Ketil Stokkan

Still going strong

Etter over 40 år i rampelyset har Ketil Stokkan fortsatt vitalitet og skaperkraft. De siste 25 årene har han kombinert musikkarrieren med læreryrket – og den «gamle» blues- og rockefoten har fått ny giv.

SPILLER FORTSATT. Etter over 40 år som artist er Ketil Stokkan fortsatt aktiv. Foto: NTB
SPILLER FORTSATT. Etter over 40 år som artist er Ketil Stokkan fortsatt aktiv. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det begynner å bli en stund siden Ketil Stokkan levde et liv med høy partyfaktor, turnerte land og strand med opptil 250 reisedager i året, og brant sitt lys i begge ender. Heller ikke oppveksten i Harstad på 1960-tallet kan kalles en tid fri for turbulens. Han har vært ute i mang en vinternatt, men kan også se tilbake på mange gleder og suksess. Som guttunge var han imidlertid litt engstelig av natur. Men ble tidlig herdet.

– Oppveksten i Harstad var på en tid hvor det kunne gå hardt for seg. Byen var den gang mye preget av de mange militærforlegningene i området, og av røffe folk i fiske-, stål- og jernindustri. Jeg vokste opp i et strøk av byen som på folkemunne i tillegg ble kalt «Chicago», med mye festing og bråk. I dag er det riktignok blitt omvandlet til et finere strøk, nærmest som Harstads svar på Aker Brygge. Men på 1950, 60 og 70-tallet var det vill vest. Og vi som var unge ble ikke spart for noe når det gikk en kule varmt. Vi lærte tidlig livets realiteter og fikk ikke sydd puter under armene. Men samtidig hadde vi mye frihet og kunne utfolde oss fritt. Rausheten og det barske miljøet var befriende, forteller Ketil.

Selv fant han sin befrielse i musikken ganske tidlig. Det startet med skolemusikken, der han spilte trombone og lærte å lese noter. Senere i tenårene oppdaget han svart soulmusikk, deretter engelsk bluesrock og så amerikansk sørstatsrock.

– Etter hvert oppdaget jeg også elgitarens magi, og Paul Rodgers i powerkvartetten Free var, og er fortsatt mitt forbilde, sier Ketil Stokkan.

ROMEO: Mange husker sangen "Romeo" som var Norges bidrag i Melodi Grand Prix i 1986. Foto: NTB
ROMEO: Mange husker sangen "Romeo" som var Norges bidrag i Melodi Grand Prix i 1986. Foto: NTB Vis mer

I godt og vel en mannsalder har Ketil Stokkan vært profilert artist og musiker. De fleste som har levd en stund husker ham som frontfigur i gruppa ZOO – et nordnorsk band som kom til å bety mye for norsk populærmusikk gjennom hele 1980-tallet.

Seks LP-innspillinger, cirka 1000 konserter og nærmere en halv million solgte plater og kassetter, TV-opptredener og suksess skaffet ham og gruppa en stor skare med fans. På starten av 1980-tallet fremsto Ketil som mer polert da han debuterte i MGP med låten «Samme Charmeur», og senere gikk han av med seieren to ganger. Den mørkhårede sjarmøren mange kan huske fra den gangen, representerer imidlertid så mye mer enn noen MGP-låter. Han er også en dyktig gitarist, en solid låtmaker og en artist med stayerevne. Ikke minst det siste er grunnen til at han fortsatt har et trofast publikum.

De siste årene har han og bandet «Funky Duck» hatt godt med oppdrag. Skjønt i en alder av 64 er tempoet mindre hektisk.

– Den gangen jeg turnerte og hadde opptil 250 reisedager i året var en annen tid. Det var mye moro, men jeg lengter ikke tilbake, og det hadde sin pris. Livet som artist og musiker har vært rikt på opplevelser, erfaringer på godt og vondt. Ikke minst har jeg lært mye som menneske – og jeg hadde nok ikke vært den jeg er i dag om jeg fra starten av hadde valgt en mer tradisjonell livsretning, sier Ketil Stokkan.

Da vi møter ham, er han en svipptur innom Oslo i embeds medfør. Og vi kan konstatere at han holder seg forbausende godt. Han forteller at han har kvittet seg med 15 overflødige kilo, og at han føler seg sprekere enn på lenge.

– For om lag ett år siden bestemte jeg meg for å legge om kostholdet til 5:2 dietten. Mye av grunnen har sammenheng med helsen. Jeg legger ikke skjul på at det har vært noen utfordringer, blant annet var jeg på god vei til å utvikle diabetes 2, og i forbindelse med en øyeoperasjon for grønn stær for noen år siden viste undersøkelser at jeg har hatt noen små hjernedrypp. Fornuften tilsa at jeg gjorde lurt i å legge om livsstilen. Og endringene har allerede gitt resultater. Sist han var på sjekk var det for eksempel ingen tegn til diabetes, og han kunne kutte medisiner.

