Problemadferd hos hund

- Mange har takket meg for åpenheten

- Det er litt tabu å innrømme at du har problemer med hunden din. Men du er ikke en dårlig person bare fordi du sliter, sier Tore Winther.

BESTEVENNER: - Odin er veldig glad i meg, og jeg er veldig glad i ham. Vi er blitt mer harmoniske nå, begge to, sier Tore Winther etter deltakelsen i tv-programmet «Fra bølle til bestevenn».
BESTEVENNER: - Odin er veldig glad i meg, og jeg er veldig glad i ham. Vi er blitt mer harmoniske nå, begge to, sier Tore Winther etter deltakelsen i tv-programmet «Fra bølle til bestevenn». Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Alle sa jeg var gal som kjøpte meg hund midt oppi alt sammen. Men Odin har faktisk blitt redningen min.

Tore Winther (58) blunker bort noen tårer fra øyekroken. Mange nordmenn har fulgt ham og schæferen Odin i NRKs populære tv-program «Fra bølle til bestevenn», der de har fått hjelp til å rette opp i Odins adferdsproblemer.

Tore er en hundevant fyr, og Odin er hans fjerde hund. Han vet med andre ord hvor mye det krever å trene opp menneskets beste venn. Men de siste årene har livet hans ikke akkurat vært en dans på roser - til tross for at han driver en blomsterbutikk. Ektemannen Bård ble operert for hjernesvulst for seks år siden, men kjempet seg tilbake til livet. For to år siden ble Bård på nytt alvorlig skadet, i en fallulykke da han skulle hjelpe moren sin med å beskjære et tre. Han overlevde ulykken, men har fått en hjerneskade som vil ta lang tid å lege. Imens har Tore måttet overta all drift av blomsterbutikken de tidligere drev sammen, samt gjøre det meste hjemme.

Og for halvannet år siden valgte han altså å få Odin.

- De første seks månedene var helt fantastiske. Det å ha en valp gjorde at jeg fikk noe annet å tenke på enn alt som var trist og vanskelig, forteller Tore.

Smittsom angst

Men så snudde det. Odin begynte å reagere negativt på unger, mennesker, andre hunder - stort sett på alle som ikke var Tore. Han bjeffet og oppførte seg så truende mot andre at Tore ble stresset bare av tanken på å skulle møte folk.

- Jeg burde selvfølgelig ha tatt tak i det med én gang, men jeg hadde max uflaks med timingen. Først kom den mystiske hundesykdommen som tok livet av flere hunder i Oslo og gjorde at alle hundekurs ble avlyst, deretter kom corona og gjorde det samme. Jeg prøvde noen digitale kurs, men det fungerte ikke så godt for oss, sier Tore.

Hjemme var Odin verdens snilleste og kjærligste hund. Ute blant folk var han stresset og utagerende. Frykten for at Odin skulle bite noen vokste i Tore. Han har nemlig tidligere opplevd å måtte avlive en hund fordi den bet.

- Jeg var så redd for at det skulle skje, hver gang jeg gikk ut døra kom angsten. Den angsten har smittet over på Odin, og gjort situasjonen enda verre. Han merker på kroppsspråket mitt at jeg er nervøs, og da reagerer han. Han skal beskytte meg, sier Tore.

På vakt hele tiden

Men Odins beskyttelsesinstinkt var i ferd med å ta helt overhånd. Tore var utslitt av følelsen av alltid å måtte være på vakt. Det som skulle gi ham mer glede og energi i en vanskelig hverdag, ga ham i stedet mange nye frustrasjoner.

- Jeg ble så sliten av det, og enkelte dager hadde jeg bare lyst til å gi opp. Både med Odin og alt annet i livet som var vanskelig, sier han.

Redningen kom da han fikk være med i tv-programmet «Fra bølle til bestevenn». Hundetrener Maren Teien Rørvik ga ham konkrete råd og oppgaver å trene på, og i dag er Odin en mye roligere hund.

- Jeg gjør så godt jeg kan for ikke å overføre mitt stress til ham. Det krever mye trening, hele tiden, men jeg ser at verktøyene jeg har fått av Maren fungerer, sier Tore.

Endret livet

Han poengterer at problemene Odin har hatt ikke er over, selv om det er blitt mye bedre.

- Det finnes ikke noe tryllestøv som kan fikse dette, dette er et langtidsprosjekt som vi må trene på hele resten av hans liv, forteller han.

Det har krevd endringer ikke bare i hvordan de trener på å være sammen med andre, men også i hvordan Tore lever og takler egen hverdag hjemme.

- Jeg har begynt å stå opp tidligere enn før, og bruker en time på å våkne i ro og fred sammen med Odin i stedet for å stresse ut døra om morgenen. Det har gjort oss begge mye mer harmoniske, sier han.

EKTE KJÆRLIGHET: Odin er ikke tilbakeholden med å vise følelser, og vil stort sett ingenting annet enn å gi Tore en diger klem.
EKTE KJÆRLIGHET: Odin er ikke tilbakeholden med å vise følelser, og vil stort sett ingenting annet enn å gi Tore en diger klem. Vis mer

- Vær åpen

Selv føler Tore seg ekstremt heldig som har fått være med i det populære tv-programmet. Både han og Odin har blitt småkjendiser i nærmiljøet sitt, og han blir ofte stoppet på gaten av folk som vil hilse eller slå av en prat.

- Jeg har fått enormt mange meldinger fra folk som sier at de har hatt lignende problemer, og takker for at jeg har vært så åpen. Det er litt tabu å innrømme at man har problemer med hunden sin, man blir liksom sett på som en dårlig hundeeier. Men du er ikke en dårlig person bare fordi du har havnet i en vanskelig livssituasjon, sier han.

Han tror mange gjør som ham, og venter altfor lenge med å ta tak i problemene og be om hjelp.

- For meg var faktisk den største aha-opplevelsen å innrømme og å si høyt at jeg trengte hjelp. Det beste rådet jeg kan gi til andre som sliter er å være ærlig og tørre å snakke om det. Det finnes hjelp å få, og man må ikke være på tv for å få det, sier Tore.

Stort ansvar, stor glede

Til tross for utfordringene, er Tore ikke i tvil. Han ville gjort det hele igjen.

- Odin er verdt det. Hvis jeg har vært ute, kommer han springende ut i gangen og sier velkommen hjem. Når jeg er lei meg, trøster han meg. Når jeg blir frustrert over livet mitt, går vi oss en lang tur og så blir det bedre. Det å skaffe seg en hund er et stort ansvar, men det gir deg også veldig mye glede tilbake, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.