Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Fjellklatrerne i Norge på slutten av 1800-tallet var pionerer i norsk klatrehistorie.
Menn og kvinner med hatt, frakk, skjørt og penskjorte, besteg de mest utfordrende fjelltopper landet har å by på - med fotograf (og et tau) på slep.
Det kan se ut som de ville nå toppen med stil, men mangelen på alternative klær var grunn god nok, forteller klatrer og forfatter av flere klatrebøker, Arne Larsen.
- Man brukte mye tweed på den tiden, som er tettvevd ull. Så det var sikkert varmt nok. Men det kan også hende man kledde seg penere hvis man visste man skulle bli fotografert. De gikk nok også kun når det var veldig fint vær. Hvis det var overskyet eller mye vind dro de ikke på tur, sier Larsen.
- Det ser først og fremst upraktisk ut?
- Ja, helt klart. Det var først etter første verdenskrig at man fikk mer praktiske turklær, som anorakker og nikkers, og som både damer og mennene brukte, sier Larsen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.