Venninnegjeng sykler Norge på langs

- Målet er å se Norge og ha det gøy underveis

- Dette prosjektet holder oss fysisk aktive gjennom hele året, forteller Bjørg Teigen (58). Sammen med sju venninner bruker hun sommeren til å sykle en ny etappe av Norge på langs, fra Nordkapp til Lindesnes.

KLAR FOR TUR: Fra venstre: Ruth S Bjørnsgaard, Turid Williksen, Anne Gine Olrud, Bjørg Kr Teigen, Kristin Smistad Myrmel, Birgit Ranheim, Randi Aarvik, Linda Hildegard Bergersen. Foto: Privat
KLAR FOR TUR: Fra venstre: Ruth S Bjørnsgaard, Turid Williksen, Anne Gine Olrud, Bjørg Kr Teigen, Kristin Smistad Myrmel, Birgit Ranheim, Randi Aarvik, Linda Hildegard Bergersen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det startet egentlig med at jeg hadde lyst til å se Norge, forteller Bjørg Teigen.

58-åringen hadde lenge drømt om å kombinere tre av de tingene hun liker best: Sykling, Norgesferie, og å være sammen med venner. For noen år siden slang hun ut et forslag til venninnegjengen: Hvem ville bli med og sykle fra Nordkapp til Lindesnes?

Overraskende mange, viste det seg. Etter noen frafall da den første begeistringen hadde lagt seg, endte det med en gjeng på åtte damer som alle ville bli med. Å ta hele turen i ett jafs ville bli krevende å finne tid til, men hva om de delte opp turen i etapper, og gjennomførte over flere år?

Sommeren 2019 satte venninnegjengen, som alle er i slutten av 50-årene, kursen mot Nordkapp. 10 dager og 600 kilometer på sykkelen senere, avsluttet de etappen i Tromsø. Året etter syklet de fra Tromsø til Bodø, og denne sommeren går turen fra Bodø til Helgelandskysten og ender opp i Grong i Trøndelag.

- Det er blitt et lite prosjekt. Vi sykler stort sett mellom 70 og 100 kilometer om dagen, men vi har ikke noen plan om å sykle fort. Målet er å se Norge og ha det gøy underveis, sier Bjørg.

PUST I BAKKEN: Vakker natur nytes best fra sykkelsetet. Fra venstre: Ruth S Bjørnsgaard, Bjørg Teigen, Birgit Ranheim. Foto: Privat
PUST I BAKKEN: Vakker natur nytes best fra sykkelsetet. Fra venstre: Ruth S Bjørnsgaard, Bjørg Teigen, Birgit Ranheim. Foto: Privat Vis mer

- Må trene litt på forhånd

En av fordelene med å dele opp prosjektet over flere år, er at det tvinger dem til å være fysisk aktive gjennom hele året, mener hun.

- Skal du sykle såpass langt mange dager etter hverandre, må du være litt trent og ha noen timer på sykkelsetet i forkant for å herde rumpa, forklarer Bjørg.

De har flere stopp for å se ting på veien, og legger inn et par hviledager uten sykling. Også de dagene brukes til å være aktive, med fjellturer, padling eller sightseeing.

En av venninnene hennes syntes turen hørtes gøy ut, men var ikke så begeistret for selve syklingen. Hun meldte seg i stedet som sjåfør, og kjører følgebil med bagasje og proviant til kveldens middager.

- Det er veldig fint for oss som sykler å ha en sjåfør med som tar all bagasjen. Og det sosiale er jo like viktig som selve syklingen, sier Bjørg.

SPORTY HVILEDAG: Venninnegjengen legger også inn et par dager uten sykling. De brukes ofte til toppturer for å få sett enda mer av landskapet de sykler gjennom. Foto: Privat
SPORTY HVILEDAG: Venninnegjengen legger også inn et par dager uten sykling. De brukes ofte til toppturer for å få sett enda mer av landskapet de sykler gjennom. Foto: Privat Vis mer

- Først yte, så nyte

Turid Williksen er en av Bjørgs venninner som raskt meldte seg til å bli med. Hun er aktiv med verv i Idrettsforbundet, og er nestleder i Viken idrettskrets. Hun er også sykkelvenninnenes sosiale medier-ekspert, og har opprettet Facebooksiden «Damer sykler Norge på langs over flere år». Der legger de ut bilder fra turene sine og oppdaterer venner og kjente om hvordan dagens etappe har vært.

- Vi er nok litt sporty damer i utgangspunktet alle sammen, vi er glade i å være aktive utendørs. Men det å reise på denne typen aktive ferieturer er oppnåelig for de aller fleste, man må bare sette seg noen realistiske mål, sier hun.

KOS TIL KVELDS: God mat og drikke hører med etter en lang dag på sykkelsetet. Foto: Privat
KOS TIL KVELDS: God mat og drikke hører med etter en lang dag på sykkelsetet. Foto: Privat Vis mer

Den lengste dagsetappen deres hittil var på 120 kilometer, i Vesterålen i fjor sommer, i strålende sol og varme.

- Jeg nærmer meg 60, og jeg har stor tro på at jeg påvirker livet mitt positivt ved å være fysisk aktiv. Først yte og så nyte, det er mitt motto. Da smaker godsakene så mye bedre, forteller Turid og ler.

For det spares ikke på godsakene når damene er på tur, det blir både god mat og vin når sykkelen parkeres for kvelden.

- Vi koser oss veldig når vi kommer fram til dagens mål, det er en viktig del av turen, sier hun.

UTFORDRING: Skal du sykle gjennom Norge, må du tørre å sykle i tunneller. Her viser Turid Williksen vei. Foto: Privat
UTFORDRING: Skal du sykle gjennom Norge, må du tørre å sykle i tunneller. Her viser Turid Williksen vei. Foto: Privat Vis mer

Skumle tuneller

Initiativtager Bjørg Teigen er enig. God mat, god drikke og sosialt samvær på kvelden er en vesentlig del av planleggingen, som starter allerede om høsten året før avreise.

- En sånn tur krever en del planlegging når vi er så mange, og det er ikke alltid like enkelt å finne overnatting. Vi prøver å leie rorbuer eller hytter og klare oss selv, men det har blitt noen netter på hotell også. Vi har litt luksustur, forteller Bjørg.

- Hva er det mest utfordrende med en slik tur?

- Å få med seg sju sykler på flyet. Det er ganske styrete å pakke syklene ned og så sette dem sammen igjen før vi kan sykle avgårde - og så måtte gjøre det på nytt når turen er ferdig.

ORDEN I KAOSET: Det blir litt styr når sju sykler skal pakkes opp og skrus sammen etter flyturen. Foto: Privat
ORDEN I KAOSET: Det blir litt styr når sju sykler skal pakkes opp og skrus sammen etter flyturen. Foto: Privat Vis mer

Når det gjelder selve syklingen, er det bare én utfordring Bjørg ikke er særlig begeistret for: Tunneler.

- Norge er fullt av tunneler, og det er ikke alltid det finnes en vei utenom. Å sykle gjennom en tunnel på flere kilometer kan være litt skummelt, men vi tar på oss alt vi har av lys og reflekser og sykler i samlet flokk. Det går greit, men jeg tror aldri jeg kommer til å like det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.