Kjærlighet i voksen alder:

Møtte ungdomskjæresten igjen etter 25 år

13 år gammel var Lisbeth dønn forelska i 15 år gamle Tore. Det ble bare litt klining. 25 år senere traff de hverandre i et 40-årslag og nå er de gift.

ENDELIG SAMMEN: – Det ble mange sykkelturer med en god venninne forbi huset der Tore bodde, i håp om å få et glimt av den store helten, sier Else om da hun var avstandsforelsket i Tore. Foto: Kristoffer Gjertsen
ENDELIG SAMMEN: – Det ble mange sykkelturer med en god venninne forbi huset der Tore bodde, i håp om å få et glimt av den store helten, sier Else om da hun var avstandsforelsket i Tore. Foto: Kristoffer Gjertsen Vis mer
Publisert

– For meg var du litt sånn rødt hår og fregner. Men jeg husker at du var flink til å synge og ofte sang på avslutninger, sier Tore og begge ler. Han legger til:

– Jeg visste jo ikke at du skulle utvikle deg til den vakre svanen du er nå.

Nå har Else Lisbeth Gjertsen (62) og Tore Henry Gjertsen (64) vært gift i 22 år. De bor i Larvik og deres felles sønn er også 22 år. Da paret møttes som voksne var begge skilt og single. Lisbeth hadde to barn, ni og tolv år gamle. Nå har det blitt to barnebarn, som kaller Lisbeth og Tore for Monne og Besse.

Lisbeth begriper ikke hvordan ektemannen kan ha glemt den magiske kvelden på ungdomsklubben, der de ga hverandre sitt første kyss. Det skulle gå 24 år til neste. Da hun tilfeldigvis møtte ham igjen som 37-åring, var Lisbeth fast bestemt på at nå skulle Tore bli hennes.

Beundring i det skjulte

Det aller første kysset har han glemt. Men det er ikke så farlig, det har blitt nok av kyss siden. Lisbeth og Tore gikk på samme skole ett år. Hun var forelsket i ham hele året, så ham i skolegården hver dag, men turte ikke å ta kontakt. Hun visste at Tore var i samme gjeng som hennes egen fetter, men våget ikke å prøve seg den veien heller. Hormonene bruste hos den unge jenta.

– Det ble mange sykkelturer med en god venninne forbi huset der Tore bodde, i håp om å få et glimt av den store helten, sier Lisbeth, som også ringte fra telefonkiosken for å høre stemmen hans, men la på da han tok telefonen.

– Så sørget jeg for å bli venninne med Tores søster, for å komme i nærheten av ham. Jeg tenkte at jeg sikkert ville møte ham når jeg ble med søsteren hjem. Så enkelt var det ikke, Tore var tross alt to år eldre enn meg, og det var mye den gangen.

DET FØRSTE BILDET: Etter dette skulle det ta mange år før de fant tilbake til hverandre. Foto: Privat
DET FØRSTE BILDET: Etter dette skulle det ta mange år før de fant tilbake til hverandre. Foto: Privat Vis mer

Kortvarig, intens lykke

Lisbeth forteller videre at de en kveld ble sittende ved siden av hverandre på ungdomsdiskoteket Fritt Fram i Larvik. Den forelskede 13-åringen kjente hjertet dunke i brystet. Det ble litt kyss og klining, men det var alt fra hans side.

Da Tore like etterpå ble sammen med en av Lisbeths klassevenninner, raste verden sammen. Lisbeth hadde kjærlighetssorg så det holdt, men livet måtte gå videre. De to hadde overhodet ingen kontakt de neste 25 årene. De traff hver sin partner på samme tid, og giftet seg til og med på samme dato. Men dette visste selvfølgelig ingen av dem.

– Heldigvis skjønte Tores søster at hun måtte ta et bilde av oss den ene kvelden vi var sammen, sier Lisbeth.

– Ellers hadde jeg kverket henne.

Søsteren tok vare på bildet i alle år, noe som viste seg å være smart.

Møttes igjen da begge var single

Den altoverskyggende kjærlighetssorgen ble etter hvert borte, og Lisbeth ble opptatt med utdanning, jobb, mann og barn. Hun antok at Tore hadde gjort noe av det samme, men tenkte sjelden på ham. Det viste seg at Tore hadde giftet seg, men var barnløs.

– Da jeg var 37 år, skulle min søster Marianne Ingebretsen og hennes kjæreste Per Ingebretsen i et 40 årslag. De spurte om jeg ville være med som date til kameraten til Per, forteller Lisbeth smilende.

Marianne mente at storesøsteren kjente litt til denne kompisen fra før, men hun husket ikke hva han het. Lisbeth var nysgjerrig og ble med. Først hjem til Marianne og Per, dit skulle også Pers kompis komme.

– Det ringte på og inn kom min ungdoms store kjærlighet. De vakre krøllene jeg hadde falt for var borte, håret var tynnere, men gutten var den samme. Fortsatt med verdens vakreste, snilleste øyne. Jeg kjente øyeblikkelig at de gamle følelsene fremdeles glødet, minnes Lisbeth.

De fire dro sammen til selve 40-årslaget.

25 ÅR SENERE: Endelig gift! Foto: Privat
25 ÅR SENERE: Endelig gift! Foto: Privat Vis mer

Så kun hverandre

Marianne spilte i bandet «The girls», som var populære på åttitallet. Tore visste at hun hadde en søster, men ikke at han hadde klint med henne en kveld. Han husket ikke noe særlig om Lisbeth fra ungdomsårene. Utpå kvelden klarte ikke Lisbeth å dy seg. Hun måtte fortelle Tore om ungdomsforelskelsen og de sterke følelsene. Dette hadde han ikke hatt noen anelse om.

