Dorulldukker

Toalettets dronning er tilbake

I 40 år regjerte hun baderommet og voktet toalettets aller helligste skatt, før hun forsvant inn i historiens glemsel. Nå kan hun være i ferd med å gjenerobre tronen.

MAJESTETISK: I nærmere 40 år regjerte hun baderommet i hele den vestlige verden. Nå kan hun være i ferd med å gjøre et lite comeback. Foto: Mona Ellefsen/Hekleguri
MAJESTETISK: I nærmere 40 år regjerte hun baderommet i hele den vestlige verden. Nå kan hun være i ferd med å gjøre et lite comeback. Foto: Mona Ellefsen/Hekleguri Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En gang i tiden var hun selve dronningen av ethvert baderom. I hjemmeheklet bløtkakekjole med silkebånd og rysjer sto hun der, stille, tålmodig og verdig, som en slags toalettets majestet, og voktet en skjult skatt under kjolen: En ekstra rull med dopapir.

Dorulldukken. Hun var fargerik, kysekledt, blondebehengt og på alle måter nydelig, syntes vi. En drøm i heklet pastell, med bevegelige plastarmer og nylonhår. De heldige hadde flere, en hel liten dronningfamilie kunne stå pent dandert på en hylle over do. Sukk.

Regentens fall

Men som historien gang på gang har vist: Majesteter kan falle av tronen. Og en eller annen gang, kanskje i starten av 1990-tallet, forsvant hun. Toalettets dronning abdiserte. Hvor ble hun av?

Tja. Først havnet hun antagelig innerst i skapet. Deretter i en kasse på loftet. Så ble hun sendt til det lokale loppemarkedet, der hun, hvis hun var heldig, ble plukket opp av støvet av nostalgiske samlere og reddet fra nysgjerrige barnehender og den visse død.

Men nå - nå er hun havnet på internett. Og selv om hun ikke akkurat regjerer på Finn, Facebook, Pinterest eller Etsy, er hun i aller høyeste grad til stede. Aner vi et aldri så lite comeback på baderommet?

- Ja, det tror jeg. Interessen er i hvert fall økende, sier Mona Ellefsen.

Comeback queen?

Ellefsen driver nettstedet Hekleguri, der hun blant annet selger hekleoppskrifter på - ja, nettopp - dorulldukker.

- Jeg selger i snitt 90 slike oppskrifter i året, og jeg har også startet en dorulldukkeklubb der jeg deler en ny oppskrift hver måned, forteller hun.

I hovedsak selger hun bare oppskriftene, ikke det ferdige produktet. Det er det andre som gjør, på Finn - etter Ellefsens oppskrifter.

- Jeg tror jeg er den eneste i Norge som driver med dette. I hvert fall ser jeg at alle de som selger nye dorulldukker har laget dem etter mine oppskrifter.

Selv er hun veldig glad i dorulldukkene sine. Som for mange andre handler det også for henne til en viss grad om nostalgi.

- Bestemoren min heklet slike dukker og ga bort i presang, eller som gevinst til basarer og slikt. Jeg har arvet noen dukker fra moren og bestemoren min, og jeg er veldig glad i dem, forteller Ellefsen.

DRONNINGEMNER: Mona Ellefsens dorulldukker iført hennes egne kreasjoner. Foto: Mona Ellefsen/Hekleguri
DRONNINGEMNER: Mona Ellefsens dorulldukker iført hennes egne kreasjoner. Foto: Mona Ellefsen/Hekleguri Vis mer

40 år på tronen

Vi må antakelig helt tilbake til 1940-tallet for å finne den aller første dorulldukken. Hvor den oppsto og hvem som laget den er umulig å fastslå - lite forskning er gjort på akkurat denne delen av vår felles kulturhistorie.

Det vi vet, er at fra 1960-tallet erobret toalettets dronning hele den vestlige verden. Stille og seremoniløst, uten annen pomp og prakt enn sin egen gigantiske kjole, inntok hun tronen på baderom etter baderom. Regjeringstiden varte i imponerende 40 år - noen steder enda lenger.

Er hun nå på vei til å gjenerobre sin fordums storhet og bestige tronen på nytt?

Utfordrerne

I så fall får hun konkurranse. Britiske Kirsty Cochrane har nemlig påtatt seg oppdraget med å modernisere toalettets majestetiske familie - og hun har tungvektere som Frida Kahlo, Albert Einstein, Amy Winehouse, Elvis, Jane Austen og Ziggy Stardust med seg på laget.

- Jeg designet Frida Kahlo for to år siden, litt før pandemien startet. Og så fortsatte jeg derfra, forteller hun.

EN NY ÆRA: Blir det en kamp om tronen mellom den tidligere toalettdronningen og disse nykomlingene? Kanskje Einstein vet. Han ser i hvert fall litt lur ut. Foto: Kirsty Cochrane/HonestyCraft
EN NY ÆRA: Blir det en kamp om tronen mellom den tidligere toalettdronningen og disse nykomlingene? Kanskje Einstein vet. Han ser i hvert fall litt lur ut. Foto: Kirsty Cochrane/HonestyCraft Vis mer

På nettsiden Etsy, der man kan kjøpe og selge hjemmelaget brukskunst fra hele verden, har hun opprettet butikken HonestyCraft, der hennes moderniserte versjon av dorulldukken er blitt populær.

- Jeg selger hovedsaklig designene mine som heklesett med både oppskrift og garn, eller bare oppskriftene i PDF-format. Jeg har solgt oppskriften til folk så langt unna som Australia, og har sendt heklesett så langt som til vestkysten av USA, forteller Cochrane.

Nye medlemmer av dorullfamilien hennes er under utvikling, selv om det ennå ikke er bestemt hvem som får bli med i den eksklusive gjengen først. Dolly Parton, kanskje? Freddie Mercury?

Eller kanskje en dorullversjon av verdens mest kopierte kunstverk: Skrik?

Den som hekler, får se.

KONGEN PÅ TRONEN: Elvis lever. Og han passer på dorullen din, om du vil. Foto: Kirsty Cochrane/HonestyCraft
KONGEN PÅ TRONEN: Elvis lever. Og han passer på dorullen din, om du vil. Foto: Kirsty Cochrane/HonestyCraft Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.