Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det nye året fikk en verst mulig start for kunsthåndverkeren, som har hatt sitt eget verksted og butikk på Bryggen i Bergen i over 50 år. Da hun en morgen i begynnelsen av februar skulle innom verkstedet sitt, var døren åpen.
– Inne i butikken og verkstedet var det et forferdelig rot. De lå strødd papir og alt mulig annet ut over gulvet. Enda verre var det at over 30 skinnjakker som jeg hadde laget selv var borte. I tillegg hadde de tatt ponchoer, hatter, sjal, tollekniver og andre varer som sto utstilt i butikken min, sukker hun.
De 32 skinnjakkene som Ingvild hadde laget selv, kostet 3600 kroner stykket. Varelageret hennes hadde det tatt år å bygge opp.
– Siden jeg hadde så mye klart i butikken, og fordi det er kaldt i dette gamle huset om vinteren, var det en stund siden jeg hadde vært her. Turistsesongen starter for alvor etter påske, så det var ikke noe stress med å få gjort så mye før det. Men alt ble jo snudd på hodet etter at tyvene hadde forsynt seg her, sier hun og legger til:
– Jeg tror at alt er forsvunnet ut av landet. Det er gjenkjennelige ting jeg lager, og det er kanskje vanskelig å få omsatt det her i Norge. De kunne bli avslørt. Det er nok profesjonelle tyver som har kommet seg inn, pakket ned det som har sett mest kostbart ut, og fraktet det bort, mener hun.

Alt om nye særaldersgrenser
Den første skinnjakken
Jobben med å få en oversikt over alt som var blitt tatt, ble litt enklere siden hennes sønn hadde vært på besøk i julen og tatt en rekke bilder i verkstedet.
– Han mente at jeg burde markedsføre meg på sosiale medier. Så Jarand tok mange fine bilder som eventuelt kunne brukes. Nå kan jeg i alle fall dokumentere alt som var her i julen, før tyvene var på ferde, slår Ingvild Nordahl fast.

Kun én av hennes egenproduserte jakker, laget av elgskinn, ble igjen etter tyveriraidet. Den hang så høyt under taket at tyvene tydeligvis lot den være. Derimot tok de hennes egen skinnjakke, som var den første hun laget, og som hun hadde hengende på verkstedet for litt vedlikehold.
– Den hadde jeg et nært forhold til. Jeg har brukt den i over 40 år, og jeg viste den ofte fram til kunder for å vise hvor godt skinnet har holdt seg. Jeg blir faktisk skikkelig forbanna ved tanken på at de også tok den med seg.
76-åringen forteller at det tar minst ti-tolv timer med effektiv jobbing å få ferdig en jakke. Men det forutsetter selvsagt tilgang på nødvendig materiale.
– Jeg bruker kun garvet lær av elgskinn. Og det er ikke alltid like lett å få fatt i. Så jeg satte i gang med å bestille for å kunne ha et utvalg klart til turistsesongen. Den varer som regel fra etter påske og ut september. Så vi får se om jeg klarer å produsere nok til at vareutvalget blir bra i sommersesongen, forklarer hun.

Fjellturen endte i dramatikk for Brage og familien
Flyttet inn i 1972
Ingvild Nordahl visste tidlig at hun hadde lyst til å arbeide med tekstilhåndverk. Med en mor som tidvis var håndarbeidslærer på Søreide skole, og en farmor som var flink med brodering, søkte hun seg inn på kunstlinjen på Langhaugen skole i Bergen.
– Jeg hadde Thomas Breivik som lærer der, og han var veldig inspirerende. Han var i tillegg ung til sinns, så vi ble venner resten av livet, forteller hun.
– Så da ble jeg fast bestemt på at jeg i 1968 skulle søke på Bergen Kunsthåndverkskole. Jeg var heldig som kom inn på første forsøk, uten egentlig å ha noen praksis å vise til. I mai 1972 flyttet jeg så inn i lokalene her i Bellgården, som jeg leier av Stiftelsen Bryggen, forteller hun.
– Du var ikke fristet til å gi deg etter det som skjedde i vinter?
– Du blir jo oppgitt og lei deg. Men nei, etter alle disse årene med eget verksted og utsalg her på Bryggen, skal det ikke slutte slik, sier hun bestemt.
– Jeg var alvorlig syk som 50-åring og ble frisk igjen. Da jeg ble 70, fikk jeg en ny sykdom som krever både behandling og medisiner. Men jeg kan leve med det resten av livet. Så da vil jeg også beholde verkstedet mitt så lenge jeg kan. Dette har vært livet mitt. Nei, jeg gir meg ikke nå, smiler Ingvild Nordahl.

Sigrid (49) er sjef for Krigsskolen:– Det er spesielt å jobbe for noe større enn seg selv
Populære Bryggen
Lokalet hun holder til i er et av de aller eldste på Bryggen i Bergen. Etter brannen i 1702 var husene i Bellgården blant de første som ble restaurert. Det er altså mye historie i veggene, og i de siste 51 årene har Ingvild Nordahl vært en del av den.
– Det er jo mange besøkende her, året rundt egentlig. Men aller mest er det jo i sommermånedene når turistene strømmer til. Spesielt mange er det når cruiseskipene legger til kai i Bergen, sier hun.
– Cruiseturistene blir vel beskyldt for ikke å legge igjen penger når de kommer i land?
– Det er ikke min erfaring. Det er mange fra cruiseskipene som kommer her og handler. Men er det turgrupper med egen guide, er det mer sjelden at de kjøper noe. De skal jo videre til andre attraksjoner og har ikke så god tid til å kikke rundt i verksteder og butikker, mener Ingvild Nordahl, og kikker rundt på alle de nakne kleshengerne der hennes egne skinnjakker skulle friste besøkende.
– Det er en ubehagelig følelse å tenke på at uvedkommende har rotet rundt og forsynt seg her. De har også invadert mitt liv. Men jeg får bare henge i og være flittig ved symaskinen. Det er det eneste jeg kan gjøre nå, sier Ingvild Nordahl.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.