Digital kompetanse

- Sårt og upraktisk å holdes utenfor digitalt

Seniornett vil hjelpe flere nordmenn til å få bedre digitale ferdigheter. Dette gjør de blant annet ved å arrangere en egen fotokonkurranse for eldre.

UTENFOR: Å ha svake digitale ferdigheter gjør at du holdes utenfor, både med tanke på det praktiske i hverdagen, men også sosialt, påpeker Kristin Ruud, generalsekretær i Seniornett. Foto: Seniornett
UTENFOR: Å ha svake digitale ferdigheter gjør at du holdes utenfor, både med tanke på det praktiske i hverdagen, men også sosialt, påpeker Kristin Ruud, generalsekretær i Seniornett. Foto: Seniornett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- I dagens samfunn er det nødvendig for alle å ha grunnleggende digital kompetanse for å kunne fungere som samfunnsborger, og for å kunne ha et rikt sosialt liv. Uten digital kompetanse risikerer du å føle deg utenfor, sier generalsekretær Kristin Ruud i Seniornett til Vi.no.

Om lag 600 000 nordmenn har lav eller ingen digital kompetanse, og svært mange av dem er eldre, ifølge Kompetanse Norge.

Seniornett vil bidra med å gi seniorene økt digital kunnskap. Dette gjør de blant annet ved å arrangere Digital festival årlig, der alle landets seniorer i år inviteres til å bli med på en fotokonkurranse med tema «Min hverdag».

Mange eldre trenger økt digital kompetanse

– Målet med konkurransen er å få flere seniorer til å ta i bruk digitale verktøy. Ta bilder med mobilen, kanskje forbedre dem digitalt, dele dem med e-post eller i sosiale medier, lage fotobok og så videre, sier Ruud.

- Hvorfor er det viktig for Seniornett å bidra med økt digital kompetanse for eldre?

- For det første rent praktisk: for å kunne kjøpe bussbilletter, følge med på Helsenorge.no, kommunisere med Nav, benytte nettbank og så videre. For det andre foregår mye av kommunikasjonen digitalt, for eksempel kontakt på sosiale medier med familie og venner, sier Ruud.

Hun mener eldre som ikke har digital kunnskap, blir satt utenfor.

- Og de føler seg utenfor. Det er sårt - og veldig upraktisk!

Ruud trekker frem flere eksempler hvor digital kunnskap gir deg bedre livskvalitet i hverdagen.

- Bruker du høreapparat får du mer glede av det om du har en app som du enkelt kan justere apparatet alt etter hvilken sosial situasjon du befinner deg i. Har du digitale ferdigheter kan du for eksempel handle på nettet, du kan strømme TV-serier og finne fram når du er på reise med en kart-app. I dag kan du til og med få mobiltelefonen din til å oversette menyen om du er på restaurant i Syden. Men aller viktigst er muligheten til kontakt med familie og myndigheter, påpeker hun.

Bli med på nasjonal fotokonkurranse

Digital festival er et årlig arrangement med forskjellig aktivitet som Seniornett arrangerer i de nærmere 250 lokalforeningene de har rundt om i landet. I festivaluken arrangeres det blant annet kurs, faglige treff og sosiale sammenkomster - og den allerede nevnte fotokonkurransen, som alle landets seniorer inviteres til å bli med på. Her kan du stemme på bilder du liker, eller sende inn et bilde selv.

- Både erfarne og nybegynnere kan delta. Det er motivet, innholdet i bildet, som er det viktigste. Du trenger ikke dyrt utstyr eller være ekspert på det tekniske, påpeker Seniornett.

– Til sammen vil de innsendte bildene gi en unik dokumentasjon av hvordan det er å være senior i Norge anno 2022, kommenterer Ruud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.