Kaker til 17. mai

Men retrokakene var ikke borte ...

De siste ti årene har pavlovaen vært dronningen av det norske kakebordet, både på 17. mai, til konfirmasjoner og til bryllup. Men gjett hvilken retrokake som er i ferd med å gjøre comeback?

GAMMELDAGS: Fyrstekake har lenge vært synonymt med grått hår og forklekjole, men hos Baker Hansen er den i ferd med å få en skikkelig renessanse. Foto: Synøve Dreyer
GAMMELDAGS: Fyrstekake har lenge vært synonymt med grått hår og forklekjole, men hos Baker Hansen er den i ferd med å få en skikkelig renessanse. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mai er festmåneden framfor noen i Norge, med 17. mai, konfirmasjoner og bryllup på rekke og rad som feststemte perler på en snor. Og hva er vel mer norsk i en slik anledning enn det tradisjonelle kakebordet? Der skal det være kransekake med norske flagg, marsipankake med pynt i norske farger - og Australias nasjonaldessert pavlova.

Pavlova i våre hjerter

På midten av 1990-tallet var det knapt noen som hadde hørt om pavlova i Norge. Marengskaken ble laget i anledning den russiske ballerinaen Anna Pavlovas turné i Australia og New Zealand på 1920-tallet, og de to landene kniver fortsatt om hvem som egentlig fant den opp. Begge har i årevis hatt kaken som nasjonalkake og -dessert, men hvordan i all verden fikk denne kaken fra andre siden av kloden fast plass i den norske 17. mai-feiringen?

- Pavlovaen kom til Norge på 2000-tallet, og ble raskt veldig populær. I mai 2015 var pavlova den mest søkte kaken i Norge, Malaysia og deretter New Zealand og Australia, forteller Annechen Bahr Bugge, sosiolog og matkulturforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.

Verdens beste

Hvorfor den ble så populær, er vanskelig å gi noe konkret svar på. Kanskje fordi den er så lett å lage? Eller fordi den enkelt lar seg pynte med bær i norske farger? Eller kanskje fordi den ikke inneholder hvetemel, og sånn sett passer veldig godt med trend-intoleransen som inntok Norge omtrent på den tiden?

Det kan også handle om at vi nordmenn bare er veldig glad i marengs. I 2002 bestemte radioprogrammet Nitimen på NRK seg for å kåre Norges nasjonalkake. Kvæfjordkake, også kalt Verdens beste, stakk av med en soleklar seier, med 69 prosent av stemmene. Den har lag på lag av mandelbunn, marengs og vaniljekrem, og har vært elsket over det ganske land siden en driftig kaféeier i Harstad laget den for første gang for snart hundre år siden.

Men man kan jo undres på om resultatet av Nitimens kåring hadde blitt et annet dersom den hadde vært holdt i dag.

- Kvæfjordkake er Norges nasjonalkake, men det er pavlova aller flest velger på nasjonaldagen. Den er en slags nymotens bløtkake, vi har erstattet bløtkake pyntet med røde og blå bær med marengskake med bær i samme farger. Fargene er viktig til høytider, sier Bugge.

Høysesong for kaker

Knut Hals er daglig leder i Baker Hansen, Norges eldste bakeri. Siden 1861 har bakeriet bakt og solgt brød, bakst og kaker til Oslos befolkning, og er fortsatt eid av den samme familien.

- Det er litt hektisk akkurat nå, forteller Knut Hals muntert.

- Mai er høysesong for oss. Nå har jeg akkurat kjørt ut noen kaker til forskjellige sykehjem i Oslo, de må jo ha kaker til 17. mai de også.

Med kun få dager igjen til den store feiringen, må selv daglig leder trå til som sjåfør for at alle kakene skal finne sin vei til de rette tallerkenene på 17. mai.

- Vet du, for 10-15 år siden trodde vi at kaker var en nedadgående trend. Det var så mye fokus på annen mat og andre retter, fingermat og tapas for eksempel, at vi trodde kaker var på vei ut, sier han.

Fra formkake til ostekake

Der tok de grundig feil. Det er nemlig ingenting som tyder på at nordmenn har tenkt å slutte å spise kaker. Snarere tvert imot, i hvert fall om man skal dømme etter salgstallene til Baker Hansen.

- Vi selger mer kaker enn noen gang, forteller Hals fornøyd.

Men akkurat hvilke kaker som selger mest, har endret seg litt.

- For 30 år siden gikk det veldig mye i formkaker, som sitronkake, sjokoladekake og lignende. Det har vi ikke lenger. For 10-15 år siden var det bringebærsuksess, en kake med nøttebunn, vaniljekrem og masse bringebær, som var den suverene bestselgeren hos oss. Nå har den begynt å få konkurranse fra både ostekake og sjokoladekake, sier han.

Overraskende comeback

Det er heller ingen grunn til å tro at klassikeren marsipankake kommer til å gå av moten med det første, til tross for pavlovaens inntog på kakebordet.

- Nei, ut fra vår målestokk har folk på ingen måte sluttet å spise bløtkake på 17. mai - vi selger så mye marsipankake at vi nesten får kapasitetsproblemer. Da jeg vokste opp hadde vi tre typer marsipankake: Ananas, valnøtt og syltetøy. I dag er utvalget større, og kvaliteten på råvarene er mye høyere. Folk er blitt mye mer bevisste, forteller Hals.

Og mens vi snakker om tradisjonelle kaker: Det er én kake som mer enn noen annen har fått rykte på seg som en gammeldags, akterutseilt stakkar med eim av forklekjole, grå hårruller og stokk: Den akk så latterliggjorte fyrstekaken.

- Fyrstekake? ler Hals.

- Vi selger mer fyrstekake enn noensinne, vi, og absolutt ikke bare til eldre. Jeg tror faktisk fyrstekake er i ferd med å bli litt trendy!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.