Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I 2022 ankom nesten 440.000 pilegrimer Santiago de Compostela i Nord-Vest Spania. I forkant av en slik vandring dukker det opp mange spørsmål, og det er god grunn til å tro at en del av disse menneskene har funnet noen svar på Europas største nettforum for pilegrimer. Et nettforum som for nesten 20 år siden ble startet av nordmannen Ivar Rekve.
Han kunne ikke mange spanske ord da de flyttet til Santiago de Compostela i 2004. Han hadde hørt om pilegrimsmarsjer, men koblet ikke dette med alle som gikk rundt med ryggsekk i den flotte byen. Det var med andre ord ikke som pilegrim han ankom byen.
- Jeg studerte øk/adm på Kongsberg på midten av 90-tallet. Der hadde de en utvekslingsavtale med Washington State University som jeg hoppet på, forklarer 53-åringen.
Der traff han ei dame som studerte på samme universitet, ei dame som etter hvert skulle bli hans kone.
- Hun kommer fra denne regionen i Spania, sier Ivar.

Pilgrimsleden: - Mange tar det i etapper
Ble nysgjerrig på pilegrimene
Det var ikke gitt at de skulle flytte til Spania, det kunne like godt ha blitt Norge. Men når kjæresten fikk jobb på universitetet i Santiago landet de på Spania. Etter hvert ble det giftemål i den flotte katedralen i Lugo (en by man går gjennom dersom man går Camino Primitivo, en av pilgrimsrutene. Den ligger omtrent 100 km nordøst for Santiago).
- Lugo er en kjempeflott by, sier han.
I begynnelse spedde Ivar på inntektene med ulike konsulentoppdrag. Men han var nysgjerrig på alle pilegrimene som hver dag ankom byen.

Da de bodde i USA, hadde han jobbet med det som het e-læring. En måte å samle folk på uten å treffe fysisk. Kunne dette overføres til pilegrimene? De hadde åpenbart mye å fortelle om etter sin vandring.
- Dersom du en hvilken som helst dag drar ned på plassen foran katedralen i Santiago, vil du se pilegrimer som kysser, klemmer og gråter av glede. For meg fremsto det som åpenbart at mange av disse ville sette pris på å kunne ha et sted å dele dette med andre. Han så for seg et nettsamfunn for pilegrimer fra mange land.
Via en e-post gruppe han var med i, fikk han fortalt at han nå hadde startet et nettforum for pilegrimer. Den først posten skrev han på forumet i oktober 2004.
«Hei, her er jeg», skrev jeg, sier Ivar og ler.
I dag har forumet over 100 000 registrerte brukere, og før jul 2022 ble innlegg nummer en million postet. 65 000 spørsmål har blitt stilt, og de aller fleste besvart. Litt av en utvikling på noe som egentlig bare var en hobby.
- Jeg så kanskje ikke for meg at det skulle bli såpass stort, sier Rekve.

Det enkleste du kan gjøre for å bedre helsa: - En vidundermedisin
Voldsom utvikling
I likhet med resten av samfunnet utvikler livet seg på pilegrimsrutene også. Ivar kan fortelle at de mange av de som kom til forumet i begynnelsen var profesjonelle langdistansevandrere. De lurte ikke på hva slags sko de skulle bruke, men var mer opptatt av togtider og andre praktiske ting. I 2004 så internett helt annerledes ut enn i dag, og informasjonstilgangen var langt dårligere.
- Så dersom noen på forumet spurte om bussruter, måtte jeg ringe til buss-selskapet og spørre, minnes han.
En del av de som etter hvert har noen vandringer bak seg, har blitt igjen på forumet. Der svarer de på spørsmål som kommende pilegrimer stiller. Det blir litt som når erfarne skoleelever tar seg av førsteklassingene, sier han.
Det er på denne måten de aller fleste bruker forumet i dag. Man bruker kanskje vinteren til å forberede seg, så går man den planlagte ruta i løpet av våren eller sommeren. Etter noen uker tilbake i det vanlige livet, dukker mange opp på forumet igjen, og deler av sine erfaringer.
«Where past pilegrims share, and future pilegrims learn”, er tag-linen på forumet.
– Det var dette jeg ønsket å oppnå, forteller mannen som vokste opp i Sandvika utenfor Oslo.

- Valget mitt om å bli fastboende handler om livskvalitet
Folk fra hele kloden
Det kommer folk fra alle verdenshjørner for å gå en av pilegrimsrutene til Santiago de Compostela. Men høysesongen er mai til og med september, da koker det i perioder på forumet. Og folk bruker forumet veldig forskjellig.
- Noen registrerer seg aldri, men leter opp svar på ting de lurer på. Andre registrerer seg med en profil og er mer aktive. En av de som hjelper til med å moderere forumet registrerte seg i 2006. Hun har skrevet mer en 19000 ganger på forumet, sier Rekve.

