Oppskrift på lammestek

Påskelam med en vri?

Liker du å lage tradisjonell lammestek til påske, eller har du lyst til å gjøre noe helt nytt? Her får du inspirasjonen du trenger.

LAMMETACO? Prøv lam med en ny vri - som her, i tortilla for en friskere variant enn med potet og fløtesaus.
LAMMETACO? Prøv lam med en ny vri - som her, i tortilla for en friskere variant enn med potet og fløtesaus. Vis mer
Publisert

Oppskrifter: Inge Skovdal, Julie Hey og Pia Andreassen Foto: Nina Malling/Skovdalnordic.com, Betina Hastoft og Martin Tanggaard

Når vi tenker på påskelam er det gjerne i form av et helt lammelår stekt i ovnen. Men det fins mange vel så god emåter å tilberede lammekjøttet på - også i påska.

Det at vi spiser lam i påska henger smamen med at lammet er et symbol på påskens budskap, nemlig at Jesus ble ofret som et uskyldig lam. Tradisjonelt ofret jødene i førkristen tid lam i påsken og spiste påskemåltid med lam, ifølge NRK. I Norge er dette historisk sett en relativt ny tradisjon, siden den avhenger av å kunne oppbevare kjøttet som ble slaktet om høsten, helt til påske, ifølge forskning.no.

Kanskje er det på tide å ta tradisjonen videre med å prøve ut noen helt nye lammeoppskrifter?

Grillspyd med lam og bulgursalat

Påskelam med en vri?

(2 porsjoner)

Disse spydene kan også tilberedes i panne eller stekeovn, men smaken blir aller best på grill.

  • 2 dl bulgur
  • kyllingbuljong
  • olivenolje
  • 1 sitron
  • 1 bunt bladpersille
  • salt og pepper
  • 2 ss soyasaus
  • ½ ts malt spisskummen
  • 1–2 fedd hvitløk
  • 400 g lammekjøtt i terninger
  • 1 gul paprika
  • 1 liten squash
  • 1 rødløk
  • grillspyd av tre eller metall
  • 1–1 ½ dl yoghurt naturell
  • ev. litt frisk mynte

1. Kok bulguren i buljong etter anvisning på pakken. Rør sammen 2 ss olivenolje og saft av ½ sitron, og vend det inni den nykokte bulguren. Skyll persillen og plukk bladene, vend dem inn i bulguren, og smak til med salt og pepper. La det stå kaldt og trekke.

2. Rør saften fra den andre halvdelen av sitronen med soyasaus, spisskummen, presset hvitløk og 1 ss olje. La kjøttet marineres i dette i ½–1 timei kjøleskapet.

3. Rens paprika, skyll squashen og skjær løken. Skjær alt i grove biter.

4. Tørk kjøttet tørt. Sett kjøtt og grønnsaker på spyd, pensle dem med olje, og stek dem i en panne eller på en varm grill i 8–10 minutter.

5. Server spyd og bulgursalat med yoghurt og litt hakket frisk mynte til.

Lammekoteletter med pinjekjerner og ovnsbakte poteter

Påskelam med en vri?

(4 porsjoner)

Her kan du gjerne bruke andre typer brød, også glutenfritt.

  • 8 lammekoteletter
  • 100 g rugbrød uten skorpe
  • 1 usprøytet sitron
  • 2 ss frisk timian
  • 2 fedd hvitløksalt og pepper
  • 100 g pinjekjerner
  • 1 eggehvite
  • 50 g smør til steking

Ovnsbakte poteter:

  • 1 kg poteter
  • 250 g cherrytomater
  • 2 ss olivenolje
  • 1 håndfull frisk timian
  • salt og pepper

Til servering:

75 g rucola

1. Sett ovnen på 200°. Skrell potetene, og skjær dem i tykke båter. Skyll tomatene. Vend potetbåter og cherrytomateri olje, og fordel dem i et stort, ildfast fat. Krydre med timian, salt og pepper.

