One hit wonders

Én kjempehit - så ble de borte

Mange artister greide ikke å følge opp den ene monsterhiten de hadde. Hva skjedde videre med dem?

HUSKER DU NENA? Tyske Nena hadde kjempehit-en 99 Luftballons sammen med bandet sitt. Vi tipper at det er flere enn oss som ikke kommer på andre sanger av samme gruppe? Foto: NTB
HUSKER DU NENA? Tyske Nena hadde kjempehit-en 99 Luftballons sammen med bandet sitt. Vi tipper at det er flere enn oss som ikke kommer på andre sanger av samme gruppe? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvem skulle ha trodd at hele landet skulle danse til en låt med to spanske, middelaldrende herremenn? Og hva var sannsynligheten for at en låt med tysk tekst skulle bli en landeplage?

Vi snakker om one hit wonders: Artistene som kun hadde én megahit som alle gikk rundt og sang på. Men hva var det som gjorde at de kun hadde denne ene hiten? Tom Skjeklesæther har noen tanker om dette. Han har vært sentral i norsk musikkliv i mange år, blant annet som musikkjournalist, skribent og konsertpromotør.

Så hva mener Skjeklesæther kan være årsaken til at noen artister kun får én stor hit, og så er det stopp?

- Jeg tror ikke det ligger noen intensjon bak å bli et one hit wonder; de fleste gjør vel dette for at de vil ha en karriere, svarer Skjeklesæther.

- Hvorvidt det er flaks at de får bare denne ene hiten, ja, det kan du godt si. Det samme gjelder hvorvidt disse artistene bare hadde én låt i seg. Man skal dog huske på at mange av disse artistene har hatt lange karrierer, og gitt ut mange album med flere gode låter som ikke nødvendigvis ble hits. At artistene skulle ha mangel på støtte fra apparatet rundt, tror jeg heller ikke noe på. Når en artist først får en hit, får de enormt med support fra miljøet rundt seg. Det er i det hele tatt mange forskjellige varianter av hvorfor noen artister blir one hit wonders, og det er derfor ikke lett å si entydig hvorfor, avslutter Skjeklesæther.

Låtene alle har hørt

Nedenfor finner dere en liste med one hit wonders fra andre halvdel av 70-tallet, videre gjennom 80-tallet og til første halvdel av 90-tallet, med et utvalg av nettopp slike sanger - som ga artistene full klaff på hitlistene, før de så forsvant for publikum igjen.

Har du hørt alle sammen?

Wild Cherry - Play That Funky Music

Bandet Wild Cherry ble startet allerede i 1970 av Rob Parissi i Ohio, og fikk navnet sitt fra en eske med halspastiller. I starten var dette et rent rockeband, og de holdt på noen år, ble oppløst, og så gjenopplivet Parissi bandet i 1975 med ny besetning. Da var disco blitt den mest populære musikken, og bandet fikk stadige forespørsler om å spille mer funky og dansbar musikk. Det resulterte i megahiten Play That Funky Music i 1976.

Etter dette spilte bandet videre og ga ut flere plater, men ikke med noe i nærheten av suksessen de hadde med Play That Funky Music. I 1979 ble bandet oppløst, og de forskjellige medlemmene ble spredt rundt omkring og spilte med andre band. I dag bor Parissi i Miami og lager musikk innen genrene «adult contemporary» og «smooth jazz».

The Knack - My Sharona

Doug Fieger fra Michigan hadde spilt i bandet Sky. Da de ble oppløst, flyttet Fieger til Los Angeles, fikk med seg tre andre karer, og dannet bandet The Knack. Deres debutalbum, Get the Knack, hadde stor suksess, og den første singelen fra albumet, My Sharona, ble en monsterhit. Den neste singelen, Good Girls Don’t, ble en mer moderat suksess.

De neste albumene og singlene nådde aldri opp på nivået til Get The Knack/My Sharona. I 2006 ble Fieger diagnostisert med hjernesvulst og gjennomgikk kirurgi og annen behandling. Han fortsatt å spille, men kreften spredte seg også til lungene, og han døde i 2010.

The Buggles - Video Killed the Radio Star

THE BUGGLES: Bandet besto av Trevor Horne og Geoffrey Downes, her i 1980. Foto: NTB
THE BUGGLES: Bandet besto av Trevor Horne og Geoffrey Downes, her i 1980. Foto: NTB Vis mer

Låten Video Killed the Radio Star er ikke bare kjent som en kjempehit - det var også den aller første musikkvideoen som ble spilt på MTV. Singelen ble utgitt i 1979, og fikk sin debut på MTV i 1981. Bandet bak låten, The Buggles, var en duo bestående av bransjeveteranene Trevor Horn og Geoff Downes. Delvis i parallell med The Buggles, var både Horn og Downes med i progbandet Yes, og Downes var også senere med i supergruppen Asia.

