Trine (51) har et annerledes ekteskap: - Ikke noe som kan anbefales sånn helt uten videre

Man setter ikke tre barn til verden for å bli skilt, var Trine og Morten enige om. De har i stedet valgt en annen løsning, hvor de fremdeles bor sammen - men har hver sine kjærester.

KJÆRESTER OG EKTEFELLER: Morten Ramsland (fra venstre) og Trine Dupont, begge 51 år, har vært sammen i 30 år og gift i 17. For 12 år siden kom de til et punkt hvor noe måtte endres. I dag har begge kjærester på hver sin kant - og Trines kjæreste Jørn Uhrenholt (til høyre) kommer og går i ekteparets hus som han ønsker. Foto: Jonna Fuglsang Keldsen/Magasinet Søndag

KJÆRESTER OG EKTEFELLER: Morten Ramsland (fra venstre) og Trine Dupont, begge 51 år, har vært sammen i 30 år og gift i 17. For 12 år siden kom de til et punkt hvor noe måtte endres. I dag har begge kjærester på hver sin kant - og Trines kjæreste Jørn Uhrenholt (til høyre) kommer og går i ekteparets hus som han ønsker. Foto: Jonna Fuglsang Keldsen/Magasinet Søndag

Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Trine Dupont (51) lever i et ukonvensjonelt kjærlighetsforhold med ektemannen og kjæresten. Det krever ærlighet, trygghet og besluttsomhet. Og det krever mange, lange samtaler.

«Ikke prøv dette hjemme.»

Denne advarselen kan ofte leses når noe ser pent og fristende ut, men som vanskelig lar seg kopiere av Hvermannsen.

Slik er det også med livet og den spesielle kjærligheten som utspiller seg i en villa i Brabrand ved Aarhus, Danmark. Der bor lærer og psykoterapeut Trine Dupont sammen med forfatter Morten Ramsland. Begge er 51 år, og de har tre barn på 20, 17 og 13 år. Trine og Morten har vært sammen i 30 år og gift i 17. Men Trine er forelsket i Jørn, og Morten er forelsket i Louise. Det fungerer, men det har vært hardt arbeid - og er det fortsatt.

Trine (51) er monogam med to.

Aldri skilsmisse

Man setter ikke tre barn til verden for å skilles. Det er Trine Dupont og Morten Ramsland enige om. Det var de også den kvelden for 12 år siden, da Morten, ulykkelig og under press, fortalte kona om S/M-ønskene han hadde slitt med å undertrykke i årevis.

– Mortens lyst hadde alltid vært der, men han hadde ikke gjort noe med det, og det hadde tynget ham. Han hadde hatt flere depresjonsanfall, og han var sinnssykt redd for at jeg skulle gå fra ham hvis han fortalte om behovene sine, sier Trine.

– Vi måtte finne ut av det sammen. Ingen av oss ville være alene med tre små barn. Den yngste var bare seks måneder gammel og veldig urolig. Tanken på skilsmisse var aldri der, sier Trine.

TRINE OG MORTEN: – Vi har aldri blitt enige om hvordan det skal være. Det er noe som har utviklet seg i små skritt. Og vi snakker fortsatt om hvordan det går og om det er noe som må justeres. Det er en pågående prosess, understreker Trine Dupont. Foto: Jonna Fuglsang Keldsen/Magasinet Søndag
TRINE OG MORTEN: – Vi har aldri blitt enige om hvordan det skal være. Det er noe som har utviklet seg i små skritt. Og vi snakker fortsatt om hvordan det går og om det er noe som må justeres. Det er en pågående prosess, understreker Trine Dupont. Foto: Jonna Fuglsang Keldsen/Magasinet Søndag Vis mer

Trine og Morten prøvde å leve ut Mortens seksuelle behov sammen, men fant fort ut at det ikke gikk. Deretter gikk det bare kort tid før Morten møtte Louise. Hun er Mortens seksuelle partner, men har også sin egen familie.

- Da Morten møtte Louise ble jeg skikkelig sjalu, og det gikk et og et halvt år hvor jeg gikk rundt og hadde det dårlig. Det krevde vanvittig mye prat og mye arbeid. Det var helt sprøtt hvor mye tid vi brukte på det i starten, minnes Trine.