– De helsemessige grepene har også sammenheng med at jeg føler jeg har mye å leve for. Først og fremst for kona mi og for de fire barna vi har, men også fordi jeg har stor glede av å være aktiv, både som lærer og som artist, musiker og komponist, sier han.

Harstad, Stokmarknes, Oslo, Harstad. Ketil har levd en omflakkende tilværelse. De siste 14 årene har han imidlertid slått rot i Nordkjosbotn i Balsfjord, cirka en times biltur fra Tromsø. Her har han og kona Ann Catrin Ellburg innrettet en tilværelse som begge trives med. Huset har et eget innspillingsstudio, og kona kan utfolde sin interesse for alt som vokser og gror i en stor hage. Av parets til sammen fire barn bor fremdeles to hjemme. Utgangspunktet for veien til familielykken har likevel vært kronglete.

– Jeg hadde et ekteskap bak meg da jeg møtte Ann Catrin i 1997. Det ble et vendepunkt i livet mitt. På den tiden var jeg alenefar til min yngste sønn, som da var halvannet år. Jeg hadde vært gjennom en turbulent skilsmisse, og jeg hadde flyttet fra Lørenskog tilbake til Harstad. Der hadde jeg startet på nytt med en tilværelse som var mer stabil. Jeg fikk jobb som lærer ved Trondarnes Frilynte Folkehøgskole. Både Ann Catrin og jeg hadde opplevd en del dramatikk. Hun var alenemor til en fireåring da vi slo oss sammen, sier Ketil, som er full av lovord om sin kjære.

Paret var samboere i 11 år før de feiret et storslått bryllup i 2008. Da hadde de allerede fått to sønner sammen og nettopp flyttet fra Harstad til Nordkjosbotn. I 2000 hadde også originalbesetningen av bandet ZOO gjenoppstått, etter påtrykk fra et trofast nordnorsk publikum. Opprinnelig var det meningen å holde noen få konserter i Vesterålen og Troms. Men de opplevde en renessanse for sine låter og tekster – og fulle konsertsteder og et nytt og gammelt publikum medførte ti nye år med glede og moro.

ENGASJEMENT. I over 25 år har Ketil kombinert musikkarrieren med yrket som lærer. Han er i tillegg samfunnsengasjert og skriver egen blogg og avisinnlegg. – Jeg mener det er viktig å gi sin stemme i det offentlige rom, sier han. Foto: NTB
ENGASJEMENT. I over 25 år har Ketil kombinert musikkarrieren med yrket som lærer. Han er i tillegg samfunnsengasjert og skriver egen blogg og avisinnlegg. – Jeg mener det er viktig å gi sin stemme i det offentlige rom, sier han. Foto: NTB Vis mer

At han har funnet roen nettopp i Nordkjosbotn skal hans bedre havdel ha mye av æren for.

– Kona mi hadde tatt mye av mye av støyten med ungene de første ti årene vi var sammen, mens jeg hadde kunnet jobbe, tatt utdannelse og fartet rundt med konserter. Hun mente at det nå var hennes tur og bestemte seg for å flytte til Nordkjosbotn, der hun hadde slektninger og familie. Hun ga meg valget om å bli værende i Harstad eller flytte etter. På en måte ble jeg «sjanghaiet», men har aldri angret. Jeg skaffet meg etter hvert også lærerjobb der, forteller han.

Ketil har et behagelig vesen. Han snakker nærmest med sordin, slik ofte sangere er kjent for å gjøre. Dessuten virker han uhøytidelig og åpen, og ytre sett har han en avslappet, litt rocka stil. Med trange jeans, fargerik hettegenser og stilige cowboyboots, kule briller og uten et grått hårstrå kunne han ha gått for en sørstatsrocker.

Men det litt røffe skjuler en reflektert mann. Brillene med farget glass har ingenting med forfengelighet å gjøre, men med at han har vært operert for grønn stær. Operasjon til tross og medisiner, han forteller at han fremdeles har problemer med synet, blant annet at han ser dobbelt. Men takket være en linse på det ene øyet holdes problemene i sjakk.

