One hit wonders

Én kjempehit - så ble de borte

Mange artister greide ikke å følge opp den ene monsterhiten de hadde. Hva skjedde videre med dem?

HUSKER DU NENA? Tyske Nena hadde kjempehit-en 99 Luftballons sammen med bandet sitt. Vi tipper at det er flere enn oss som ikke kommer på andre sanger av samme gruppe? Foto: NTB
HUSKER DU NENA? Tyske Nena hadde kjempehit-en 99 Luftballons sammen med bandet sitt. Vi tipper at det er flere enn oss som ikke kommer på andre sanger av samme gruppe? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvem skulle ha trodd at hele landet skulle danse til en låt med to spanske, middelaldrende herremenn? Og hva var sannsynligheten for at en låt med tysk tekst skulle bli en landeplage?

Vi snakker om one hit wonders: Artistene som kun hadde én megahit som alle gikk rundt og sang på. Men hva var det som gjorde at de kun hadde denne ene hiten? Tom Skjeklesæther har noen tanker om dette. Han har vært sentral i norsk musikkliv i mange år, blant annet som musikkjournalist, skribent og konsertpromotør.

Så hva mener Skjeklesæther kan være årsaken til at noen artister kun får én stor hit, og så er det stopp?

- Jeg tror ikke det ligger noen intensjon bak å bli et one hit wonder; de fleste gjør vel dette for at de vil ha en karriere, svarer Skjeklesæther.

- Hvorvidt det er flaks at de får bare denne ene hiten, ja, det kan du godt si. Det samme gjelder hvorvidt disse artistene bare hadde én låt i seg. Man skal dog huske på at mange av disse artistene har hatt lange karrierer, og gitt ut mange album med flere gode låter som ikke nødvendigvis ble hits. At artistene skulle ha mangel på støtte fra apparatet rundt, tror jeg heller ikke noe på. Når en artist først får en hit, får de enormt med support fra miljøet rundt seg. Det er i det hele tatt mange forskjellige varianter av hvorfor noen artister blir one hit wonders, og det er derfor ikke lett å si entydig hvorfor, avslutter Skjeklesæther.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.