Hjemmekontor i utlandet

Nina (51) jobber fra Frankrike: - Jeg lever litt drømmen

- Jeg føler jeg er på ferie hele tida. Nesten året rundt er det bare å dra fem til ti minutter til en lang strand og blått middelhav.

GJORDE DRØMMEN TIL VIRKELIGHET: Nina Dybedahl drømte lenge om å flytte hjemmekontoret til Frankrike. Hun har nå hatt hjemmekontor i landet i seks år. Foto: Privat
GJORDE DRØMMEN TIL VIRKELIGHET: Nina Dybedahl drømte lenge om å flytte hjemmekontoret til Frankrike. Hun har nå hatt hjemmekontor i landet i seks år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg bor i Cannes. Her er det egentlig skikkelig sol og sommer, men akkurat i dag er det veldig grått, men 16 grader i skyggen likevel, sier Nina Dybedahl (51) til Vi.no.

Over Facetime viser hun oss rundt i treromsleiligheten hun deler med datteren på 11 år, en hund og en katt.

Mens vi har akket oss over hjemmekontor under pandemien her hjemme har hjemmekontor vært virkeligheten til Dybedahl i nesten 20 år. Forskjellen er at hun befinner seg i sydligere strøk med stor hage til grilling, jevnlig påfyll av D-vitamin, grønnsakshage, bananpalmer, plaskebasseng og klatrestativ til datteren. Selv bruker Dybedahl en slackline som er oppspent i hagen hele året.

NÆRHET TIL STRAND OG HAV: Nina Dybedahl ved Frankrikes vestkyst ved Atlanterhavet. Foto: Privat
NÆRHET TIL STRAND OG HAV: Nina Dybedahl ved Frankrikes vestkyst ved Atlanterhavet. Foto: Privat Vis mer

- Pandemien var ingen stor overgang. Jeg møter kundene mine veldig sjelden fysisk. Jeg har investert i en kryptert klientportal og med telefon er det enkelt å hjelpe folk med juss på avstand, sier Dybedahl, som er jurist.

Gjennom sin rettshjelpkjede Webjuristene gir hun juridisk rådgivning til nordmenn over nett. Dybedahl jobber mye med skillsmissesaker.

- Det er kanskje bare én av hundre det er nødvendig å ta til retten. Hvis det skjer er det en kollega i Webjuristene som tar over saken i Norge, forteller hun.

Feriefølelse hele tida

For Dybedahl var utforskertrangen sterk fra ung alder. Hun sparte til å dra på interrail hver sommer. Med én gang hun kom sydover følte hun at hun levde.

- Jeg følte meg friere. Det er den samme følelsen jeg har litt nå. At jeg er på ferie hele tida. Jeg lever litt drømmen. Nesten året rundt er det bare å dra fem til ti minutter til en lang sandstrand og blått middelhav. Rett i nærheten er det også gode fjellområder med fantastisk utsikt. Frankrike har også et godt utvalg av adrenalinfylte aktiviteter som klatreparker og canyoning - en blanding av rappellering og hopp i elver og fossestryk.

DEILIG MIDDELHAVSKLIMA: Nina Dybedahl med datteren Izabel hjemme i hagen. Foto: Privat
DEILIG MIDDELHAVSKLIMA: Nina Dybedahl med datteren Izabel hjemme i hagen. Foto: Privat Vis mer

Drømmen om å ta med seg jobben og flytte til Frankrike var der allerede da hun startet eget foretak i 2003.

- Jeg startet med online rettshjelp for å ha lave kostnader som kunne komme kundene til gode, men jeg hadde også en drøm om at jeg en gang på sikt kunne vært fri fra fysiske kontorer. Jeg har alltid vært frankofil og har spesielt vært opptatt av språket av estetiske og romantiske grunner. Jeg har alltid likt klimaet og den sydlanske, direkte væremåten, forteller hun.

Ville lære språket flytende

For å gjøre drømmen til virkelighet startet hun opp i det små og leide en studioleilighet i Toulon.

- Jeg dro ned en uke hver måned i ti måneder for å teste hvordan det var å jobbe fra Frankrike. Jeg ville lære språket bedre og målet var å lære det flytende.

Siden 2016 har hun bodd fast i Cannes sammen med datteren. I 2019 overdro hun boligen hjemme i Norge.

- Det er jo morsomt å lære språk. Det er en romantisk greie. Samtidig er det ting en nordmann kan bli frustrert over, ler hun.

