Ukjent arving

- Noe av det skammeligste som kunne skje en familie, var å få en lausunge

Bjørn Rudolf Madsen ble født i det skjulte i 1929 og gitt bort til en fosterfamilie i Indre Østfold. Åtte år etter hans tragiske dødsfall viser det seg at han var mer ønsket enn han var klar over.

Ukjent Arving: Bjørn Rudolf Madsens liv fikk både en tragisk start - og slutt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Akkurat de familiegreiene ville han aldri prate om.

Kjell Jokobsen bor like ved ulykkesstedet der den tragiske ulykken fant sted i januar 2014: Bilen Bjørn Rudolf Madsen satt i kolliderte med et tog på en planovergang og Madsen omkom.

Også starten på livet til Bjørn Rudolf startet på tragisk vis - da moren Rosa kom til et hjem for enslige, gravide kvinner i 1929, fødte sønnen Bjørn Rudolf - og gav han bort.

Fødehjem for enslige mødre

Ifølge forfatter Bjørn Steinar Meyer var det utbredt med slike hjem i førkrigstiden, og flere av disse lå i nettopp Indre Østfold.

- Noe av det skammeligste som kunne skje en familie, var å få en lausunge, forklarer han Tarjei Strøm, programleder i NRK-programmet Ukjent Arving, som ønsker å spore opp arvinger etter Bjørn Rudolf - mannen som levde enkelt og var en enstøing, men også en skarp, real og fin fyr.

TRAGISK LIV: Bjørn Rudolf Madsens liv startet tragisk da han ble gitt bort som nyfødt. Foto: NRK
TRAGISK LIV: Bjørn Rudolf Madsens liv startet tragisk da han ble gitt bort som nyfødt. Foto: NRK Vis mer

Bjørn Rudolf vokste opp hos fosterfamilien på Slitu og hadde aldri kontakt med sin biologiske familie.

Han var flink med både matematikk og penger, noe som trolig er forklaringen på arven han etterlot seg på 560 000 kroner - som etter alt å dømme stammet fra en større gevinst etter hesteveddeløp på Bjerke Travbane.

Ville ta vare på gutten

Rosa Zuckermann var 25 år da hun fødte og ga bort Bjørn Rudolf i 1929. Faren til barnet var selger og familiefar Karl Emil Madsen, som hadde fire barn med sin kone.

Selv om Madsen ga bidrag for sin uekte sønn til fosterfamilien, fortalte han aldri sin familie om sønnen han fikk med Rosa.

Hun hadde vokst opp i det jødiske miljøet i Trondheim, og hennes mor, Hanna - Bjørn Rudolfs bestemor - ønsket å være verge for gutten da han kom til verden. Slik ble det aldri - og hva det skyldes er vanskelig å finne svar på.

Også Bjørn Rudolfs tante, Rosas søster Ruth, skal ha villet ta til seg gutten. Slik ble det heller aldri, og i ettertid var det nok meningen: Ruth og hennes familie ble sendt til Auschwitz under krigen, der både hun, mannen og de tre sønnene ble drept.

Kanskje ville brevene mora begynte å sende ham fra Sverige annenhver uke etter at krigen var over, gitt svar - men disse ville ikke bjørn Rudolf lese. Hver gang det kom et brev eller postkort ble det kastet i ovnen - ulest.

Aldri blitt fortalt om onkel Bjørn Rudolf

Selv om Rosa giftet seg med en svensk mann etter krigen, fikk hun aldri flere barn. Bjørn Rudolfs far, Karl Emil derimot, hadde fire barn - og hans barnebarn er rette arvinger etter Bjørn Rudolf. De visste ingenting om sin onkel mens han levde.

- Det som slår meg med en gang var hvordan denne lille gutten kan hatt det, lyder en av Bjørn Rudolfs nieser sin reaksjon på onkelens sterke historie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.