Prøvde å flykte to ganger: Irene opplevde slaget om Narvik

Da hun var 12 år, og sto på terskelen til tenårene, kom tyske krigsskip inn i havna i byen der hun og familien bodde. Det første fluktforsøket mislyktes, og familien måtte tilbake til Narvik midt i bombardementet.

BYEN I BRANN: Narvik under tysk fly-angrep 1. juni 1940. Sivilbefolkningen kan bare stå og se på at byen brenner. Foto: NTB
BYEN I BRANN: Narvik under tysk fly-angrep 1. juni 1940. Sivilbefolkningen kan bare stå og se på at byen brenner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg hadde en to år eldre søster, og så var det mor, far og meg. Vi bodde halvannen kilometer utenfor Narvik sentrum, tett ved jernbanen, i et grått hus. Far var ansatt hos LKAB, og jobbet med malmlageret i byen, forteller Irene Jørgensen (95).

LKAB står for Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag – det svenske gruveselskapet. Grunnen til at tyskerne var så interesserte i å få kontroll over Narvik og områdene rundt, var jernmalmutvinningen i Nord-Sverige. Malmen ble ført over grensen til Narvik med jernbanen. Tyskerne trengte jernmalm til sin våpenproduksjon.

– I Narvik på den tiden var det to hovedarbeidsgivere. NSB og LKAB, firmaet som jobbet med malmen, forteller Irene.

Hun viser fram et bilde av faren, Frank Olsen, som var nesten to meter høy, og moren Margit, som var hjemmeværende med de to barna i 1940. Det skulle bli noen nervepirrende måneder for den lille familien, og resten av befolkningen i Narvik. Irene forteller om frykt, smerte og fysisk krevende opplevelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.