Hvordan slette profil på Facebook

Mange sliter med å slette profiler til nære avdøde

Ifølge Norsk senter for informasjonssikring, har det hittil i år har vært 280 saker om sletting av profiler til avdøde på Facebook.

EVIG DIGITALT LIV? Ønsker vi å leve videre digitalt etter vår død? Foto. NTB Shutterstock
EVIG DIGITALT LIV? Ønsker vi å leve videre digitalt etter vår død? Foto. NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenk deg at en av dine nærmeste går bort. Den du er glad i har en Facebook-profil. Skal den bestå eller slettes? Og hvordan går du så fram for å slette en annens profil?

Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal gå fram for å slette en avdøds Facebook-profil.

Ifølge Hanne Stine Kind, kommunikasjonsleder ved NorSis, Norsk senter for informasjonssikring, har det hittil i år har vært 280 saker om sletting av profiler til avdøde på Facebook ved førstelinjetjenesten til NorSis slettmeg.

Ifølge Kind anbefaler NorSis i første omgang å ta kontakt med den aktuelle tjenesteleverandøren hvis du opplever utfordringer med kontoer i sosiale medier.

Hun påpeker at det ikke er mulig å kontakte Facebook gjennom e-post eller telefon. Facebook baserer seg på kontakt gjennom egne kontaktskjemaer.

Disse skal i utgangspunktet være enkle å bruke dersom du har dødsattest eller skifteattest.

- Ved bruk av andre dokumenter er det litt mer krevende fordi det også kreves en fullmakt på at du har rettigheter til å slette kontoen. I en skifteattest står det for eksempel hvem som har slike rettigheter. Det gjør det enklere for brukerne, sier Kind til Vi.no.

Slik sletter du en avdøds Facebook-konto

Ifølge NorSis hjemmeside blir Facebook-profilen værende som den er når noen dør. Andre kan dele og kommentere på den avdødes side inntil noen gjør noe med den. Ønsker du som nær pårørende å slette profilen helt må du være oppmerksom på at slik sletting er permanent. Gjennoppretting er umulig etter at kontoen først er slettet.

Her finner du skjema for å slette en Facebook-konto.

For å få sendt inn skjemaet må du laste opp dokumentasjon på at personen er avgått med døden. Du må også dokumentere hvilket familieforhold du har til den avdøde før profilen slettes.

Du trenger ikke innlogging til skjemaet, men du må oppgi lenke til profilen det gjelder.

Ifølge Kind er det likevel et problem fra Facebook sin side som kan gjøre det vanskelig for brukerne:

- Mange opplever problemer med en sikkerhetssjekk knyttet til utfylling av skjema på Facebook. På dette skjemaet skal du huke av for at du ikke er en robot, men valget kommer ikke alltid opp. Dette er et problem fra Facebook sin side. Ofte hjelper det hvis du bytter enhet eller eventuelt nettleser, råder hun.

Ønsker du ikke å slette profilen, kan du i stedet opprette en minneside.

Slik oppretter du en minneside

En minnekonto innebærer at du hedrer den avdøde ved at profilen blir stående, men kontaktinformasjonen tas bort og Facebook-venner vil ikke bli påminnet om personens bursdager og lignende.

Kun eksisterende venner vil ha tilgang til bilder og annen informasjon. Det kan legges inn kommentarer på minnesiden.

For å gjøre om en profil til minnekonto må du også fylle ut et skjema. Skjema for dette finner du her.

- Er det noe vi Facebook-brukere kan gjøre selv med tanke på at vi en dag skal forsvinne?

- Det å ha en oversikt og en plan for hvordan kontoer i sosiale medier skal forvaltes i ettertid kan gjøre det enklere for de pårørende. Det kan være greit å snakke med sine nærmeste om dette, sier Kind.

Du kan for eksempel velge noen til å forvalte minnekontoen din etter at du har gått bort. Denne personen kan ta avgjørelser om kontoen din når den er gjort om til en minnekonto. Dette innebærer blant annet at vedkommende kan dele en siste melding på dine vegne eller informere om en minnestund og bestemme hvem som kan se og hvem som kan publisere innlegg som hedrer den avdøde.

Det er verdt å merke seg at minnekontoforvalteren ikke har mulighet til å logge seg inn på kontoen din, lese meldingene dine eller sende nye venneforespørsler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.