Hørt om fenomenene rurbex og urbex?

Tøflene sto i gangen og kaffekoppen på bordet da Anny ble borte

Med ærefrykt besøker fotograf Britt Marie Bye forlatte hus der tida har stått stille i flere tiår. – Det ser ut som om de bare har reist.

ANNYS HUS: Anny var kjent som en hyggelig og snakkesalig person. En dag ble hun brått borte og huset ble stående igjen. Foto: Britt Marie Bye
ANNYS HUS: Anny var kjent som en hyggelig og snakkesalig person. En dag ble hun brått borte og huset ble stående igjen. Foto: Britt Marie Bye Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg får helt adrenalinkikk av å gå inn i de gamle husene. Noen ganger mister jeg munn og mæle fullstendig, sier fotograf Britt Marie Bye til Vi.no.

Starten på hennes altoppslukende hobby startet for noen år siden da en immunsykdom gjorde henne så allergisk at hun ikke tålte lukten av eksos utendørs. Bye, som bodde i Oslo, søkte ut i skogen.

På en av sine mange skogsturer kom hun over et forlatt hus som sto åpent.

– Det hang en frakk på veggen. På gulvet sto det sko. Det så ut som om noen bare hadde gått ut og forsvunnet. Huset sto der helt stille mens samfunnet utenfor raste videre. Jeg fikk en følelse av å ha gått ut av tida.

FORLATT: Annys hus blander seg inn i landskapet. Foto: Britt Marie Bye
FORLATT: Annys hus blander seg inn i landskapet. Foto: Britt Marie Bye Vis mer

Over hele landet finnes forlatte, gamle hus. For Bye ble det en hobby å lete aktivt etter dem. Hun er ikke den eneste som er fascinert av disse gamle husene. På Instagram-kontoen bybrittm, hvor hun deler bilder fra husene hun finner, har hun over 90 000 følgere. Og 1. september utgis bildeboka «Forlatte hus».

I Norge og andre land er det så mange som leter etter gamle hus, både i urbane og rurale strøk, at fenomenet har fått navnene urbex og rurbex. Urbex er forkortelse av urban exploration og betyr at folk oppsøker forlatte bygninger i byene. Rurbex er en forkortelse av rural exploration og beskriver fenomenet der privatpersoner oppsøker forlatte hus og bygninger på landsbygda.

Som en tidskapsel

– Jeg er relativt hekta på gamle hus. Noen gir en følelse av at det har vært et hus med hjerterom. Andre kan gi en dårlig følelse. Når mange møbler står igjen, får jeg et inntrykk av hjemmet slik det en gang var. Det ser ut som om de bare har reist.

FRA ET LIV: En gammel håndveske står igjen. Hvem var Anny som brukte veska? Foto: Britt Marie Bye
FRA ET LIV: En gammel håndveske står igjen. Hvem var Anny som brukte veska? Foto: Britt Marie Bye Vis mer

Ett av husene med en spesiell historie, ligger værhardt til ved en vei mot havgapet i Lofoten. Opp gjennom åra har folk vært innom. De har tatt med seg ting og rotet rundt. Likevel står det igjen møbler og inventar som om de som en gang bodde der har forsvunnet i løse lufta.

Bye kaller huset for «Annyhuset».

– Huset til Anny ble stående igjen som en tidskapsel med mye interiør. Hun som bodde der ble enke i ung alder. Hun var et arbeidsjern av en dame. Hun drev med sauer og levde relativt enkelt. I nærmiljøet var hun kjent for å være dyktig med håndarbeid, forteller Bye.

FAMILIEN: En gammel utgave av bladet Familien ligger igjen på en blomstret duk. Foto: Britt Marie Bye
FAMILIEN: En gammel utgave av bladet Familien ligger igjen på en blomstret duk. Foto: Britt Marie Bye Vis mer

Men hva skjedde med Anny og hvorfor ble huset hennes stående slik?

– En dag i 1972 våknet Anny som vanlig alene i huset. Hun følte seg ikke helt i form, men hun lagde seg likevel frokost, tok oppvasken og drakk en kopp kaffe ved kjøkkenbordet. Så tok hun på seg kåpen sin og dro til legen. Der, på legekontoret i bygda, fikk hun slag og døde momentant. Så ble huset stående tomt, slik hun hadde forlatt det. Med tøflene i gangen, oppvasken til tørk på benken, og kaffekoppen på bordet, forteller Bye.

Etter at hun døde, overtok naboen jorda.

– Sønnen hennes hentet det han ville ha. Etter det ble huset stående som en tidskapsel, sier Bye.

FLERE TIÅR: Annys bestikk i kjøkkenskuffen har ligget på samme plass i flere tiår. Foto: Britt Marie Bye
FLERE TIÅR: Annys bestikk i kjøkkenskuffen har ligget på samme plass i flere tiår. Foto: Britt Marie Bye Vis mer

Levende og fargerik person

Gjennom research har Bye funnet ut hvem Anny var. Av folk som kjente henne, ble hun beskrevet som en levende og fargerik person som var godt kjent og godt likt i bygda.

Anny bodde i huset sammen med sin mann Hans og deres sønn. Hun ble enke tidlig på 50-tallet og drev da det lille småbruket alene. Hun hadde et par kyr og noen sauer. På småbruket var det to fjøs og godt med beiteområder.

– Anny beskrives som veldig omgjengelig og snakkesalig. Det hendte ofte at hun inviterte både kjente og ukjente hjem på en kopp kaffe og en prat.

Anny pleide å feire jula sammen med en nabofamilie. Ungene syntes det var så gøy da Anny kom, fordi hun lekte og oppførte seg som om hun var barn selv.

ARBEIDSJERN: Anny (som står i hvitt i fronten av bildet) drev gård alene og var et arbeidsjern. Foto: Privat / Frank Grundstad
ARBEIDSJERN: Anny (som står i hvitt i fronten av bildet) drev gård alene og var et arbeidsjern. Foto: Privat / Frank Grundstad Vis mer

– En spesiell følelse

Bye gjør mye research for å finne ut hvem som eier husene hun finner.

– Det beste er å få nøkkel og tilgang til hus der det ikke har vært mange mennesker. Det viser seg at det er mange spennende og morsomme historier om de ulike husene, sier Bye.

Hun er opptatt av å la husene stå urørt når hun forlater dem.

– Det er en veldig spesiell følelse å gå inn i disse husene. Jeg føler jeg må respektere det og formidle det jeg ser videre. Jeg flytter ikke på noe, jeg bare dokumenterer det jeg ser. For meg gir det den samme følelsen som å hoppe i fallskjerm. Jeg elsker gamle hus og dette er det største jeg kan gjøre. Jeg blir helt euforisk og utslitt etterpå, forteller Bye.

FIKK IKKE STÅ I FRED: Huset til Anny er slitt ned av vær og mennesker. Foto: Britt Marie Bye
FIKK IKKE STÅ I FRED: Huset til Anny er slitt ned av vær og mennesker. Foto: Britt Marie Bye Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.