PÅ FJELLTUR: Dybedahl elsker å leve et aktivt liv og er ofte på fjellturer kort vei fra Cannes. Foto: Privat
PÅ FJELLTUR: Dybedahl elsker å leve et aktivt liv og er ofte på fjellturer kort vei fra Cannes. Foto: Privat Vis mer

Det er kulturelle koder som må knekkes - som at du må si «Bonjour» før du ber om hjelp i butikken for å ikke å fornærme noen.

Under pandemien var det også strengere regler i Frankrike enn her hjemme. Alle måtte bruke munnbind fra første dag. Det var strenge reiserestriksjoner og de fikk ikke reise lenger enn 2 kilometer.

- Vi risikerte bot og fengsel dersom vi ikke hadde gyldig grunn og utfylt reiseskjema med dato og klokkeslett før vi dro hjemmefra. Med skolestengt, ingen familie her og venner som bodde utenfor grensen på to kilometer ble datteren min og jeg veldig isolerte.

Betalte skatt i to land

Dybedahl har også hatt et hardt møte med det franske byråkratiet i forbindelse med flyttingen.

- Folketrygden har vært et styr. Det har vært kronglete selv for meg som er jurist. Jeg måtte betale skatt i begge land i en overgangsperiode på tre år før jeg skattemessig emigrerte til Frankrike, forteller hun.

Hun hadde undersøkt skattenivået i Frankrike på forhånd og det virket ikke så galt, men da skatteoppgjøret kom, var skattenivået mye høyere enn forventet.

AKTIVT LIV: Nina Dybedahl tester bueskyting i nærområdet. Foto: Privat
AKTIVT LIV: Nina Dybedahl tester bueskyting i nærområdet. Foto: Privat Vis mer

- Det viste seg at det var høye sosiale avgifter i tillegg. Jeg anser meg selv som en god jurist som kan finne ut av det meste, men skatt er et område det er vanlig å spesialisere seg på, særlig internasjonal beskatning. Jeg måtte skaffe meg både norsk og fransk skatteadvokat, sier hun.

I dag betaler hun kun skatt til Frankrike og har privat fransk helseforsikring. Med enkeltpersonsforetak i Norge opparbeider hun ingen pensjonsrettigheter, verken i Norge eller i Frankrike.

- Hvis jeg ikke får spart til egen pensjon, må jeg flytte hjem og bli minstepensjonist, men det er jo spesielt på mine gamle dager at jeg vil være her i lyset og varmen, understreker hun.

HJEMMEKONTORET: Dybedahl elsker å jobbe med juss og vil fortsette å drive Webjuristene også etter pensjonsalder. Foto: Privat
HJEMMEKONTORET: Dybedahl elsker å jobbe med juss og vil fortsette å drive Webjuristene også etter pensjonsalder. Foto: Privat Vis mer

Vil bli i Frankrike

Med enkeltpersonsforetak kan Dybedahl også velge å jobbe så lenge hun vil.

- Jeg kan jobbe lenge etter pensjonsalder. Jeg elsker jussen og Webjuristene vil alltid være babyen min. Jeg kan velge å gjøre den jussen jeg koser meg mest med å gjøre.

Og det franske byråkratiet til tross: Dybedahl er uansett lykkelig for at hun bor i Frankrike og med det sosiale nettverket hun og datteren har fått. Livet er fritt for vinterklær og de er mer ute enn inne hele året.

- Folk samles ofte ute, også de eldre, i parker for en piknik eller for å spille petanque. Selv trener jeg kampsport tre ganger i uka i en fransk klubb, jeg har fått flere venner der i tillegg til foreldre på skolene til min datter. Det er flere festivaler og bydelsfester hver eneste måned med flotte gratis aktiviteter for barn. Vi er på stranden så ofte som mulig. Til tross for savnet etter familien, så er det er verdt det å bo i Frankrike.

Ikke minst er også prisnivået halvparten på mat og boutgifter. Dybedahl bruker 400 kroner i måneden på strøm. Til gjengjeld bruker hun en del penger på et par Norgesreiser hvert år. Hun priser seg lykkelig for at Norwegian overlevde koronakrisen. Med daglige avganger kan de være i Norge i løpet av tre timer.

- Hvilke råd har du til andre som vil gjøre det samme?

- For å lære deg språket og integrere deg er det mye du kan gjøre. Velg offentlig skole til barna og jobb aktivt for å skaffe deg en fransk omgangskrets. Spill petanque med franskmenn i parker, delta som frivillig på diverse festivaler og bydelsfester eller meld deg inn i franske klubber slik som fotoklubb eller hundeklubb. Og så finnes det faktisk en egen norsk klubb her på rivieraen hvor medlemmene bistår hverandre så godt de kan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.