Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Du trenger slett ikke å reise ut av landet for å få en eksotisk ferieopplevelse. Stokkøya har det meste.
– Det er så mange fine steder i Norge, derfor ville vi skape noe annet enn et ordinært hotell. Målet er at gjestene virkelig skal huske at de har vært akkurat her, sier Torild Langklopp.
Hun er daglig leder på Stokkøya Strandhotell og Strandbaren, som hun eier sammen med ektemannen Roar Svenning, og søsteren Ingrid Langklopp og hennes mann Niels Stagegaard.

- Å reise på denne måten er oppnåelig for de fleste
Uvanlig arkitektur
Den lille øya i Åfjord kommune, et par timers kjøring fra Trondheim – inkludert fjordkryssing med ferge – er et godt stykke utenfor det typiske turisttråkket.

Da Torild og Roar tok over Roars hjemgård for 20 år siden, hadde stedet åpenbart potensial også utover campingturistene som fant veien ut hit. Med en halvmåneformet og finkornet strand, milde fjell og uforstyrret havutsikt som rammer for det nye prosjektet, traff de blink da de utviklet en ny sjanger innen overnattingsenheter: SUB-lugarer (sov under bakken).
13 lugarer er gravd et stykke ned i jorden bare noen meter fra stranden, og danner avlange rom skjermet fra hverandre – og verden for øvrig. Utenfra ser de ut som fargerike omkledningsrom, ikke ulikt det britene ofte har i sine strandbyer. Men så fort du låser deg inn, venter både oppholdsrom, sengeplass til tre og et romslig bad. Det kan høres litt klaustrofobisk ut, særlig når du får høre at stilen er inspirert av gamle jordkjellere, men gjennom en glasskuppel i taket strømmer det dagslys rett ned i bunkerens hjerte.
Og det fungerer overraskende godt: Spennende arkitektur, i skjønn harmoni med naturen. SUB i kategori, alt annet i standard. Et trøndersk Hobbittun, med Atlanterhavet på dørstokken, designet av Pir II Arkitektkontor. Og et ekte eventyr innenfor reiselivet.
– På det tidspunktet fantes det ikke mange lignende steder der både arkitektur, natur, mat og opplevelser var en del av konseptet. Vi ville heller ikke gjøre store inngrep i naturen, og løsningen ble SUB-lugarene, sier Torild Langklopp.

Luksushotell i norsk natur: Noen er i særklasse
Vi Pluss
Kreativt fellesskap
På lune sommerdager er det et koldtbord av aktiviteter relatert til sjø og strand. Fra kiting og bading til padling og yoga, mens det stadig dukker opp dyktige musikere for å underholde bygdas innbyggere og feriegjestene. Dette er også et yndet reisemål for den som er glad i havets delikatesser.
Torild viser vei fra de karakteristiske SUB-lugarene og over en liten slette, gjennom et kratt av tindved og inn en bunkerlignende gang og ut til et stort, lyst rom med vindu fra gulv til tak.
– Kreativt fellesskap er viktig, både her og i lugarene, sier gründeren fra Trøndelag, som ikke hadde noen konkrete planer om å drive med turisme da hun flyttet til Stokkøya for å bosette seg på familiegården til ektemannen.

Unngå at turen blir ødelagt. Slik velger du riktige tursko
Vi PlussKreative ideer og standhaftig gjennomføringskraft var likevel en slags hjertestarter for det døsige kystsamfunnet. De utviklet først et hyttefelt i 2003, så kom strandbaren på plass et par år senere. Ikke lenge etter at SUB-lugarene åpnet i 2009, var den glemte øya plutselig blitt en destinasjon – effektivt markedsført gjennom en arkitektur utenom det vanlige.
– Men mange var skeptiske i starten. Hvordan skulle dette gå? Var planen vår virkelige å selge «agn» som mat, minnes Torild om lanseringen av «Strandbaren» og blåskjellretten som etter hvert er blitt så populær at folk kommer langveisfra bare for å spise skjell i sjøkanten.

Liv hele året
I likhet med mange andre kystsamfunn i Norge har også Stokkøya og Åfjord vært preget av fraflytting. En av utfordringene med å drive turistvirksomhet i distriktet, blir derfor å skape et miljø som gjør at folk vil bli boende. Nøkkelen til gode turistopplevelser er nemlig dyktige ansatte. Gjengen bak driften på Stokkøya har hele tiden vært tydelig på at de ville skape liv og røre året rundt, ikke bare være et feriested i høysesong.
Gjennom prosjektet «Bygda 2.0» er målet å legge til rette for at Stokkøya blir et attraktivt sted for fastboende. Og stadig flere lar seg friste av livet på øya.
De siste årene har innflyttere åpnet både destilleri og bryggeri, mens Stokkøy Bakeri er startet opp av samme gjengen i Bygdeboksen – en blanding av kulturhus og coworking-sted i regi av Bygda 2.0. En italiensk baker med samboer kom flyttende fra London for å drive bakeriet.
I fjor åpnet dessuten Naustet, et annet overnattingstilbud med særpreg, og på andre siden av Stokkøybrua ligger Kuringen Bryggehotell. Stokkøya Strandhotell og Strandbaren banet vei, og har skapt nye tider på øya ytterst i Fosen.
– Det urbane kan også komme ut til distriktet. Det er på tide å tenke annerledes hva gjelder bygdeutvikling, mener Torild Langklopp.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.