Ivar sier det er god stemning på forumet, men han og moderatorene følger med. Her skal man kunne spørre om alt. Kommer det noen krasse svar, prøver vi å steppe inn og skape positivitet. Seks moderatorer, inkludert Ivar gjør moderatorjobben.
Han forteller at forumet ikke hadde noen regler de første 5-6 årene. Vi er da voksne mennesker, vi klarer å oppføre oss, tekte Ivar. Men nå har vi 12-13 overordnede regler. Religion er et av de temaene vi ikke diskuterer på dette forumet, det hadde ikke fungert.
- Pilegrimer er hyggelige mennesker. Jeg tror det hadde blitt mer diskusjoner dersom jeg hadde laget et nettforum for biler, ler han.
Å starte et nettforum for pilegrimer er ikke noen gullgruve fra dag en. De første årene var inntektene lave.
- Den første måneden jeg hadde Google-Ads (reklame) på forumet, fikk jeg utbetalt litt under to euro.

Kari (61) flyttet til Gran Canaria i 1983: - Et bedre liv kan jeg ikke tenke meg
Vi PlussHeltidsjobb
Men etter noen år tok både arbeidsmengden og inntektene seg opp, og Ivar måtte ta en beslutning. Han endte på å gå all-in og har ikke angret på det. Etter hvert har han begynt en nettbutikk for pilegrimer (2015), og han tilbyr også bagasjeoppbevaring for de som trenger det.
- En del av de som kommer langveisfra skal ofte se mer av Europa på samme reisen, da setter de gjerne en koffert med andre klær hos meg mens de går, forklarer han.
53-åringen liker seg best utenfor rampelyset. Han er mer opptatt av at nettforumet og de andre tjeneste han tilbyr er best mulig, men da pandemien slo til ble han nødt til å gjøre endringen.
- Spania ble, i likhet med mange andre land, stengt ned i perioder. Og mange lurte veldig på hva som skjedde med pilegrimsrutene.
Løsningen ble å opprette en YouTube-kanal, Casa Ivar. Der ga han jevnlige oppdateringer fra regionen, og dette har han fortsatt med etter at pandemien var over.

Til tross for at de aller fleste pilegrimsrutene går i Spania, er det lite spanjoler på forumet. Det er flest amerikanere, men alle verdensdelene er godt representert. Ivar treffer de aller færreste, men noen har det blitt i løpet av årene. Noen stikker innom for å takke for hjelpen de har fått på forumet.

Den ukjente Kanariøya: - Et paradis for den som vil gå i fjellet
Hvorfor gå en pilegrimsvandring
Å gå en pilegrimsmarsj kan, uavhengig av om man går av religiøse årsaker, være livsendrende for noen. Det kan være tungt å gjennomføre, både fysisk og psykisk, men oppturene er så mange flere. De fleste som lever i et moderne samfunn kan oppleve hverdagen som masete, stressende og repetitiv. På Caminoen går mange inn i ei boble som på mange måter er mindre komplisert enn det livet man ellers lever.
- Det er mange som sier at de skulle ønske at verden var litt mer som på Caminoen. Og de prøver å ta dette med seg hjem etter at marsjen er gjennomført, sier Ivar.
I en tid der bærekraft, overforbruk og et stadig sterkere søkelys på miljø, er det mange som i løpet av en Camino ser hvor lite man faktisk kan klare seg med. Mens man hjemme, i hvert fall i en del vestlige land vasser i overflod, bærer man i praksis hele livet på ryggen når man vandrer. Dette er en aha-opplevelse mange setter stor pris på.
En god del pilegrimer er den eneste i familien eller vennekretsen som skal eller har gått. De synes det er vanskelig å forklare hva dette egentlig handler om til de hjemme, på forumet treffer de mennesker som sitter med samme opplevelse.
Pilegrimsvandringene til Santiago startet en stund etter at man i år 813 oppdaget en grav man antok tilhørte Apostelen Jakob. Han ble henrettet i Jerusalem i år 44, men levningene skal ha blitt ført til Compostela der han i en periode hadde virket. Til tross for denne opprinnelsen, sier omtrent 40 prosent av pilegrimene i dag at de vandrer av ikke-religiøse årsaker
I Norge har vi flere pilegrimsruter som ender opp i Nidaros, Trondheim. Denne blir mer og mer populær, også blant utenlandske pilegrimer.
Artikkelforfatteren gikk Camino Frances i mai/april 2018 og Camino Primitivo i april 2023. Mindre enn én prosent av de som gjennomfører pilegrimsvandringer i Spania er norske.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.