- Vi bryter med alle ideene vi har om kjærlighet og forhold. Det var tungt for oss begge, men spesielt for meg, som bare gikk og følte meg dårlig. Jeg var redd for at Morten skulle bli mer glad i Louise. Men det var noe jeg ønsket, og vi ville begge rett og slett ha familien vår, understreker Trine.

HVEM SKULLE FÅ MILLIONARVEN? Arne Jensen døde alene og ingen kom i begravelsen. Han etterlot seg nesten fem millioner kroner. Hadde han virkelig ingen arvinger? Hvert år dør det mennesker i Norge som tilsynelatende ikke har arvinger. I NRK-programmet Ukjent arving jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. Klipp: NRK Vis mer

Forholdet er skjevt. Morten har kona Trine og kjæresten Louise, og han er bevisst sin seksualitet. Trine har mannen sin Morten og er ikke spesielt bevisst sin seksualitet.

- Etter noen år kunne jeg kjenne at jeg ikke orket mer. Det ble rett og slett for vanskelig. Jeg var veldig trygghetssøkende og måtte gjøre noe.

- Jeg hadde vært lærer på folkeskolen i 17 år, men utdannet meg samtidig til psykoterapeut. Jeg har alltid vært interessert i selvutvikling, men jeg var ikke bevisst min seksualitet. Det var noe jeg burde ha åpnet meg for.

Tantra

I bokhylla til Trine sto ei bok om tantramassasje. Hun hadde kjøpt den da hun var i 20-åra, men hadde aldri lest den. Nå bestemte hun seg for å se nærmere på temaet og få en tantramassasje.

– Det var der det startet for meg. Morten sa at jeg så helt annerledes glad ut da jeg kom hjem fra min første massasje.

– Det var helt fantastisk for meg å oppleve en langsom og sensuell massasje, hvor jeg bare skulle ta imot og nyte uten å gi noe tilbake. Jeg kjente en stor indre frihet og at det var ok å kjenne på min egen lyst.

Trine Dupont fikk flere massasjer og begynte å ta tantramassasjekurs. Da hun som lærer gikk ut med en årgang på folkeskolen og skulle ta til med en ny, valgte hun å ta permisjon. Hun åpnet egen praksis og tilbød psykoterapi og tantramassasje og har aldri kommet tilbake til folkeskolen.

- Jeg har selv gått mye i terapi. Jeg vokste opp i en alkoholisert familie og har alltid vært på toppen av andres følelser. Jeg har hatt vanskelig med å ta vare på meg selv og har måttet jobbe mye med å erkjenne og utvikle meg selv. Det hele løsnet, da Jørn kom inn i bildet.

Trines kjæreste

Jørn Uhrenholt, 50, har jobbet som selvstendig IT-konsulent i mange år, men jobber nå hovedsakelig som psykoterapeut og tantramassør. Og det var her, Trine møtte sin nye kjæreste.

– Jørn og jeg snakket om alt fra dag én og gjennomgikk alle scenarioer. Først etter det, ble vi kjærester. I den første tiden så jeg bare Jørn av og til. Det var tøft. Jeg savnet Jørn da jeg var med familien min, og da jeg var sammen med Jørn fikk jeg dårlig samvittighet. Det var krevende å ha et slikt dobbeltliv.

– Jørn savnet også å være en del av fellesskapet når vi ikke var sammen. Han hadde en slags sjalusi. Han var skilt og hadde ikke noe familieliv å reise hjem til. Så enten måtte han bli med i et annet fellesskap, eller så måtte han bli en mer naturlig del av mitt og Mortens liv, sier Trine.

Løsningen ble den siste.

- I begynnelsen hadde ikke Morten lyst til, at Jørn skulle komme inn i huset. Men det endret seg, og han fant ut at det var en liten ting i den store sammenhengen. Nå er Jørn en naturlig del av familien vår. Han kommer hit når han vil, og vi deltar på hverandres familiesammenkomster. Da Jørn kom mer inn i familien, hjalp det også på forholdet til Morten. Vi vil være sammen, og vi vet at trygghet og ærlighet er viktig, sier Trine.

