Flyttet fra byen og ble gjeldfri

– Livsendringen har gitt oss et helt nytt liv

Gunn Helene (54) og Juha (68) har skapt seg en hverdag de ikke trenger ferie fra. Livsendringen de gjorde for fem år siden har ført dem enda nærmere hverandre.

NÆRHET: For Gunn Helene og Juha er det helt topp å kunne være sammen mesteparten av tiden. Etter livsendringen har de kommet enda nærmere hverandre. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
NÆRHET: For Gunn Helene og Juha er det helt topp å kunne være sammen mesteparten av tiden. Etter livsendringen har de kommet enda nærmere hverandre. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

Huset er kremhvitt og ligger litt tilbaketrukket i et rolig villastrøk nær Schulzedalen i Halden. Rundt huset er det natur på tre sider, noe som skjermer både for innsyn og støy, og ikke minst gir en egen ro. Det er ikke uvanlig med både rådyr, rev og elg i hagen, i tillegg til ekorn og småfugler. På 15 minutters spasertur er man i sentrum.

– Vi var grundige i prosessen da tanken om å flytte meldte seg, sier Gunn Helene Arsky (54).

– Vi brukte tre år på å finne det rette huset på den rette plassen. Oslo er en fin by, men vi følte oss ferdige med storbyen lenge før vi flyttet. Svigermor trålet Finn-annonser, og vi falt pladask for dette stedet, sier Juha Rossi (68).

Gunn Helene snakker varmt om downshifting, som er langt vanligere i utlandet enn i Norge. Direkte oversatt betyr det å gire ned. For mange handler det om å leve et enklere liv, samt å komme seg ut av hamsterhjulet.

– Vi ønsket oss et enklere liv, med mindre stress, mer ro, mindre forbruk og mindre statusjag. Begge har vært åpne om egne behov og ønsker hele veien, vi har snakket oss fram til en løsning vi er svært fornøyde med, og har ikke opplevd konflikter underveis, sier Gunn Helene.

Ønsket et enklere liv

Gunn Helene og Juha har vært sammen i over 30 år. De har tre barn i alderen 27–29 år, som alle har flyttet hjemmefra. Gunn Helene er fra Bærum, hennes mor bor i Oslo. Juha er opprinnelig fra Finland, der hans mor fremdeles bor. Gunn Helene forteller at hun ringer moren sin hver dag, og at det er blitt en større ro over samværet med henne. Før stakk hun kanskje innom moren mellom to avtaler, nå kan hun være hos mor en helg innimellom, uten at det går ut over noe annet.

Gunn Helene er utdannet ernæringsfysiolog, i tillegg tok hun yogautdannelse i 2016.

– I Oslo var tempoet høyt. Jeg jobbet cirka 150 prosent, som ernæringsfysiolog, skribent og etter hvert yogalærer, sier Gunn Helene, som valgte å si opp jobben i Bama. Nå anslår hun at hun jobber cirka 40 prosent, noe som gir henne tid til å gjøre ting hun virkelig har lyst til.

Juha var quality manager i datafirmaet Evry, og var en av dem som fikk bli gjennom flere runder med nedskjæringer.

– Det var en stressende situasjon, og jeg er takknemlig for muligheten til å gå av med AFP, sier Juha.

Ekteparet var bevisste på at de måtte flytte hvis de skulle skalere ned. Samlet har de gått ned cirka 70 prosent i lønn, men klarer seg likevel utmerket på den inntekten de har. Det første året var de litt forsiktige, mest for å få oversikt over økonomien.

Systematisk til verks

– Vi skrev hver våre lister over kriterier som var viktige for oss. Juha satte alt opp i et Excel-ark, sier Gunn Helene, og ramser opp noen av de felles kriteriene:

Ikke for langt unna barna. Ikke for langt unna mødrene. Minst mulig snø. Ikke venstrekjøring. Huset måtte være stort nok, slik at begge fikk plass til å dyrke sine interesser og jobbe hjemme.

– Vi vurderte i utgangspunktet hele verden, men nærheten vi ønsker til familien førte til at Danmark ble et hett alternativ. Likevel fant vi ikke det helt rette der, sier Gunn Helene.

