Vin og alkohol

– Nei takk, jeg drikker ikke

KOMMENTAR: Hvorfor er det så viktig for andre hva jeg har i glasset? Kan jeg ikke bare få drikke brusen min i fred?

HVA DRIKKER DU? Jeg bryr meg ikke om hva du drikker til maten - så hvorfor skal du bry deg om at jeg foretrekker alkoholfri drikke? Foto: Shutterstock/NTB
HVA DRIKKER DU? Jeg bryr meg ikke om hva du drikker til maten - så hvorfor skal du bry deg om at jeg foretrekker alkoholfri drikke? Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er 15 år siden jeg «sluttet å drikke». Jeg er ikke avholds. Jeg har ingen ideologi eller større tanke bak det. Jeg er ikke alkoholiker. Jeg bare drikker ikke alkohol. Jeg synes rett og slett annen drikke smaker bedre.

Kristin Sørdal er journalist i Vi.no. Foto: Morten Eik
Kristin Sørdal er journalist i Vi.no. Foto: Morten Eik Vis mer

– Hvorfor drikker du ikke?

Helt siden den dagen jeg tenkte at dette gidder jeg ikke mer, har spørsmålene kommet. På fest. På middagsbesøk. På restaurant. På jobben.

Den raske, plutselige stillheten rundt bordet. De rare blikkene. Overraskelsen. Kommentarene. Latterliggjøringen.

– Hvorfor drikker du ikke?

Spørsmålet bør vel heller være hvorfor det skaper så store reaksjoner at noen velger bort alkohol. Hvorfor betyr det så mye for andre om kollegaen eller kompisen ikke drikker alkohol – men foretrekker å fylle glasset med andre ting?

Man skulle kanskje tro at «drikkepress» var noe vi var ferdige med på ungdomsskolen?

Men slik er det åpenbart ikke.

Jeg er snart 50 – og blir likevel sett rart på når jeg spør servitøren om de har noe alkoholfritt å anbefale. Har vi virkelig ikke kommet lenger når vi er såpass godt voksne? Hvorfor er det så vanskelig å akseptere at noen faktisk foretrekker alkoholfritt? Og hvorfor er det slik at «den norske standarden» er innstilt på at alle drikker alkohol – og at den som helst foretrekker alkoholfritt er «avvikeren»?

– Hva, skal du ikke ha vin? Da drikker du vel øl?

Vi er på vei inn i sesongen for festlige lag. For god mat. Og for god drikke. Det er julebord på arbeidsplassen. Og kanskje vanker det en ekstra påskjønnelse fra jobben – gjerne i form av ei flaske alkohol.

Julebordsmenyen er fastlagt før du ankommer julebordet – og det samme er hva som skal i glassene. Servitøren skjenker glass på glass rundt bordet – nesten uten å spørre. Det er selvsagt alkohol som er forhåndsbestilt. Og det er runder på runder med påfyll.

– Nei takk, har du noe alkoholfritt?

Selv om jeg personlig ikke har noen problemer med å si nei takk til alkoholen som skjenkes, må jeg si det er merkelig at det på arrangementer i regi av arbeidsplassen ikke er mer fokus på alkohol. Eller egentlig: På å ikke servere alkohol.

Det er jo slik at mange kan ha problemer med alkohol – og mange kan ha større problemer enn meg til å si nei takk og be om et alternativ. For noen er det jo faktisk slik at de absolutt ikke bør drikke alkohol – men som samtidig likevel kan ha lyst på alkoholholdig drikke. Da er det straks verre stoppe servitøren midt i handlingen, rett før vinen treffer glasset.

– God jul, godt jobba, her har dere flaske med «noe godt» som en påskjønnelse.

Det er åpenbart populært å gi bort vin eller annen alkohol på norske arbeidsplasser. Har du bursdag? Har gjort en bra jobb? Ønsker med god jul? Vær så god, her har du ei flaske.

Hvorfor er det greit å dele ut alkohol på arbeidsplassene? Spesielt når man vet at 10 prosent av befolkningen er alkoholikere? Og i tillegg kommer de som har et problematisk forhold til alkohol av andre grunner? Og hvorfor forutsetter en samlet befolkning at dette er noe alle liker og alle vil ha? Hva med konfekt eller en blomst? Eller en kinobillett?

VASK MED COLA: Du kan bruke cola til mye mer enn å drikke på. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det gikk mange år fra jeg sluttet å drikke til jeg oppdaget Vinmonopolets fantastiske returordning:

De går ikke veldig hardt ut med å annonsere for det, men man kan bytte varer på polet. Og de har faktisk et ganske godt utvalg med gode, alkoholfrie drikker; alt fra gode juicer og etter hvert også spennende, alkoholfrie øl-, vin- og sprudle-alternativer.

Forleden dag leverte jeg inn én flaske og kom ut igjen med to bæreposer fulle med alkoholfrie godsaker.

Det er altså fullt mulig å finne mange forskjellige alkoholfrie alternativer.

Mange restauranter har også blitt flinke på dette etter hvert – og de beste stedene har egne drikkemenyer med alkoholfrie alternativer for deg som er ute og flotter deg med en flereretters middag – på samme måte som de godt etablerte drikkemenyene med alkohol.

Men dessverre er det ikke alle spisestedene som har fulgt helt med – hvor de alkoholfrie alternativene begrenser seg til cola og clausthaler (uten å snakke ned verken den ene eller den andre av disse).

Det er bare trist.

Det er trist fordi de som ikke drikker alkohol blir henvist til «barnebordet» med sju sorter brus og vann med kullsyre – når det egentlig finnes veldig mye mer morsomt på markedet – og de på «voksenbordet» kan flotte seg med egne drikkemenyer.

Når det er sagt, skal jeg åpent og ærlig innrømme at, ja:

– Jeg synes brus, vann og juice faktisk smaker mye bedre enn alskens vin eller øl. Så kan jeg ikke få lov til å kose meg med det uten å få skrå, mistenksomme blikk? Jeg er jo ikke snål eller kriminell av den grunn?

Og hva er egentlig grunnen for at nordmenn reagerer så sjokkert og negativt på hva andre drikker? Jeg dytter ikke brusen min på deg – så det hadde vært fint om du kunne la være å dytte vinen din på meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.