Maria døyvet angst og dårlig selvfølelse med alkohol: - Kroppen skrek etter spriten

Maria var bare tolv år da hun kjente hvor bra en drink fikk henne til å føle seg. Med rusen forsvant usikkerheten. I dag er hun nykter, men under store deler av sitt liv fulgte alkoholismen henne som en uvennlig følgesvenn.

ALKOHOLPROBLEMER: En dag i januar 2013 satt Maria foran et stort glass vin. Hun sa til seg selv at hun ikke skulle drikke det – men kunne ikke la være. – Da ble jeg redd på alvor. Jeg forsto at jeg ikke kunne slutte. Kroppen skrek etter spriten, forteller hun. Foto: Stefan Lindblom
ALKOHOLPROBLEMER: En dag i januar 2013 satt Maria foran et stort glass vin. Hun sa til seg selv at hun ikke skulle drikke det – men kunne ikke la være. – Da ble jeg redd på alvor. Jeg forsto at jeg ikke kunne slutte. Kroppen skrek etter spriten, forteller hun. Foto: Stefan Lindblom Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en strålende forsommerdag i Helsingborg. Maria Grönhave, 56, kommer gående langs strandpromenaden.

Vi skal ta bilder til reportasjen. Hun slår seg ned på en benk med vannet i bakgrunnen - etter et forslag fra undertegnede reporter. Men egentlig vil ikke Maria sitte stille.

– Skal du fange meg på bilde sånn som jeg virkelig er, da skal jeg klatre opp på den høyden der borte, sier hun.

Som sagt, så gjort. Maria klatrer opp, tar et stort steg og nesten svever et øyeblikk før hun lander med føttene på bakken etterfulgt av en smittende latter, som skal gjenta seg flere ganger i løpet av intervjuet.

I dag bor gleden i hennes promillefrie kropp. Slik har det ikke allltid vært. Forskjellen er stor fra tidligere: Hun kan håndtere «idioten i hodet sitt».

Det er navnet Maria har gitt sin alkoholisme. Sykdommen beskriver hun som en cowboy som er forvist til en lukket veranda. Han har bukseseler, hatt og rutete skjorte. Idioten sitter i en gyngestol og er klar til å slå til så fort hun senker guarden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.