Ofre for en ondskapsfull plan

Da Lesley og Trevor ble funnet døde i en garasje mente politiet at de hadde inngått en selvmordspakt. Ikke før 20 år senere kom sannheten for en dag.

FUNNET DØDE: Lesley Howell og Trevor Buchanans etterlatte måtte vente i mange år på sannheten.
FUNNET DØDE: Lesley Howell og Trevor Buchanans etterlatte måtte vente i mange år på sannheten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En maimorgen i 1991 ble to personer funnet døde i en garasje i det lille nordirske kunstnersamfunnet Castlerock. De døde, politimannen Trevor Buchanan (32) og Lesley Howell (31), var gift på hvert sitt hold. Etter scenen i garasjen å dømme, hadde de bestemt seg for å forlate sitt jordiske liv sammen: Trevor satt i forsetet, Lesley bak. Lesley hadde bilder av barna sine rundt seg og øretelefoner på hodet.

Lesley hadde vært deprimert. Faren hennes hadde gått bort mindre enn to uker tidligere, og mannen hennes, Colin, hadde hatt et forhold til en annen.

Kvinnen Colin hadde hatt et forhold til, Hazel, het Buchanan til etternavn. Hun var gift med Trevor. Og det sviket kunne altså forklare, i politiets øyne, hvorfor paret hadde valgt å forlate livet sammen. Under etterforskningen dukket det også opp et angivelig avskjedsbrev fra Lesley, men Trevors kolleger hadde likevel tungt for å godta at politimannen hadde tatt sitt eget liv.

– Trevor hadde en veldig sterk kristen tro, og jeg kan ikke tenke meg at han ville valgt den utveien. Han ville sett på det som en synd i Guds øyne, fortalte Kevin McAuley til Belfast Telegraph mange år senere.

– Det hørtes ikke som noe den Trevor jeg kjente, kunne gjøre.

Hadde Lesley og Trevor virkelig hatt en selvmordspakt?

Slo ned som en bombe

Trevor og Lesleys død formørket stemningen i det lille samfunnet, særlig i den lille baptistmenigheten der Lesley hadde vært medlem.

Den etterlatte ektemannen Colin var godt kjent i menigheten hvor han jevnlig holdt medrivende prekener. Nå var han alene med fire barn.

Dødsfallene hadde slått ned som en bombe, men menigheten visste at Colin, den suksessrike og sosiale tannlegen, hadde hatt et sidesprang. Pastoren hadde til og med prøvd å få Colin til å avslutte forholdet han hadde til Hazel.

Men Colin og Hazel hadde ikke klart å holde seg borte fra hverandre. Colin var full av dobbeltmoral. Han forbød umoralske ukeblader på venterommet på klinikken, men konsumerte selv porno og bedrev utroskap.

Konflikten mellom ånd og kjød var en kamp for ham. Colin kunne ringe andre menighetsmedlemmer for å søke støtte når han ble hjemsøkt av sine syndige drifter.

Klarte ikke holde på hemmeligheten

Etter Lesley og Trevors død levde Colin Howell og Hazel Buchanan som par i fem år før Colin forelsket seg i en annen kvinne. Han flyttet sammen med den fraskilte, amerikanske Kyle Jorgensen i en stor villa i Castlerock.

Selv om han var sammen med en ny kvinne fortsatte han å være utro. Og det skulle vise seg at han visste mer om hva som hadde skjedd med Lesley den skjebnesvangre natta hun døde. Til slutt fortalte han Kyle om de virkelige omstendighetene rundt hans første kones død sju år tidligere.

Colin fortalte hvordan han hadde ført eksos fra bilen sin inn i huset, der Lesley lå og sov. Hvordan han hadde tatt med seg kroppen hennes i bagasje- rommet og kjørt hjem til Trevor Buchanan, der han hadde gjentatt prosedyren. Selvmordspakten var altså en scene regissert av Colin, med hjelp av Hazel. Hun hadde blant annet sneket sovemiddel i et tunfisksmørbrød Trevor hadde spist.

Colin Howell bønnfalt kona om å holde tyst, ikke minst for barnas skyld. Kyle Jorgensen har senere fortalt at hun søkte råd og støtte for å håndtere situasjonen. Blant annet spurte hun et menighetsmedlem hva hun burde gjøre om mannen hennes hadde gjort noe alvorlig. Rådet hun fikk, var til liten hjelp: Menighetsmedlemmet mente det var en sak mellom Colin og Gud, og ville ikke høre noen detaljer.

- Vettskremt

Kyle visste ikke hva hun skulle gjøre og tiet for å beskytte barna.

- Jeg var vettskremt. Jeg kjente meg fanget. Her var jeg, helt alene i Irland, og det eneste jeg fikk høre, var at det var «mellom ham og korset».

Colin møtte samtidig andre prøvelser. Hans eldste sønn mistet livet og han tapte flere hundre tusen pund i en bedrageribløff. Da kona Kyle fant ut at han hadde vært utro igjen fikk hun nok. Sammen med medlemmer i menigheten overtalte hun Colin til å gå til politiet for å tilstå.

En dag i 2009 gikk Colin Howell inn på politistasjonen og fortalte hva som egentlig hadde skjedd i den gassfylte garasjen.

I avhør forklarte han at han anså sønnen Mathews død som en straff for hans egne synder. I avisene fikk Colin Howell navnet «The driller killer», og saken ble en føljetong. Men Colins tilståelser stoppet ikke der.

I tillegg til drapet erkjente han at han hadde begått seksuelle overgrep på bedøvede pasienter og at han hadde tatt betalt for behandlinger som aldri var blitt utført. Colin Howell ble dømt til livstid i fengsel, og hans tidligere elskerinne Hazel Buchanan fikk 18 år. Dommeren Justice Hart kalte ugjerningen avskyelig og kaldblodig. «Drapene ble begått da ofrene sov og var forsvarsløse.»

En gjennomgang av den gamle etterforskningen fra 1991 konstaterte at tydelige spor i garasjen var blitt oversett. «Politiet vil igjen be familiene Buchanan og Howell om unnskyldning for feilene og manglene i etterforskningen», skrev politiets ombudsmann i rapporten i 2011.

Kilder: Belfastlive.co.uk, BBC, Belfast Telegraph, Irish News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.