- Når jeg klarte å komme meg ut av rushelvetet, er det håp for alle

Fembarnsmoren Anne (57) ga alltid andre skylden for at hun ruset seg. For drøyt tre år siden var hun så nedkjørt at hun var redd for å dø. Da blomsret livsgnisten opp.

NATUR: Anne er interessert i alt som spirer og gror, og var takknemlig for å kunne sone samfunnsstraff i Kirkens Bymisjon, der blant annet stelte med urter og grønnsaker. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
NATUR: Anne er interessert i alt som spirer og gror, og var takknemlig for å kunne sone samfunnsstraff i Kirkens Bymisjon, der blant annet stelte med urter og grønnsaker. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Det er 1. oktober 2019. Jeg trekker pusten og presser bestemt inn calling-knappen.

– Hei det er Anne. Jeg er klar.

Et svakt signal og døra er åpen. Jeg er inne. Jeg vet hva jeg går til denne gangen. Jeg har vært her før. Selv om jeg også den gangen hadde mistet alt, greide jeg ikke å se for meg et liv uten rusen. Min beste venn. Vel. Det var da. Nå er jeg her igjen og det har gått fire år siden sist.»

Slik starter Anne Grethe Jakobsen i Kristiansand boka som kom ut 21. desember 2022. Hun har kalt den «Timeglasset».

Som et levende skjelett

Journalistene fra Vi.no møter Anne på Kirkens Bymisjons kafé i Kristiansand, der det er et yrende liv, spesielt når det nærmer seg lunsjtid.

– Det er byens beste kafé, sier en kunde som sjonglerer et raust rekesmørbrød og en kaffekopp bort til bordet sitt.

Anne smiler. Her tilbringer hun mye tid, og får mange positive kommentarer fra folk som nesten ikke kjenner henne igjen. Men hun møter fortsatt folk hun ruset seg sammen med, og ønsker dem det beste; et liv uten rus. En god del av de gamle kjenningene har mistet livet på grunn av rusmisbruket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.