– Da Tore skulle holde tale for 40 åringen, begynte han flott. Så stoppet han plutselig og ble helt taus. Blikkene våre satt fast i hverandre, forteller Lisbeth, som husker at hun tenkte:

– Denne gangen gir jeg deg ikke opp. Denne gangen skal du bli min.

På en eller annen måte klarte Tore å gjennomføre resten av talen, selv om tankene hans var helt andre steder. Han husket tilbake på jenta som sang på skoleavslutninger. Trolljente med røde krøller og vakker sangstemme. Nå var det ikke bare Lisbeth som falt pladask, Tore var også fortapt. Men ingen konkrete avtaler ble gjort, selv om de utvekslet telefonnummer.

Tore blir både bonuspappa og pappa

Helgen etter tok Lisbeth mot til seg og ringte til Tore. Hun ba ham til middag på lørdagen, sammen med Marianne og Per. Hun tok ikke sjansen på å be Tore alene første gang. Det ble en topp kveld. Tore erklærte at han elsket at Lisbeth også spilte gitar og sang, han kalte henne for Carlene Carter. Å bli sammenlignet med den kjente countryartisten tok Lisbeth som et kompliment.

– Hvis jeg får overnatte så skal jeg synge «I love you because» på sengekanten for deg, sa Tore innsmigrende.

Lisbeth synes det var veldig romantisk, men Per fikk latterkrampe. I ettertid skjønte Lisbeth hvorfor. Tore synger ikke engang i dusjen.

– Siden jeg alt hadde bestemt meg for at dette var mannen jeg ville ha, fikk han selvfølgelig bli til neste morgen. Hvor mye vi sov den natten, skal jeg ikke komme inn på her, sier Lisbeth og ler.

Kjøpte drømmehuset

Tore jobbet og bodde den gangen i Oslo, der han leide en leilighet. Lisbeth syntes det var greit at han ble kjent med barna hennes litt etter litt. Det gikk heldigvis veldig fint, og ett år senere flyttet han hjem til leiligheten sin i Larvik, ikke så langt unna stedet der Lisbeth bodde. Paret pendlet mellom hver sin bolig det første året, før de bestemte seg for å kjøpe drømmehuset, som de fortsatt bor i. Da var Lisbeth fire måneder på vei.

– Familiene våre jublet da vi fortalte om familieforøkelsen. Barna mine gledet seg til å få en lillesøster eller lillebror, mamma til et nytt barnebarn og Tores foreldre til å bli besteforeldre for første gang. De måtte vente lenge, men fikk to barnebarn på ett år, da Tores søster fødte tre måneder etter meg, forteller Lisbeth.

– Det er veldig hyggelig med den nære kontakten vi har til familien på begge sider.

LIVSGLEDE: Lisbeth og Tore sitter ofte ute i hagen i sommerhalvåret. Foto: Privat
LIVSGLEDE: Lisbeth og Tore sitter ofte ute i hagen i sommerhalvåret. Foto: Privat Vis mer

Bryllupsklokker og romantikk

Lisbeth er nok hakket mer romantisk enn Tore, men innrømmer at han har kommet seg etter hvert. Frieriet var imidlertid mer en avtale, ikke noe romantisk over det. De hadde en sønn sammen og ble enige om å gifte seg. Lisbeth drømte om vielse på hennes barndoms paradis Svenner, der faren hadde vært fyrbetjent. Da det ikke lot seg gjøre, ble det en vakker seremoni i Larvik kirke.

Lisbeths far har gått bort, og da hennes bror førte henne opp kirkegulvet, og Lisbeth så Tore stå der og vente på henne, kjente hun en intens lykke. Endelig skulle de bli de to for evig og alltid. Tores forlover hadde arrangert en skikkelig bryllupsfest, som en overraskelse og gave til brudeparet. På bryllupsfesten danset brudeparet etter yndlingssangen. «The girls from yesterday» med Eagles. Lisbeths datter passet minstemann.

– Vi kjente presten fra før, og både han og kona var med på festen, forteller Lisbeth og beskriver ekteskapet som både morsomt, trygt og godt. De har bodd i samme hus i 22 år, og elsker å sitte ute i hagen og nyte sommerkveldene sammen, eller inne ved peisen på vinterstid.

– Når jeg står på kjøkkenet, spiller musikk og lager mat en fredagskveld, kommer gjerne Tore inn og danser med meg. Noe minstemann her synes er kleint, sier Lisbeth og ler.

– Det er vidunderlig å føle seg elsket hver dag, men sånn stearinlys rundt badekaret med champagne blir vel mye for Tore.

- Jaggu fikk jeg ham til slutt

Lisbeth beskriver gutten hun falt for som herlig, morsom og livat, med vakre øyne. Snill som dagen er lang. Leken. Hun oppdaget snart at den voksne utgaven i tillegg er fantastisk som både far, bonusfar og bonusbestefar. Tore hadde også et godt forhold til Lisbeths eksmann, som dessverre døde for åtte år siden.

Tore beskriver Lisbeth som skjønn, leken, en kvinne som kan alt. Til tross for noen omveier, får de dele mesteparten av livet, noe begge er takknemlige for. Tore kaller kjæresten for «Pus». Hun ble enda mer betatt da han på deres første dans ute sa «Du skjønne pusen». Kallenavnet Pus har blitt så vanlig, at også venner av paret bruker det.

– Vi har ledd og mimra mye. Tores søster ga meg bildet fra kvelden vi var 13 og 15 år, da hun skjønte at det var meg storebroren hadde blitt sammen med. For selvsagt skulle bildet fra kvelden vi ga hverandre vårt første kyss pryde bryllupskaka, sier Lisbeth.

– Jaggu fikk jeg ham til slutt, og fortsatt banker hjertene våre i takt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.