– Vi landet etter hvert på Østfold, med kort vei til Oslo og nærhet til Sverige og veier videre til Europa.

Juha forteller at da han som ung kom til Norge, bodde og jobbet han halvannet år i Halden. Plutselig var drømmehuset til salgs, nyoppusset og omtrent like stort som huset de flyttet fra. Gunn Helene og Juha var ikke i tvil.

– Med salg i Oslo og kjøp i Halden, ble vi gjeldfrie og kunne også gi barna litt startkapital. Slik begynte vi vårt nye liv i Halden 30. desember 2017, uten konkrete planer og uten å kjenne noen, minnes Gunn Helene.

KREATIVE: Juha har malt bildet av ryggen til Gunn Helene, som her sitter ved skrivepulten foran vinduet. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
KREATIVE: Juha har malt bildet av ryggen til Gunn Helene, som her sitter ved skrivepulten foran vinduet. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Veien blir til mens de går

Allerede 2. januar var Gunn Helene i gang i yogastudioet, det var mange som kom til gratistimen hun tilbød. Noen av deltakerne fra den gangen er fortsatt med på yogatimene, og mange andre har kommet til.

– Etter at Gunn Helene begynte med yoga i 2005, merket jeg en endring med henne. Hun kunne for eksempel oppmuntre nesten fremmede vi traff på gaten, med noen hyggelige ord, og ble enda snillere og mer omtenksom enn før, sier Juha, som mener yoga har vært med på å endre livet deres på en positiv måte. Det hjelper ikke uansett hvor mye man gjør og har, hvis man ikke finner ro i seg selv.

– Jeg ble nesten litt skremt, og bestemte meg for å prøve selv, for å finne ut hva dette var. Jeg likte det fra første stund, og praktiserer yoga nesten daglig. Yoga påvirker helt klart prioriteringene våre.

De siste 11 årene har Gunn Helene gjort yoga minst en halv time hver eneste dag. Ekteparet forteller at de har kommet enda nærere hverandre ved å praktisere yoga og gå turer, bade, reise, gå på konsert og kunstutstilling sammen, uten å måtte spørre sjefen om fri og løpe etter klokka. De er stort sett sammen hele døgnet, og elsker nærheten.

– Jeg sitter gjerne og skriver om formiddagen, mens jeg hører Juhas spilling fra musikkrommet. Det, pluss utsikten fra den lille skrivestua mi, er min beste inspirasjon.

Gunn Helene skriver fremdeles fagartikler, og hun har gitt ut 12 fagbøker. Nå følger hun drømmen om å bli en «ekte» forfatter som gir ut skjønnlitteratur. To bøker, der handlingen er lagt til yogamiljøet i Halden, er allerede utgitt. Nå holder hun på med det hun kaller en «kosekrim».

YOGA: Hver eneste dag de siste 11 årene, har Gunn Helene praktisert yoga. Juha gjør gjerne yoga sammen med henne. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
YOGA: Hver eneste dag de siste 11 årene, har Gunn Helene praktisert yoga. Juha gjør gjerne yoga sammen med henne. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Må gjøre en innsats selv

For Gunn Helene og Juha har det ikke vært vanskelig å bli kjent med folk i sin nye hjemby. De har fått mange gode venner, både par og single. Ved å leve saktere, får de mer tid til å være sammen med andre. Gunn Helene følte at hun, i sitt gamle liv, kun hadde tid til å treffe venner til avtalt tid en sjelden kveld. Nå er de mer impulsive, og ber gjerne venner til lunsj eller kveldsmat, uten at det må planlegges lang tid i forveien.

– Noe av det første vi gjorde, var å melde oss inn i den lokale kunstforeningen. Der fant vi tonen og ble kjent med flere med samme interesser, sier Gunn Helene.

– Musikk har bestandig vært min lidenskap. Da jeg begynte å legge ut små snutter av musikken min på Instagram og Facebook, fikk jeg kontakt med flere musikere her i Halden, forteller Juha.

Dette var starten på gruppen «Fir Arda», som spiller irsk folkemusikk. De holder konserter og gir ut musikk på Spotify.

– Det føles herlig befriende å kunne spille når jeg har lyst, sier Juha, som også har malt nesten alle bildene vi ser i huset.

