- Vi har arvet ideen om at kvinner er en bruksting

- Jeg nekter å skamme meg for noe som er helt naturlig, sier Dora Thorhallsdottir (48). I stedet for skam, har hun laget et standupshow om vår tids siste tabu: Overgangsalderen.

ABSURD: Overgangsalderen assosieres både med skam, tabu og noe lett patetisk, mener Dora Thorhallsdottir. Selv har hun valgt å gjøre det om til et standupshow. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ABSURD: Overgangsalderen assosieres både med skam, tabu og noe lett patetisk, mener Dora Thorhallsdottir. Selv har hun valgt å gjøre det om til et standupshow. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er helt sprøtt. Overgangsalderen er noe annenhver nordmann skal gjennom, men vi vet nesten ingenting om den!

Dora Thorhallsdottir er en blanding av oppgitt, forbauset, lattermild og irritert. For hva i all verden er det vi driver med? Hvorfor har vi mennesker gjort det skambelagt å gå gjennom en på alle måter naturlig prosess?

- Vi forbereder ungene våre på puberteten fra de er åtte-ni år, og snakker om hormonkaos og forandringer i både kropp og psyke slik at alle vet nøyaktig hva som kommer til å skje og hvorfor. Men så, med hormonkjør nummer to, har vi klart å gjøre det til et skamfullt ensomhetsprosjekt der kvinner må google symptomer som om de har en sær sykdom. Det er faktisk sjukt absurd, fnyser Thorhallsdottir.

Mange kvinner vet ikke hva symptomene på overgangsalderen er, forteller ekspertene. Les mer om de tidlige tegnene her:

The Age

Komikeren og relasjonsterapeuten tilhørte selv de uvitende massene, inntil hun i 2017 hadde skrevet ferdig standupshowet «Familiegreier» og begynte å tenke på hva som kunne være temaet for det neste. Fire år er vanlig intervall mellom slike show her til lands, og litt kjapp hoderegning tilsa at kalenderen da ville vise 2021.

- Da er jeg 48 år, tenkte jeg, og så slo det meg: Shit! 48 år! Det var da mamma kom i overgangsalderen, og det er jo bare noen få år til! Jeg nærmet meg The Age, sier Thorhallsdottir med tilgjort mørk stemme.

- Jeg husker hvordan det nesten knøt seg i magen ved tanken på det. Deretter innså jeg at jøss, dette kan jeg nesten ingenting om.

S-M-L

Det har hun rettet opp i nå. All informasjon hun har klart å finne om overgangsalderen er blitt saumfart, lest og prosessert, og sendes nå ut i verden igjen i Thorhallsdottirs egen versjon - som standupshowet «Overganger». Premieren i Drammen Teater for et par uker siden gikk over all forventning, og gjenåpningen av samfunnet og kulturlivet uka etter kom som bestilt.

- I showet går jeg gjennom 14 vanlige symptomer overgangsalderen kan gi deg, og det er ikke småtteri. Ikke alle merker det like mye, det er litt small, medium, large der også, men de aller fleste merker noe, sier Thorhallsdottir.

Og det er strengt tatt ikke bare damene selv som merker det, legger hun til.

- Mange menn går nok rundt og lurer på hva faen det er som skjer med kona, hun er jo helt forandret. Men jeg tror ikke menn nødvendigvis dømmer så hardt når de skjønner hva det handler om, de er nok mer overrasket over at kvinner opplever overgangsalderen som skamfullt. Skal vi skamme oss over det også, liksom?

Usexy

Joda, vi skal visst det. Overgangsalderen har rett og slett fått et skikkelig usexy rykte, og er omtrent like fristende for mange å snakke om som toalettvaner eller omgangssyke.

- Jeg forstår at man tidligere forbandt det med å være gammel, men den tiden er forbi. Forskerne mener at den første personen som skal bli 150 år gammel lever allerede, og overgangsalderen inntreffer når du er rundt 50. Skal du gå rundt med hengehue og stram overleppe i 100 år? spør Thorhallsdottir.

Hun mener skammen rundt overgangsalderen kommer av tanken om at en kvinnes verdi er knyttet til hennes ungdom, skjønnhet og fertilitet.

- Jeg tror vi har arvet ideen om at kvinner er en bruksting som bare kan brukes til å lage barn. I tillegg lever vi i utseendefokusert samfunn som forherliger alt som er ungt, mens overgangsalderen forbindes med at din tid er over. Bare tenk på alle de nedsettende ordene vi bruker om det: Du falmer, tørker inn, er på hell, glanstiden din er over. Det er knyttet noe veldig patetisk til det å være i overgangsalderen, men det at alle kvinner skal skamme seg over noe som er naturlig er et så høyt nivå av idioti at jeg nesten ikke har ord, sier Thorhallsdottir.

- Gullgruve

Komikeren har flere ganger fått høre at hun er modig som har gjort overgangsalderen som tema for et standupshow, men selv mener hun det er en gullgruve.

- Det er jo ingen som har tatt dette til scenen før!

- Har du selv begynt å merke noe til symptomene du forteller om?

- Nei. Det hadde jo vært veldig praktisk om jeg midt i showet kunne fått noen hetetokter eller noe, men ifølge gynekologen har jeg fortsatt mange egg igjen, sier komikeren og ler.

Spøk om alvor

Latteren sitter løst hos Thorhallsdottir. Men selv om overgangsalderen kan fremstå som en uoppdaget evighetskilde for en som driver med komedie, er det mye alvor involvert også.

- Det som overrasker meg mest etter å ha snakket med veldig mange om dette temaet nå, er at så mange ikke vet at nedstemthet og tristhet er et av de vanligste symptomene på overgangsalderen. I mange år har vi snakket om Empty Nest-syndromet som visstnok rammer kvinner når barna flytter ut - men så handler det egentlig om overgangsalderen!

- Du har ikke begynt å grue deg, nå som du vet hva som venter?

- Jeg gruer meg ikke. Det virker ikke kjempegøy å bli kokvarm av hetetokter en dag i februar, men jeg nekter å skamme meg over noe som er naturlig, sier Thorhallsdottir.

- Hetetokter er for øvrig et veldig pussig ord. En tokt? Det er jo bare om sjørøvere og vikinger vi bruker det ordet ellers. Haha!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.