Pilgrimsleden

- Mange tar det i etapper

Å gå pilgrimstur kan du legge opp som du vil, og du trenger ikke å gå i ukesvis. Se mer om hvordan du planlegger en tur som passer deg, og hva du bør tenke på.

ALLE VEIER LEDER TIL NIDAROSDOMEN: Det er mange pilgrimsleder å velge mellom hvis du vil gå til Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Berit B. Njarga
ALLE VEIER LEDER TIL NIDAROSDOMEN: Det er mange pilgrimsleder å velge mellom hvis du vil gå til Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Du trenger ikke å være i spesielt god form for å gå pilgrimstur, du blir uansett sprekere undervegs.

På Nidaros Pilgrimsgård møter vi pilgrimsvert Jeannette Postma (72), som tar imot pilgrimmer som kommer frem til målet: Nidarosdomen i Trondheim.

Pilgrimsvert Jeannette Postma (72) viser frem Olavsbrevet som pilgrimmene mottar ved ankomst. Foto: Berit B. Njarga
Pilgrimsvert Jeannette Postma (72) viser frem Olavsbrevet som pilgrimmene mottar ved ankomst. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Hun opplever at folk har forskjellig motivasjon for gå pilgrimstur, og tror mange nordmenn har fått øynene opp for dette under koronapandemien.

Og motivasjonen trenger ikke å være religiøs, selv om den er det for enkelte.

- Noen går av religiøse årsaker. Det skjer noe med deg når du går sånn over lang tid, tror Postma.

Hun tror også mange velger å gå pilgrimstur fordi de rett og slett vil på tur til fots. For andre er det en sosial opplevelse - fordi du treffer på mye folk. Derfor bør man ikke være redd for å legge ut på tur alene.

Forskjellige pilgrimsleder

Leder for pilgrimsgården i Trondheim, Ingeborg Collin, er selv på pilgrimstur når vi ringer henne for å spørre om de forskjellige mulighetene for pilgrimsturer i Norge.

Hun går selv en sjudagerstur fra Værdal til Trondheim på St. Olavsleden. Gudbrandsdalsleden er kanskje den som er mest kjent - og mest tilrettelagt med tanke på overnattingsmuligheter, mens Østerdalsleden passer til de som liker mer villmark og takler å sove i telt.

På dette kartet finner du oversikt over de forksjellige pilgrimsledene.

- Det er gode stier som ikke krever klatring og klyving. Samtidig er noen av ledene bedre tilrettelagt for sykling enn andre, forklarer Collin. Selv går hun rundt to mil hver dag på sin septembertur.

Postma anbefaler at man ikke pakker sekken for tung når man legger ut på pilgrimsferd, det kan gjøre turen unødvendig tung.

- Bruk gode klær, pakk regntøy og ha gode sko. Men ikke pakk sekken for tung, da blir det veldig tungt å gå, understreker hun.

Her finner du pilgrimsovernatting

Langs pilgrimsledene er det flere pilgrimsherberg som tilbyr overnatting. Collin påpeker at man utenom sommersesongen bør være obs på at noen av herbergene kan være stengt, og derfor bør sjekke dette før man legger ut på tur. Oversikt over herbergene finner du på pilgrimsleden.no.

Ved Nidarosdomen kan du overnatte på Nidaros Pilgrimsgård, men her er det også åpent for andre gjester - så det lønner seg å booke rom på forhånd. Pilgrimer får en egen rabatt på oppholdet.

På Pilgrimsgården i Trondheim får du rabatt på overnatting som pilgrim. I høysesongen er det dessuten mulig å sove i sovesal til en rimelig penge. Foto: Berit B. Njarga
På Pilgrimsgården i Trondheim får du rabatt på overnatting som pilgrim. I høysesongen er det dessuten mulig å sove i sovesal til en rimelig penge. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Pilgrimsrabatter

Pilgrimer som når frem til Nidarosdomen får stempel i pilgrimpasset sitt, som man får utdelt på ett av pilgrimsmottakene undervegs. Har du gått minst 100 kilometer eller syklet minst 200 kilometer får du et Olavsbrev med gullmerke på. Dermed får du rabatter på flere spisesteder og andre servicesteder i Trondheim.

Og du trenger slett ikke å gå en hel pilgrimsled - ifølge pilgrimsvert Jeannette er det vanligste blant de som når frem til Nidarosdomen, å ha gått deler av en led i etapper.

Flest godt voksne går pilgrimsledene

Ingeborg Collin sier til Vi.no at det i hovedsak er godt voksne som går ledene, men at det er blitt flere yngre som har oppdaget dette de siste årene.

Postma bekrefter at det er et sprang i alderen på de som har gått i løpet av 2021.

- De er alt fra 12 til 72 år, sier hun etter en sjekk i boka der pilgrimene føres opp ved ankomst.

Da Vi.no besøkte pilgrimsgården i slutten av september var det i alt 854 personer som hadde nådd målet om å gå til Nidarosdomen i 2021.

Mange europeere tar normalt turen til fots eller på sykkel til Trondheim. Foto: Berit B. Njarga
Mange europeere tar normalt turen til fots eller på sykkel til Trondheim. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Normalt sett mottar pilgrimsgården i Trondheim mange utenlandske pilgrimer fra Tyskland, Nederland og Frankrike, men i år har det vært flest nordmenn som følge av corona.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.