Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det skjer hvert år: På et eller annet tidspunkt dukker drømmen om langbordet opp. Rundt det sitter hele familien, mange generasjoner om hverandre, og nyter god mat, god drikke, godt vær og godt samvær. Endelig har vi tid til å være sammen med barn og barnebarn og svigerbarn og besteforeldre og søsken man ikke har sett på lenge, helt uten stress og mas. En uke med alle vi er glad i, på hytta eller i barndomshjemmet, det må jo bli fint?
Problemet er bare at det ofte ikke blir det. I stedet for å slappe av, får vi skyhøye skuldre og irriterer oss over små og store ting, og når ferien er over, trenger vi en ny. Og så skammer vi oss litt over at vi ikke fikk til å skape familieidyllen i år heller.
- Først og fremst er det viktig å huske at det ikke nødvendigvis er noe galt med deg eller familien din om du blir utslitt av å være sammen med dem, sier psykolog Rune Flaaten Bjørk, spesialist i familiepsykologi.

Førerkort: Nå haster det for de med diabetes

- Folk som går på trygd er mer avhengige av veldedighet enn noen gang
Familiekulturkrasj
Hans erfaring er at det er sjelden en ferie med storfamilien blir så avslappende og idyllisk som vi håper.
- Det er to ganske åpenbare grunner til at det blir vanskelig. Det ene er at vi ikke er vant til å være så mange mennesker sammen, og å måtte ta hensyn til at alle gjør ting på litt forskjellig måte, sier han.
- Det andre er at når storfamilien møtes, er det også flere familiekulturer som møtes. Alle familier har sin egen kultur, og det er ikke sikkert at alle disse kulturene matcher helt. Selv om man selv matcher godt med både partneren og foreldrene sine, er det ikke sikkert at resten av den familien man har med seg matcher så godt med alle de andre, sier Bjørk.
Familiekultur kan være så mangt, alt fra når man vanligvis står opp og hva man spiser til frokost, til hvilke aktiviteter man liker å gjøre og hva slags verdier man har. Skal ferien brukes til å gå flest mulig toppturer, eller ønsker man å bruke den til å sitte inne med en god bok? Skal barn få spise så mye godteri de vil og være sent oppe om kvelden, eller skal man holde på hverdagens rutiner?
- Mange glemmer nok litt fra år til år at ferieidyllen kanskje ikke alltid var så idyllisk, fordi man har et ønske om å være sammen og håper at det skal bli fint, tror Bjørk.

Ingen arveavgift i desember 2022 - bør du ta arvegrep før nyttår?
Vi Pluss
Advarer om julelys
Blir barn igjen
Når storfamilien samles, får mange også en litt annen rolle i familien enn de vanligvis har. Voksne døtre og sønner får fort den rollen de hadde som barn, besteforeldre kan ta på seg oppdrageransvar for både egne barn og barnebarn.
- Med partneren sin er man en voksenversjon av seg selv, mens med foreldre eller søsken er man på mange måter fortsatt barneversjonen. Med storfamilien har man plutselig flere roller, og det er ikke sikkert man er helt den samme i de forskjellige relasjonene. Det er krevende å sjonglere disse ulike rollene, og det er en av de tingene man fort blir veldig sliten av, sier Bjørk.
Han mener det kan være lurt å senke ambisjonene litt, og korte ned på antall dager dersom man synes det blir slitsomt.
- Det er mye bedre å ha noen få, hyggelige dager sammen, enn en uke der alle blir utslitt. Tre dager kan være nok, sier han, og råder samtidig til ikke å ta det altfor hardt dersom familieferien ikke blir like vellykket som man hadde håpet.
- Selv om man har lyst til å være sammen, er det likevel ikke sikkert at man får det til helt. Det er faktisk helt normalt.

Julegaven som rørte meg til tårer

Sykdomsjul i vente: - Situasjonen er uforutsigbar
Høye forventninger
Stig Arne Thune er avdelingsdirektør i Bufetat, region Vest. Sensommeren og januar er høysesong på familievernkontorene, forteller han. Svært mange samlivsbrudd skjer etter ferier og høytider.
- Mange par kan oppleve at de har brukt ferien til å krangle i stedet for å hygge seg og slappe av, sier han.
Problemet er ofte at vi har veldig høye forventninger, mener Thune. Og når forventningene er høye, blir fallhøyden stor.
- Det er lett å tenke at når hverdagen forsvinner, så forsvinner også problemene våre. Men det skjer jo ikke. Problemene blir med oss på ferie og kan til og med forsterkes fordi vi har gledet oss til noe som ikke innfris, forklarer han.

Hvordan si nei til jul med barn og barnebarn? - Vær tidlig ute
Vi Pluss
Julesnacksen som gir deg bedre helse
Vi PlussLag en plan
I ferien tilbringer vi gjerne hele dagen sammen, uten de avbruddene som jobb, trening eller sosiale aktiviteter vanligvis tilbyr. Det kan være hyggelig, men det kan også bli litt for mye av det gode.
I tillegg har vi gjerne litt forskjellige forventninger til hva ferien skal inneholde. Når storfamilien samles, kan det føre til sammenstøt mellom alle de forskjellige forventningene.
- Drømmeferien kan se veldig forskjellig ut fra person til person. Det viktigste er å avklare forventningene på forhånd, og lage en grov ferieplan som sikrer god balanse mellom hvile, aktivitet, samvær og alenetid for alle, sier Thune.
Det er nok av eksempler på par som kommer hjem etter en ferie der den ene har hatt det helt topp, mens den andre er utslitt. Thune nevner et godt voksent ektepar som hadde hatt besøk av barnebarna på hytta i en uke. Mens han dro på tur med ungene og bygget lego på gulvet, laget hun mat og ryddet opp. Vel hjemme forsto han ikke hvorfor hun ikke hadde hatt en fin ferie med barnebarna - han hadde jo storkost seg!

Fortvilet bestemor: - De tar oss for gitt som barnevakt

Fant kjærligheten fra ungdommen
Vi PlussBalanse
- Noen strekker seg for mye i ferien, og glemmer å tenke etter hva de selv vil. Ferie handler om å gi og ta slik at alle har det fint og får slappet av. Hvis du blir gående som hushjelp og vaktmester for de andre hele tiden er det ikke ferie for deg, sier han.
Igjen: Det handler om balanse. Opplevde du at ferien ga deg høyere puls enn en vanlig hverdag i september, er det på tide å ta noen grep for neste år nå mens du fortsatt husker det. Før drømmen om langbordet slår kloa i deg på nytt.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.