Ukjent arving

Svein Olav var gutten ingen visste om

Født av norske Alfhild og en tysk soldat under krigen: Svein Olav tilbragte hele sitt liv adskilt og som en hemmelighet for all familie.

Ingen i familien visste om Svein Olav Larsen, som bodde på institusjon hele livet. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De møttes på tyskernes luftbase Banak i Finnmark under andre verdenskrig, han var radiooperatør og hun jobbet i messa. Planen var å gifte seg, og at sønnen, som ble født i 1944, skulle bli sendt til sin farmor i Tyskland.

Slik gikk det ikke for Svein Olav, som viste seg å ha en psykisk utviklingshemming. Han levde på institusjoner hele sitt liv - uten at noen av hans slektninger visste om ham, hverken på mors- eller farssiden.

Hvert år dør det mennesker i Norge som tilsynelatende ikke har arvinger. I NRK-programmet Ukjent arving jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. Klarer Strøm å spore opp arvinger til Svein Olav?

Ikke egnet for adopsjon

I 1944 ble Svein Olav født på et tysk fødehjem for norske mødre utenfor Hønefoss. Ofte ble barn av en norsk mor og en tysk far adoptert bort, men etter alt å dømme ble ikke Svein Olav funnet verdig for adopsjon. Rundt 180 barn som ble regnet som annerledes ble samlet på et tysk barnehjem på Godthaab i Bærum etter krigen. Mange ble hentet av sine mødre, mens de som ble antatt å være tilbakestående ble sendt til institusjonen Emma Hjorth.

Dette ble Svein Olavs hjem i mange tiår, og Svein Olav tilbragte hele sitt liv på institusjoner før han gikk bort i mai 2012, 68 år gammel - uten noen form for tilknytning til sin familie.

Selv ikke testamentet etter moren Alfhild røper hennes tilknytning til sønnen:

«Jeg har ikke livsarvinger», skrev hun svart på hvitt.

Kanskje ligger forklaringen i hvordan de såkalte tyskerjentene ble behandlet etter krigen. Turte ikke Alfhild å hente sønnen sin, i frykt for reaksjonene fra samfunnet?

- Det ble gjort alvorlige, statlige overgrep overfor tyskerjentene, som egentlig ikke hadde brutt noen lov. For det var ikke ulovlig å forelske seg eller gifte seg med en tysk soldat, forteller journalist Helle Aarnes, som har studert tyskerjentenes skjebne.

Hun forteller at mange av tyskerjentene ble arrestert og internert etter krigen, og at de som giftet seg med en tysker ble fratatt statsborgerskapet sitt - en svært streng straff med tanke på at det ikke hadde funnet sted et formelt lovbrudd.

Fins det tyske arvinger?

Svein Olavs mor Alfhild giftet seg senere med en nordmann, men de fikk ingen barn. Men hva med faren, Herbert Manfred Müller?

Kan det finnes en ukjent arving til den norske gutten, i Tyskland?

Ved hjelp av den tyske slektsforskeren Claudia Stock finner de ut at Herbert giftet seg i 1950 i Tyskland og får en sønn, Christian Michael Ernst Müller - Svein Olavs halvbror.

Først som 70-åring får Christian vite om halvbroren i Norge. For til tross for at faren Herbert ofte fortalte om tiden i Norge, sa han ingenting om barnet han fikk under krigen - etter alt å dømme ikke til noen.

- Det er tøft å finne ut som 70-åring at man har hatt en så nær slektning som man aldri fikk mulighet til å møte. Og jeg har selv vært flere ganger i Norge gjennom jobb. Dette tar litt tid å fordøye, sier en tydelig rørt Christian, Svein Olavs rette arving til de rundt 200 000 kronene Svein Olav etterlot seg.

- Jeg er takknemlig over å ha fått vite det, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.