Krigsseilerer

Nils Severin (107) er den siste krigsseiler: - Å aldri gi opp har vært min drivkraft hele livet

Som krigsseiler under den andre verdenskrig opplevde Nils Severin Økland (107) noen av de mest nervepirrende begivenhetene på 1900-tallet. Pågangsmot og mottoet «aldri gi opp» har hjulpet ham gjennom livet etterpå.

DEN SISTE KRIGSSEILER: - Den viktigste lærdommen jeg fikk med meg hjemmefra var: «Aldri gi opp», forteller Nils Severin Økland, her fra 2011 da Økland deltok i dåpen av veteranskipet "Hestmanden" i Kristiansand. Foto: Ole Brodersen
DEN SISTE KRIGSSEILER: - Den viktigste lærdommen jeg fikk med meg hjemmefra var: «Aldri gi opp», forteller Nils Severin Økland, her fra 2011 da Økland deltok i dåpen av veteranskipet "Hestmanden" i Kristiansand. Foto: Ole Brodersen Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nils Severin Økland ble født i 1915, i en tid da verden så helt annerledes ut, og Norge var preget av fattigslige kår. Unge menn måtte ut i arbeidslivet da de ble konfirmerte.

Det gjaldt også for Økland, som fikk hyre som kokk på fraktebåt som femtenåring.

Jeg møter krigsveteranen sammen med datteren Bjørg Elin. På bordet ligger dagens aviser, og et eksemplar av selvbiografien hans. «Aldri gi opp» ble utgitt i samarbeid med Sveio Kystlag i 2020 og er basert på notater som Nils Severin Økland har gjort om sitt liv. Hans datter har hjulpet å ferdigstille den.

Et begivenhetsrikt liv

I «Aldri gi opp» sin forteller Økland om oppveksten sin på Sveio, og om sitt liv til sjøs i krig og fred, først i kystfart og siden i langfart. Han har tilbrakt mesteparten av sitt yrkesaktive liv om bord på båter og skip, og har seilt over hele verden. Det har i tillegg vært en personlig klassereise for han, der han har innehatt de fleste stillinger om bord, fra kullemper og fyrbøter til styrmann og kaptein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.