grete og smiler mot Bjørg.

63-åringen synes det er utrolig givende å være besøksvenn.

– Det er godt å føle at en betyr noe for et annet menneske. Det gir meg masse glede! Det å bidra med noe for andre, gir livskvalitet og lykke for en selv. Man får så mye ut av det selv, det er helt utrolig. Og du gleder ikke bare den du besøker, men også de pårørende, sier Grete.

Den ene datteren til Bjørg bor i Bodø, og det var hun som søkte etter en besøksvenn til moren. Bjørg går fast til seniorsenteret – og selv om hun har mange venner og bekjente der, hadde hun behov for mer besøk. For Bjørg er rastløs som person, og hun er glad i godt selskap. Og etter at hun ble kjent med Grete, ble Bjørg faktisk enda mer sosial og inviterte flere folk hit på besøk, får vi vite.

Gleder seg til hver eneste gang

Bjørg beskriver det å treffe Grete som en opplevelse. De to oppdaget at de hadde mye til felles. Begge synger i kor, og de er svært kulturinteressert. De to damene møtes fast hver torsdag hjemme hos Bjørg, og treffene varer gjerne i mange timer.

De har også vært på teater og konserter sammen. Noen ganger går de turer i nabolaget, og de drar også på shopping og restaurant i ny og ne. Grete jobbet fulltid da de først ble kjent. Hun kom etter jobb hver uke, og fikk middag servert hver gang.

– Det var deilig. Bjørg er veldig flink til å lage mat, forteller Grete.

Torsdagstreffene med Grete er blitt et fast holdepunkt som Bjørg setter utrolig stor pris på. Hennes familie er også blitt litt kjent med Grete, og de synes dette er veldig fint.

– Og de ser at jeg har stor glede av det, forteller Bjørg.

– Hva er det beste ved å ha en besøksvenn?

– Jeg ser alltid fram til at Grete kommer. Og så får jeg jo ryddet opp og gjort det pent i leiligheten også. Det er stas å forberede litt til hun kommer, og det er koselig med besøk, sier 95-åringen.

Bjørg ser tilbake på et spennende og innholdsrikt liv, med mann og tre barn. For 23 år siden ble hun enke. I mange år arbeidet hun som lærer på en barneskole. Grete på sin side er gift og er også mor til tre. Hun har jobbet som rådgiver i Telenor i mange år, fram til hun nå går av med pensjon.

Takknemlig

Gjennom årenes løp har Bjørg og Grete blitt veldig godt kjent med hverandre, og de har møtt flere av hverandres familiemedlemmer. Bjørg har også vært med og hørt Grete synge i kor, blant annet.

– Ingen er som Grete. Jeg er så takknemlig for at vi fant hverandre, sier Bjørg.

GODE VENNINNER: Grete (63) og Bjørg (95) har fått et nært og godt vennskap, og stortrives i hverandres selskap. De kan snakke om det aller meste, også om personlige ting og om utfordringer i hverdagen. Foto: Ellen Jarli
GODE VENNINNER: Grete (63) og Bjørg (95) har fått et nært og godt vennskap, og stortrives i hverandres selskap. De kan snakke om det aller meste, også om personlige ting og om utfordringer i hverdagen. Foto: Ellen Jarli Vis mer

– Gleden er like stor for meg, og jeg gleder meg alltid like mye til å besøke Bjørg. Da jeg ble besøksvenn, oppdaget jeg at jeg fikk mye mer enn jeg ga, repliserer Grete.

De to kvinnene kan snakke om det aller meste. Dersom Bjørg er litt nedfor en dag, er det gjerne Grete hun vil snakke med. De har begge andre venner i livet sitt også, men er likevel blitt svært viktige for hverandre, konstaterer Grete.

– Jeg vil ikke si at Bjørg er blitt som en ny mor for meg, men hun er blitt en svært god venn. Faktisk opplever jeg at det kan være enklere å snakke om de nære ting når en ikke er i familie. Å snakke med noen utenom, gjør at man får andre innfallsvinkler på ting, sier Grete.

– Hvilke egenskaper setter dere pris på ved den andre?

– Grete er sjenerøs, nytenkende og åpen til sinns. Også er hun så levende og morsom. Hun er også veldig oppmerksom og godhjertet, sier Bjørg, og forteller at Grete sendte henne blomster og konfekt for å muntre henne opp under pandemien.

Grete takker for komplimenten og smiler mot sin venninne.

– Bjørg er snill og flink til å lytte. Hun er interessant å snakke med, og hun har stor respekt for andre. Også er hun veldig punktlig, sier Grete.

Friske replikker

De to bærumsdamene er nok litt like på mange områder. De påpeker at de har opplevd mye sammen i løpet av de ni årene de har kjent hverandre.

– Dermed blir man vel litt mer like også, ved at man tilbringer tid sammen og har et vennskap, påpeker Grete.

De har det morsomt sammen og tuller mye, forteller de. De er to personer som ikke tar seg selv så veldig høytidelig, og det utveksles mange friske replikker mellom dem.

– Vi har diskutert mye forskjellig opp gjennom årene, og vi er ikke alltid enige! Men ofte tenker jeg i ettertid på det hun har sagt, også sier jeg til Bjørg: «Du, det du sa var kanskje ikke så dumt likevel», forteller Grete.

Hun synes det bare er interessant at de har ulike meninger.

– Jeg er kanskje litt mer konservativ enn deg, men så tilhører jeg jo også en annen generasjon, påpeker Bjørg.

Ulikhetene deres gjør at de både blir inspirert og lærer av hverandre, er de enige om. Det utvider horisonten, påpeker Grete.

Det hender at Grete hjelper Bjørg med tekniske ting på mobiltelefonen, får vi vite. Grete på sin side sier hun er imponert over hvor dyktig Bjørg er på håndarbeid.

Hjerte for Røde Kors

Grete bruker mye av tiden sin på frivillighet. Hun har et brennende engasjement og et stort hjerte for Røde Kors. Etter hvert som hun har trappet ned i arbeidslivet, har hun brukt mer og mer tid på dette. Nå er hun rådsleder for Beredskap og sitter i lokalstyret i Bærum, og er også med på å koordinere andre besøksvenner og brukere.

– Jeg synes jo selv at det gir meg så mye å være besøksvenn. Derfor vil jeg jobbe for at andre skal få oppleve det samme, forteller Grete.

– Å jobbe for at andre mennesker finner hverandre og å se at det er en match, er en kjempeopplevelse, legger hun til.

Grete mener at flere burde få øynene opp for hvor hyggelig det er å være besøksvenn, og sier at det i grunnen passer for alle. Nylig pensjonerte er en viktig målgruppe når det gjelder rekrutteringen, forteller hun.

– Dette er virkelig en meningsfylt fritidsaktivitet – og det kan også være en måte å komme ut av ensomhet på. Ensomhet er et samfunns-problem i Norge – og dermed er dette tilbudet svært viktig, påpeker hun.

På spørsmål om hvor mye tid Grete bruker på frivillighet, må hun tenke seg om litt. Det er visst snakk om ganske mange timer per uke – men det er det virkelig verdt, understreker hun.

Grete er for øvrig født 8. mai, som er den internasjonale Røde Kors-dagen.

– Mannen min sier at det umulig kan være tilfeldig, sier 63-åringen med et smil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.