Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det er ikke bare vi mennesker som har godt av å komme oss ut i det fri: Også stueplantene dine fortjener en sommerferie utendørs.
Etter en lang og mørk vinter inne i vinduskarmen, er det nå på tide å sende plantene dine ut, forteller planteekspert Anders Røyneberg.
Han er mannen bak den populære instagramprofilen @arcticgardener, og har tidligere utgitt bøkene «Plantebonanza» og «Plantelykke». Nå er han ute med ny bok, og denne gang har både han og plantene flyttet ut: I boka «Livsnyterhagen» retter han blikket mot hage, balkong og uterom.


Hagesesongen er i gang: Hvilke regler gjelder mellom naboer?
Vi PlussSukkulenter og kaktus
- Mange av stueplantene som vanligvis bor inne, vil stortrives og få sterke, klare farger om de får et par måneders sommerferie på terrassen, sier Røyneberg.
Riktignok gjelder sommerferien ikke for alle. Mens sukkulenter og kaktuser blir ekstra lykkelige av en tur ut, er tropiske planter som monstera og gullranke litt mer skeptiske.
- Tropiske planter trives best med jevn temperatur, lite vind og ikke altfor skarp sol, og synes ofte at det blir litt for kaldt om natta. De lar jeg derfor bli inne. Men alle sukkulentene og kaktusene mine bor ute hele sommeren, sier han.

Ikke plukk disse blomstene inn

Medisinene dine kan gi solskader i huden
Vi Pluss- Ikke start for tidlig
Om du vil sende plantene dine ut, er det et par ting du må passe på. For det første må du ha tålmodighet nok til å vente til den verste nattekulda er over. Svært få stueplanter trives når gradestokken kryper under fem grader.
- En tommelfingerregel er gjerne å vente til etter 17. mai, men er du ivrig og våren kommer tidlig kan du starte i begynnelsen av mai. Men da må du følge med og ta plantene inn om natta dersom det blir for kaldt, sier han.

Bør du eie eller leie bolig når du blir eldre? Svaret kan overraske deg
Vi Pluss
Den rare, gamle keramikken på loftet kan være verdt tusenvis av kroner
Vi PlussSolbrente planter
For det andre - og dette er like viktig som å passe på at det ikke er for kaldt - må du passe på at ikke overgangen til utelivet blir for brå.
- Akkurat som oss mennesker kan planter bli solbrente dersom de får for mye sol i starten. De første to ukene bør du derfor sette planten i halvskygge på et lunt sted, sier Røyneberg.
Etter det har planten vent seg til de nye sol- og lysforholdene, og du kan flytte den til en mer solrik plass.
- De fleste planter tåler sterk sol når de er blitt vant til det, sier Røyneberg.

Cily (49) bor på båt: - Jeg må leve det livet som er riktig for meg
Vi Pluss
Plantene som kan gi alvorlige hudskader
Bruk laken eller putevar
Et smart triks kan være å dekke planten med en lys fiberduk, et putetrekk eller laken de første en eller to ukene. Da er den både beskyttet mot for mye sol, får litt le for vinden og holder bedre på varmen om natta.
- Duken filtrerer lyset og legger seg som en lun dyne rundt planten. Men blir det frost, må du likevel flytte den inn, forklarer han.
Om du har vært uheldig med plasseringen og planten din er blitt solbrent eller har fått sjokk av for mye kald vind, er det likevel håp, beroliger Røyneberg.
- Klipp vekk det som er brent eller skadet, så vil de aller fleste skyte nye skudd etter et par uker.

– Jeg tror det er mange som ikke vet hvor mye bedre de kan få det
Vi Pluss
Slik redder du visne stueplanter etter ferien
Grønnsåpe mot bladlus
Og når er det så på tide å avslutte plantesommerferien? Du bør begynne å følge med fra slutten av august, råder Røyneberg.
- Når nattetemperaturen begynner å krype under fem grader, er det på tide å ta dem inn igjen. Men de blir litt mer robuste når de har stått ute hele sommeren, så sjokket om det skulle bli litt kjølig er ikke like stort som om våren, sier han.
Han råder også til å gi plantene en god grønnsåpedusj før du tar dem inn for høsten.
- Sjekk bladene for lus og andre skadedyr, spyl dem med vann og dusj dem med grønnsåpevann før du tar dem inn. Da slipper du å få med deg skadedyr inn i stua, sier Røyneberg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.