2. Bak grønnsakene i ovnen i 40 minutter. Vend om på dem av og til, så potetene blir jevnt stekt.

3. Klapp lammekotelettene tørre med kjøkkenpapir. Kjør rugbrød, revet sitronskall, timianblader, skrelt hvitløk, salt og pepper i en food-prosessor, til blandingen får en smuldrete konsistens.

4. Hell rugbrødblandingeni en dyp tallerken, og hell pinjekjernene i foodprosessoren. Kjør dem så vidt, så de blir grovt hakket, og bland dem med rugbrødblandingen.

5. Pisk eggehviten lett sammen med en gaffel i en annen tallerken. Vend lammekotelettene først i eggehviten, så i rugbrødblandingen.

6. Stek dem i rikelig med smør i en panne i cirka 3 minutter på hver side, til overflaten er sprø og kjøttet fremdeles lett rosa inni. Server med ovnsbakte poteter og rucola.

Lammesliders

Påskelam med en vri?

(4 porsjoner)

Her har vi brukt miniburgerbrød, såkalte sliders. Du kan selvsagt også bruke vanlige hamburgerbrød.

ca. 12 sliders:

  • ½ ss sukker
  • ½ sitron
  • ½ dl majones
  • ½ dl kremfløte
  • salt, pepper
  • 350 g finsnittet kål
  • 1 bunt bladpersille
  • 400 g rest av stekt lammelår

1. Sett ovnen på grillfunksjon. Rist ev. burgerbrødene i ovnen.

2. Rør sukker med sitronsaft og tilsett majones. Pisk fløten stiv og rør den inn i majonesdressingen. Smak til med salt og pepper. Vend kål og bladpersille inn i dressingen.

3. Server miniburgerne med kålsalat og lammelårrester – som en rask middag, lunsj, eller kanskje nattmat.

Tortillas med lam

Påskelam med en vri?

(4 porsjoner)

Garam masala består tradisjonelt av svart pepper, chilipepper, koriander, spisskummen, kardemomme, kanel, muskat og nellik.

  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss olivenolje til steking
  • ½ – 1 ss garam masala
  • ¼ tørkede chiliflak
  • 500 g lammekjøttdeig eller lammeskav
  • 2 ss tomatpurésalt og pepper
  • 1 rødløk
  • 3 modne avokadoer
  • 8–12 tortillalefser
  • 3 dl crème fraîche
  • ev. frisk koriander
  • ev. lime

1. Skrell og hakk løk og hvitløk. Stek det i olje, og tilsett garam masala, chiliflak og lammekjøtt. Stek kjøttet i 5 minutter, og tilsett tomatpuré. Krydre med salt og pepper.

2. Skrell rødløken og hakk den fint. Fjern skallet på avokadoene, fjern steinen, og skjær kjøttet i terninger.

3. Varm tortillaene i ovnen etter anvisning på pakken, og fyll dem med lammekjøtt, avokado, rødløk og crème fraîche. Server eventuelt med korianderblader og limebåter.

Lam i spinat og tomat

Påskelam med en vri?

(6 porsjoner)

  • 1 helt lammelår, ca. 1,7 kg
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ½ ss spisskummen
  • ½ ss støtt korianderfrø
  • salt, pepper
  • 3 ss olivenolje
  • 1 løkbuljong, ca. 5 dl
  • 1 boks hakkede tomater
  • 200 g spinat
  • 300 g cherrytomater

1. Rens kjøttet for hinner og sener, skjær kjøttet fra beinet og kutt det i terninger.

2. Vend mel med krydderne, salt og pepper, og vend kjøttet i blandingen.

3. Brun det i en gryte med olje og tilsett løk i skiver. Dekk med buljong etter eget valg og la det småkoke under lokk i 1 ½ time. Skum av.

4. Tilsett hakkede tomater og la det småkoke videre i 15 minutter.

5. Vend inn spinat og cherry-tomater delt i to, og kok opp. Smak til med salt og pepper, og server med brød eller ris.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.