Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Du trenger ikke å være i spesielt god form for å gå pilgrimstur, du blir uansett sprekere undervegs.
På Nidaros Pilgrimsgård møter vi pilgrimsvert Jeannette Postma (72), som tar imot pilgrimmer som kommer frem til målet: Nidarosdomen i Trondheim.

Hun opplever at folk har forskjellig motivasjon for gå pilgrimstur, og tror mange nordmenn har fått øynene opp for dette under koronapandemien.
Og motivasjonen trenger ikke å være religiøs, selv om den er det for enkelte.
- Noen går av religiøse årsaker. Det skjer noe med deg når du går sånn over lang tid, tror Postma.
Hun tror også mange velger å gå pilgrimstur fordi de rett og slett vil på tur til fots. For andre er det en sosial opplevelse - fordi du treffer på mye folk. Derfor bør man ikke være redd for å legge ut på tur alene.

Ekspertenes beste tips til deg som vil reise alene
Vi PlussForskjellige pilgrimsleder
Leder for pilgrimsgården i Trondheim, Ingeborg Collin, er selv på pilgrimstur når vi ringer henne for å spørre om de forskjellige mulighetene for pilgrimsturer i Norge.
Hun går selv en sjudagerstur fra Værdal til Trondheim på St. Olavsleden. Gudbrandsdalsleden er kanskje den som er mest kjent - og mest tilrettelagt med tanke på overnattingsmuligheter, mens Østerdalsleden passer til de som liker mer villmark og takler å sove i telt.
På dette kartet finner du oversikt over de forksjellige pilgrimsledene.
- Det er gode stier som ikke krever klatring og klyving. Samtidig er noen av ledene bedre tilrettelagt for sykling enn andre, forklarer Collin. Selv går hun rundt to mil hver dag på sin septembertur.
Postma anbefaler at man ikke pakker sekken for tung når man legger ut på pilgrimsferd, det kan gjøre turen unødvendig tung.
- Bruk gode klær, pakk regntøy og ha gode sko. Men ikke pakk sekken for tung, da blir det veldig tungt å gå, understreker hun.

Feil tursko kan straffe seg
Vi PlussHer finner du pilgrimsovernatting
Langs pilgrimsledene er det flere pilgrimsherberg som tilbyr overnatting. Collin påpeker at man utenom sommersesongen bør være obs på at noen av herbergene kan være stengt, og derfor bør sjekke dette før man legger ut på tur. Oversikt over herbergene finner du på pilgrimsleden.no.
Ved Nidarosdomen kan du overnatte på Nidaros Pilgrimsgård, men her er det også åpent for andre gjester - så det lønner seg å booke rom på forhånd. Pilgrimer får en egen rabatt på oppholdet.

Pilgrimsrabatter
Pilgrimer som når frem til Nidarosdomen får stempel i pilgrimpasset sitt, som man får utdelt på ett av pilgrimsmottakene undervegs. Har du gått minst 100 kilometer eller syklet minst 200 kilometer får du et Olavsbrev med gullmerke på. Dermed får du rabatter på flere spisesteder og andre servicesteder i Trondheim.
Og du trenger slett ikke å gå en hel pilgrimsled - ifølge pilgrimsvert Jeannette er det vanligste blant de som når frem til Nidarosdomen, å ha gått deler av en led i etapper.

- Å reise på denne måten er oppnåelig for de fleste
Flest godt voksne går pilgrimsledene
Ingeborg Collin sier til Vi.no at det i hovedsak er godt voksne som går ledene, men at det er blitt flere yngre som har oppdaget dette de siste årene.
Postma bekrefter at det er et sprang i alderen på de som har gått i løpet av 2021.
- De er alt fra 12 til 72 år, sier hun etter en sjekk i boka der pilgrimene føres opp ved ankomst.
Da Vi.no besøkte pilgrimsgården i slutten av september var det i alt 854 personer som hadde nådd målet om å gå til Nidarosdomen i 2021.

Normalt sett mottar pilgrimsgården i Trondheim mange utenlandske pilgrimer fra Tyskland, Nederland og Frankrike, men i år har det vært flest nordmenn som følge av corona.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.