STOLT AV KONA: Ketil og Ann Catrin- har holdt sammen i 24 år, og han er stolt av kona som fikser det meste og er en riktig "handykvinne". Foto: NTB
STOLT AV KONA: Ketil og Ann Catrin- har holdt sammen i 24 år, og han er stolt av kona som fikser det meste og er en riktig "handykvinne". Foto: NTB Vis mer

Selv om artisten sitter i ryggmargen, legger han ikke skjul på at han også er familiemann. Han er stolt av kona.

– Henne er det tak i. Hun fikser til og med håndverksmaskiner og er en riktig «handykvinne». En gang jeg kom hjem etter en spillejobb, hadde hun for eksempel egenhendig lagt 140 kvadratmeter med parkett. Hun overrasker meg stadig. For egen del liker jeg å pusle med mitt i studio. På mange måter utfyller vi hverandre og kjeder oss aldri sammen. Hun er opprinnelig svensk, med kvensk og belgisk sigøynerblod i årene. Selv har jeg mistanke om at det er både samisk og kvensk blod i mine. Så kombinasjonen mellom oss sier sitt. Til nå har vi holdt sammen i 24 år, og ennå er kjærligheten mellom oss levende, sier han.

Folk som kjenner ham gjennom en årrekke, blant annet artistkolleger, beskriver Ketil som en fin fyr. En av dem er sanger og artist Dag Spantell. Han betegner Ketil som hel ved. I tillegg forteller han at Ketil snakker rett fra «levra», og at han har en befriende åpen væremåte og saftig nordnorsk humor. Samtidig berømmer han vennen for å ha skrevet mange fine låter. Gjennom hele karrieren, helt fra den første LP-innspillingen i 1978 og frem til i dag har Ketil vært produktiv. De siste årene har han også gått mer tilbake til de musikalske røttene og utgitt en bluesplate.

– Du stilte også opp i årets MGP, 31 år etter du sist var med. Det virker som om du aldri gir deg. Hva er motivasjonen din?

– Musikken er ikke noe du pensjonerer deg fra. Den ligger på en måte i blodet. Som musiker og låtskriver er du også framoverlent. Så lenge jeg har helsa og kognitive evner vil jeg fortsatt holde på. I seg selv er det livgivende. Ser man på eldre artister og låtskrivere, både i Norge og i andre land, viser det at mange holder koken, selv når de er langt oppe i 70- og 80-årene. Men jeg innrømmer at det er en tid for å ta det mer med ro. Jeg tar inn perspektivet om at livet er tilmålt. Blant annet tenker jeg ofte på flere av mine kolleger i bransjen som lenger blant oss, og jeg savner dem sårt. En av dem er Tore Hansen, som gikk bort i 2013, svarer Ketil, som skrev låten «Ta det med ro» til sin venn, frontfiguren i gruppa Unit Five som gikk bort i en alder av 61.

- Du er fremdeles også aktiv som lærer. Hva er motivasjonen i den forbindelse?

– Det er mye, ikke minst at jeg føler jeg fremdeles har noe å gi. Å være lærer i dag, spesielt i ungdomstrinnet, er en viktig samfunnsoppgave. Du kommer blant annet i situasjoner hvor du er en hjelper på så mange nivåer. Unge mennesker i vår tid står overfor helt andre utfordringer. Blant annet har internett skapt en helt ny verden som det er lett å gå seg bort i. For ikke å snakke om kroppspress, spiseforstyrrelser, seksualisering, normoppløsninger og en verden som stadig blir mer polarisert og truende. Unge er under enormt følelsesmessig press. Jeg ser det også hos mine egne unger som er i 20-årene. Og jeg sier til dem: Jeg kan hjelpe dere med alt, men jeg kan ikke føle for dere. Dette er det vanskeligste i hele mitt liv. Samtidig kan du ikke være terapeut for hverken de voksne barna eller elevene.

Han har også vist talent for å skrive.

– Du har et samfunnsengasjement. Hvordan kommer dette til uttrykk?

– Kulturpolitisk definerer jeg meg på venstre fløy og har blant annet en egen blogg der jeg legger ut artikler. I tillegg sender jeg av og til innlegg til aviser. Jeg skriver om alt fra musikk til flyktningpolitikk, om unge menneskers utfordringer i dagens samfunn, og om det som opptar meg. Jeg mener at det er viktig å bruke sin stemme.

– «Evig ung – og evig pen. Trodde du at ungdom er et evig fenomen.» Sitatet er fra en tekst du har skrevet. Kjenner du deg igjen?

– Ungdommelighet er vel mer en indre følelse, og ingen ting jeg streber etter. Likevel er nok det å drive med musikk vitaliserende. Heldigvis har jeg opparbeidet en stor musikalsk portefølje, og mest av alt er jeg glad for at jeg fremdeles har et publikum, sier Ketil Stokkan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.