Ukjent arving

Svein Olav var gutten ingen visste om

Født av norske Alfhild og en tysk soldat under krigen: Svein Olav tilbragte hele sitt liv adskilt og som en hemmelighet for all familie.

Ingen i familien visste om Svein Olav Larsen, som bodde på institusjon hele livet. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De møttes på tyskernes luftbase Banak i Finnmark under andre verdenskrig, han var radiooperatør og hun jobbet i messa. Planen var å gifte seg, og at sønnen, som ble født i 1944, skulle bli sendt til sin farmor i Tyskland.

Slik gikk det ikke for Svein Olav, som viste seg å ha en psykisk utviklingshemming. Han levde på institusjoner hele sitt liv - uten at noen av hans slektninger visste om ham, hverken på mors- eller farssiden.

Hvert år dør det mennesker i Norge som tilsynelatende ikke har arvinger. I NRK-programmet Ukjent arving jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. Klarer Strøm å spore opp arvinger til Svein Olav?

Ikke egnet for adopsjon

I 1944 ble Svein Olav født på et tysk fødehjem for norske mødre utenfor Hønefoss. Ofte ble barn av en norsk mor og en tysk far adoptert bort, men etter alt å dømme ble ikke Svein Olav funnet verdig for adopsjon. Rundt 180 barn som ble regnet som annerledes ble samlet på et tysk barnehjem på Godthaab i Bærum etter krigen. Mange ble hentet av sine mødre, mens de som ble antatt å være tilbakestående ble sendt til institusjonen Emma Hjorth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.