TRINE OG JØRN: Trine Dupont og Jørn Uhrenholt er kjærester og kolleger. De er begge psykoterapeuter og tantramassører og har gitt ut boka «Berørt» sammen. Foto: Jonna Fuglsang Keldsen/Magasinet Søndag
TRINE OG JØRN: Trine Dupont og Jørn Uhrenholt er kjærester og kolleger. De er begge psykoterapeuter og tantramassører og har gitt ut boka «Berørt» sammen. Foto: Jonna Fuglsang Keldsen/Magasinet Søndag Vis mer

Trygghet og ærlighet

Trygghet og ærlighet er ord som går igjen når Trine Dupont forteller.

– Trygghet er overskriften. Og åpenhet og ærlighet. Ingenting blir skjøvet under teppet. Ikke fordi vi alltid må si alt. Men vi har ingen hemmeligheter, sier Trine.

– Da vi startet dette for 12 år siden, kjente jeg ingen som gjorde noe som overhodet liknet. Da Morten ble venn med Louise, tok jeg kontakt med mannen til Louise, og vi ble virkelig gode venner. Han støttet meg mye i den første tiden.

Når du spør Trine Dupont, hva kjærlighet er for henne, blir hun stille.

– Det er et stort spørsmål … Det er noe med å ønske det. Også, når det er vanskelig. Å si ja, selv om det er vanskelig og besværlig. Det handler også om egenkjærlighet. Og om å sette seg selv in i den andres side av saken. Det har vi virkelig måttet gjøre her. Det er ikke det at vi bare gjør, det vi har lyst til. Det er slett ikke det, det handler om.

– Kjærlighet er en form for fundament. Morten og Jørn er mitt fundament. Og jeg er mine barns fundament. Vi har gjort et poeng ut av å snakke med barna om hva kjærlighet er. At du kan elske flere mennesker, akkurat som du kan elske flere barn. Kjærlighetens kilde er uendelig.

Og så er det begjær. Det er viktig for Trine, og hun opplever gang på gang i sitt virke som terapeut at kvinner har mistet eller stengt ned lysten.

- Vi må gjenopprette kontakten med lysten, og vi må gjenopprette kjærligheten til oss selv. Kvinner er på mystisk vis i stand til å stenge ned begjæret sitt. Det er fint nok å kunne det, men det er vanskelig å få åpnet det igjen.

– På den annen side sliter menn mye med prestasjon. De skal prestere som gale, og de har tatt på seg ansvaret for kvinnens lyst. Slutt med det! Vi må selv ta ansvaret for vår egen lyst. Og det er helt ok, hvis den ikke er der, sier Trine.

Hardt arbeid

Kjærligheten har funnet sin egen form for Trine Dupont og hennes to menn. Tryggheten og tilliten er der, og i dag er det først og fremst logistikken som er utfordrende.

– Vi har det jo travelt, og her har vi en ekstra relasjon, som vi også må få tid til. Det er noen følelsesmessige behov som må passe sammen. Jeg er fremdeles veldig opptatt av at alle skal ha det bra, så jeg kan godt bli litt utmattet, smiler hun.

– Og så er det feriene. Morten og jeg og barna skal på ferie sammen. Jørn og jeg skal på ferie sammen, og Morten og Louise skal på ferie sammen. Så som du skjønner …

Det er også tidkrevende med alle samtalene, som Trine poengterer stadig er helt nødvendige.

– Vi spør hverandre hele tiden hvordan det går og om det er noe vi må justere. Vi prater også om det som kanskje ikke er like enkelt å snakke om. Noen kan kanskje outsource sin seksualitet. Det kan ikke vi. Vi er i langvarige forhold. Dype, monogame forhold. Men jeg er monogam med to.

– Det er hardt arbeid og vi har gått fram med bitte små museskritt. Jeg vil aldri noensinne si til andre, at de bare kan gjøre som oss. Det vil være respektløst. Det er ikke noe som kan anbefales sånn helt uten videre, understreker Trine Dupont.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.