Send stueplantene på sommerferie!

Vil du ha stueplanter med ekstra energi og klare, sterke farger? Gi dem sommerferie på terrassen, foreslår planteekspert Anders Røyneberg. Men pass på - også planter kan bli solbrente.

SETT POTTEPLANTENE UT: Også stueplantene dine har godt av å komme seg ut i det fri om sommeren. Men noen viktige ting må du passe på før du sender dem på sommerferie. Foto: Cappelen Damm
SETT POTTEPLANTENE UT: Også stueplantene dine har godt av å komme seg ut i det fri om sommeren. Men noen viktige ting må du passe på før du sender dem på sommerferie. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke bare vi mennesker som har godt av å komme oss ut i det fri: Også stueplantene dine fortjener en sommerferie utendørs.

Etter en lang og mørk vinter inne i vinduskarmen, er det nå på tide å sende plantene dine ut, forteller planteekspert Anders Røyneberg.

Han er mannen bak den populære instagramprofilen @arcticgardener, og har tidligere utgitt bøkene «Plantebonanza» og «Plantelykke». Nå er han ute med ny bok, og denne gang har både han og plantene flyttet ut: I boka «Livsnyterhagen» retter han blikket mot hage, balkong og uterom.

UTELIV: Planteekspert og forfatter Anders Røyneberg har flyttet både seg selv og plantene sine ut i hagen for sommeren, og er nå ute med ny bok om hage og uterom. Foto: Cappelen Damm
UTELIV: Planteekspert og forfatter Anders Røyneberg har flyttet både seg selv og plantene sine ut i hagen for sommeren, og er nå ute med ny bok om hage og uterom. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Sukkulenter og kaktus

- Mange av stueplantene som vanligvis bor inne, vil stortrives og få sterke, klare farger om de får et par måneders sommerferie på terrassen, sier Røyneberg.

Riktignok gjelder sommerferien ikke for alle. Mens sukkulenter og kaktuser blir ekstra lykkelige av en tur ut, er tropiske planter som monstera og gullranke litt mer skeptiske.

- Tropiske planter trives best med jevn temperatur, lite vind og ikke altfor skarp sol, og synes ofte at det blir litt for kaldt om natta. De lar jeg derfor bli inne. Men alle sukkulentene og kaktusene mine bor ute hele sommeren, sier han.

- Ikke start for tidlig

Om du vil sende plantene dine ut, er det et par ting du må passe på. For det første må du ha tålmodighet nok til å vente til den verste nattekulda er over. Svært få stueplanter trives når gradestokken kryper under fem grader.

- En tommelfingerregel er gjerne å vente til etter 17. mai, men er du ivrig og våren kommer tidlig kan du starte i begynnelsen av mai. Men da må du følge med og ta plantene inn om natta dersom det blir for kaldt, sier han.

Solbrente planter

For det andre - og dette er like viktig som å passe på at det ikke er for kaldt - må du passe på at ikke overgangen til utelivet blir for brå.

- Akkurat som oss mennesker kan planter bli solbrente dersom de får for mye sol i starten. De første to ukene bør du derfor sette planten i halvskygge på et lunt sted, sier Røyneberg.

Etter det har planten vent seg til de nye sol- og lysforholdene, og du kan flytte den til en mer solrik plass.

- De fleste planter tåler sterk sol når de er blitt vant til det, sier Røyneberg.

Bruk laken eller putevar

Et smart triks kan være å dekke planten med en lys fiberduk, et putetrekk eller laken de første en eller to ukene. Da er den både beskyttet mot for mye sol, får litt le for vinden og holder bedre på varmen om natta.

- Duken filtrerer lyset og legger seg som en lun dyne rundt planten. Men blir det frost, må du likevel flytte den inn, forklarer han.

Om du har vært uheldig med plasseringen og planten din er blitt solbrent eller har fått sjokk av for mye kald vind, er det likevel håp, beroliger Røyneberg.

- Klipp vekk det som er brent eller skadet, så vil de aller fleste skyte nye skudd etter et par uker.

Grønnsåpe mot bladlus

Og når er det så på tide å avslutte plantesommerferien? Du bør begynne å følge med fra slutten av august, råder Røyneberg.

- Når nattetemperaturen begynner å krype under fem grader, er det på tide å ta dem inn igjen. Men de blir litt mer robuste når de har stått ute hele sommeren, så sjokket om det skulle bli litt kjølig er ikke like stort som om våren, sier han.

Han råder også til å gi plantene en god grønnsåpedusj før du tar dem inn for høsten.

- Sjekk bladene for lus og andre skadedyr, spyl dem med vann og dusj dem med grønnsåpevann før du tar dem inn. Da slipper du å få med deg skadedyr inn i stua, sier Røyneberg.

UTELIV: Anders Røynebergs nye bok handler om livet med planter ute. Foto: Cappelen Damm
UTELIV: Anders Røynebergs nye bok handler om livet med planter ute. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.