Juha tenkte han kom til å savne Oslos platebutikker og bokhandler. Han opplever imidlertid at alt skjer på nett, så det spiller ingen rolle hvor man bor. Det eneste paret savnet i begynnelsen, var søndagsåpne kafeer eller steder man kan ta en kopp kaffe og en kakebit.

– Nå er også dette tilbudet blitt bedre, og jeg kan ikke komme på en eneste ting vi savner, sier Gunn Helene.

Paret snakker også varmt om lokale byttesirkler, inkludert Naturvernforbundets, som gjør gjenbruk enkelt. Det føles mye bedre enn å kaste brukbare ting.

MUSIKK: Endelig har Juha tid og anledning til å spille på sine mange instrumenter. Han har til og med startet band i Halden. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
MUSIKK: Endelig har Juha tid og anledning til å spille på sine mange instrumenter. Han har til og med startet band i Halden. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Opptatt av mat

Det er ikke bare gjennom yoga-, musikk- og kunstinteressen Gunn Helene og Juha har fått nye venner.

Ernæringsfysiologen holder også kurs i fermentering, og forklarer at det er en gjæringsprosess der man drar nytte av bakterier som finnes overalt rundt oss. Selv velger hun et kosthold uten kjøtt og fisk, og kaller seg fleksitarianer, dette gir henne en lett og god følelse i kroppen. Juha tåler ikke å spise så mye frukt og grønt, han spiser både kjøtt og fisk. Gunn Helene skriver handleliste, med innspill fra ektemannen, og de drar sammen i butikken. Paret spiser stort sett alle måltider sammen, selv om middagsmenyen ikke er lik.

– Når folk spør meg om kostholdsråd, sier jeg aldri at ett bestemt kosthold passer for alle. Hver og en må finne et kosthold de trives med, her hjelper jeg gjerne til, sier Gunn Helene.

BAKER: Gunn Helene liker å bake. Her serverer hun deilige, lune eplescones. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
BAKER: Gunn Helene liker å bake. Her serverer hun deilige, lune eplescones. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Passer ikke for alle

– Vi har valgt bort det som ikke passet oss lenger, og har virkelig landet her i Halden, sier Juha.

– Med voksne barn har vi også mer frihet. Når barna kommer på besøk, blir de gjerne et par dager, og stresser ned, de også.

Gunn Helene forteller at hun elsker å ha mange baller i luften, og ikke ante at hun var stresset før de flyttet for fem år siden. Da merket hun det på klesvasken.

– I Oslo måtte jeg alltid vaske genserne mine to ganger, for å få bort lukten av det jeg nå vet var stress-svette. Kroppen forstår selv om hodet ikke alltid henger med, sier Gunn Helene, som har senket skuldrene mange hakk.

Ekteparet poengterer at et enklere liv ikke betyr dårligere livskvalitet. Tvert imot. Det føles godt å eie litt mindre og være mer bevisste på hvilke valg de tar. De trenger ikke å skynde seg for å rekke neste avtale hele tiden. De forbruker automatisk mindre, både fordi de tenker seg mer om, og fordi barna er ute av redet.

– Vi unner oss både korte og lengre kjæresteturer, sier Gunn Helene.

– Vi er tilpasningsdyktige, og trives nesten overalt. Det viktigste er at vi er sammen.

I hagen finnes alt de trenger av bær og frukt, noe grønnsaker og urter, og i drivhuset har de blomster når ikke rådyrene forsyner seg. Det er viktig for Gunn Helene og Juha å ha en selvgående hage, som ikke binder dem til å være hjemme. Begge setter pris på det nye livet, der impulsivitet har fått en helt annen plass enn tidligere.

– Det var kanskje ikke så mange som merket at vi forlot Oslo. Til gjengjeld er det mange som har lagt merke til at vi har flyttet til Halden, sier Gunn Helene, og forteller om et hyggelig og inkluderende nabolag.

– Å gjøre en såpass drastisk prosess midt i livet passer ikke for alle. Men vi vil gjerne inspirere dem som virkelig har lyst. Livsendringen har gitt oss et nytt liv, der vi kan velge det vi synes er viktigst i livet. Vi er begge takknemlige for muligheten og for at vi turte å gripe den.

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.