DNA test

Mistanke om farskap: Kan den voksne mannen tvinges til DNA-test?

Kan kvinnen kreve at mannen tar DNA-test for å bekrefte eller avkrefte om han er faren hennes? Dette sier reglene, ifølge advokat Cathrine Rieber-Mohn.

FARSKAPSTEST? Kvinnen vil be om at mannen hun mistenker er faren hans, tar en DNA-test. Kan hun tvinge mannen til dette? Illustrasjonsfoto: NTB
FARSKAPSTEST? Kvinnen vil be om at mannen hun mistenker er faren hans, tar en DNA-test. Kan hun tvinge mannen til dette? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge forskning fra 2016 har 1-2 prosent av oss en annen biologisk far enn det vi trodde. Spørsmålet er hvordan går du frem ved mistanke om hvem faren din er, men ikke er sikker?

Kan man kreve at en mann tar DNA-test for å finne det ut?

Det lurer denne kvinnen på, som har sendt inn spørsmål til Advokatforeningen for å spørre om hva hun kan gjøre for å avklare det mulige farskapet.

- Kan han bli tvunget til å ta DNA-test?

Spørsmålet fra kvinnen til Advokatenhjelperdeg.no lyder som følger:

- Jeg er 35 år og vil at en mann som nekter for at jeg er datteren hans, vil at han skal ta en DNA-test slik at jeg får vite sannheten. Kan han bli tvunget?

Slik lyder svaret fra advokat Cathrine Rieber-Mohn, som blant annet jobber med familierett:

- Du kan anlegge en farskapssak for tingretten for å få fastsatt farskapet. Tingretten har plikt til å hjelpe deg å sette opp en stevning i en slik sak, dette er en veldig enkel sak som du i utgangspunktet ikke trenger advokathjelp til. Det er heller ingen gebyrer i disse sakene, så det er kostnadsfritt for deg, forklarer Rieber-Mohn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.