Etterhvert er det Trevor Horn som har gjort seg mest bemerket, spesielt som produsent, hvor han var involvert i mange innspillinger med ledende artister på 80-tallet. Han har vunnet mange priser, bl.a. Brit Awards og Grammy Awards, og er blitt kalt The Man Who Invented the Eighties. Horn er utnevnt til Commander of the British Empire (CBE).

Joan Jett - I Love Rock ’n Roll

JOAN JETT: Her fra 1984. Og hun har slett ikke sluttet med musikk. Foto: NTB
JOAN JETT: Her fra 1984. Og hun har slett ikke sluttet med musikk. Foto: NTB Vis mer

Joan Jett hadde først suksess med jentebandet Runaways, som nok var betydelig mer kjente i USA enn i Norge. Men det var først da hun gikk solo, med bandet Joan Jett & the Blackhearts, at hun ble virkelig kjent. De lanserte coverlåten I Love Rock ’n Roll i 1982, og den ble en megahit.

Senere har Joan Jett hatt et stort antall forskjellige bandkonstellasjoner med enda flere musikere, men har aldri oppnådd like stor suksess som med I Love Rock ’n Roll. Hun er fortsatt aktiv, og har åpnet for store band som The Who og Foo Fighters. Sommeren 2022 skal hun på turné med Mötley Crüe og Def Leppard.

Nena - 99 Luftballons

HUSKER DU NENA: Du har nok i det minste hørt sangen deres - 99 Luftballons. Foto: NTB
HUSKER DU NENA: Du har nok i det minste hørt sangen deres - 99 Luftballons. Foto: NTB Vis mer

Den tyske artisten Nena, eller Gabriele Susanne Kerner som hun egentlig heter, er den mestselgende popsangeren i tysk historie. Mye av dette er nok å henføre til hennes monsterhit 99 Luftballons i 1983. Samme året ble det også utgitt en versjon av låten med engelsk tekst, 99 Red Balloons.

Nena var aktiv fra 1982 til1987, da bandet hennes ble oppløst. Hun lanserte så en solokarriere i 1989 og opptrådte på Konzert für Berlin bare tre dager etter murens fall. Senere har hun fortsatt å gi ut musikk og turnere, og hun er fremdeles aktiv i dag. I det siste har hun vært involvert i kontroverser rundt regler for sosial distansering på konserter i forbindelse med pandemien, hvor Nena er motstander av de strenge tyske reglene.

4 Non Blondes - What’s Up?

San Francisco-bandet 4 Non Blondes var aktive fra 1989 til 1994. Opprinnelig besto bandet av sanger, gitarist og frontfigur Linda Perry og tre andre kvinner, men to av disse ble erstattet med menn før de slapp albumet Bigger, Better, Faster, More! i 1993. Albumet gjorde det bra, og singelen What’s Up ble en megahit.

4 Non Blondes ble oppløst i 1994, men Linda Perry gikk solo i 1995, og har fortsatt vært aktiv som artist og låtskriver. Hun har blant annet skrevet låter på albumene til flere kjente artister. I 2014 kom bandet sammen igjen for en konsert på Beverly Hilton i Los Angeles til inntekt for LGBT-saken.

Los Del Rio - Macarena

FILE - This April 17, 1997 file photo shows members of the Spanish duo "Los Del Rio," Rafael Ruiz, left, and Antonio Romero Monge with their music awards for the World's best-selling latin group and the World's best-selling Spanish recording-artists, during the 1997 World Music Awards in Monaco. Their song "The Macarena" started a world-wide dance craze in 1996. (AP Photo/Lionel Cironneau, FIle) Vis mer
FILE - This April 17, 1997 file photo shows members of the Spanish duo "Los Del Rio," Rafael Ruiz, left, and Antonio Romero Monge with their music awards for the World's best-selling latin group and the World's best-selling Spanish recording-artists, during the 1997 World Music Awards in Monaco. Their song "The Macarena" started a world-wide dance craze in 1996. (AP Photo/Lionel Cironneau, FIle) Vis mer Vis mer

Danselåten Macarena kom ut i 1993, men tok ikke av i Norge før i 1996, og ble så en virkelig landeplage. Bak låten finner vi to den gang middelaldrende spanjoler med navnene Rafael Ruiz Perdigones og Antonio Romero Monge, som igjen opererte under navnet Los Del Rio. Låten tar sin inspirasjon fra en flamencodanserinne Monge skal ha møtt i Venezuela.

Siden kjempesuksessen med Macarena har Los Del Rio gitt ut nærmere et dusin album hvorav flere av dem inneholder forskjellige versjoner av Macarena. Det siste kom ut i 2012. De ga også ut en rekke med singler, men ingen av dem hadde noe i nærheten av suksessen til Macarena.

Kilder: Wikipedia, YouTube og Vevo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.