Begravelse

Stadig flere nordmenn vil spre asken sin når de dør

Askespredning i naturen blir stadig mer populært i Norge. I fjor søkte mer enn 2000 personer om å bli spredt med vinden i stedet for å ha et tradisjonelt gravsted.

GRAVSTED: Det blir stadig mer populært å spre asken sin for vinden i naturen etter at man er død. Kanskje er nordmenns interesse for fjell og friluftsliv noe av årsaken? Foto: NTB
GRAVSTED: Det blir stadig mer populært å spre asken sin for vinden i naturen etter at man er død. Kanskje er nordmenns interesse for fjell og friluftsliv noe av årsaken? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fram til de siste årene har det nærmest vært noe eksotisk og merkelig, noe de fleste av oss bare har sett på film: At asken etter en avdød spres med vinden i stedet for å settes ned på en tradisjonell gravplass.

Men nå ønsker stadig flere nordmenn å bli spredt i naturen når de dør, fremfor å knyttes til en gravstein eller en minnelund.

I fjor søkte mer enn 2000 nordmenn statsforvalteren om tillatelse til å få asken sin spredt med vinden når de dør. Det er en økning på nærmere 30 prosent siden 2016, skriver P4.

Søknad om askespredning

Det er statsforvalteren som kan innvilge søknad om askespredning i Norge, og man må være fylt 15 år for å søke. Ifølge regjeringens nettsider kan man i utgangspunktet kun søke om tillatelse til spredning av egen aske, men etterlatte kan ved enkelte tilfeller også søke om dette dersom de kan dokumentere at den avdøde ønsket det.

Askespredning regnes som et alternativ til gravlegging. Du kan derfor ikke få navnet ditt på gravminne på gravplass i tillegg, opplyser regjeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.