Selvmord blant eldre

- Pappa følte at han bare var en byrde

Etter et turbulent og strevsomt liv, valgte Anne-Berits far å ta sitt eget liv, 77 år gammel. - Det gjorde sorgprosessen min mye vanskeligere, forteller hun.

- Jeg kjente liksom på meg at noe hadde skjedd. Jeg forsøkte å ringe ham, men fikk ikke noe svar. Søsteren min og jeg kjørte ut til huset for å se etter ham, men det var ingen der. Til slutt gikk vi inn i garasjen. Der fant vi ham, forteller Anne-Berit, som mistet faren til selvmord for 12 år siden. Illustrasjonsfoto: NTB
- Jeg kjente liksom på meg at noe hadde skjedd. Jeg forsøkte å ringe ham, men fikk ikke noe svar. Søsteren min og jeg kjørte ut til huset for å se etter ham, men det var ingen der. Til slutt gikk vi inn i garasjen. Der fant vi ham, forteller Anne-Berit, som mistet faren til selvmord for 12 år siden. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det første jeg tenkte, var at det var en forferdelig feig måte å gjøre det på. Å bare flykte sånn og la oss andre være igjen med alle problemene.

Anne-Berit Sande Olavesen (58) må fortsatt tørke noen tårer når hun snakker om faren sin. Det er gått 12 år siden hun fant ham liggende på gulvet i garasjen til huset der hun vokste opp, etter at han hadde tatt sitt eget liv. 77 år gammel ga han opp, og valgte samme utvei som hans egen far hadde gjort mange år tidligere.

- Pappa var på mange måter en egenrådig mann. Han hadde hatt en turbulent og vond oppvekst med en alkoholisert far, og ble selv alkoholiker da han ble voksen. Men pappa var også snill og veldig omsorgsfull når han var edru, og en god bestefar for barnebarna sine, forteller hun.

Eldre menn topper statistikken

Hvert år tar omtrent 650 mennesker sitt eget liv i Norge. Menn topper statistikken i alle aldersgrupper. Det er kjent for de fleste av oss, men mindre kjent er kanskje hvilke menn som har høyest risiko for å velge å avslutte livet for egen hånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.