Puerto Rico

Lise (79) reiser alene til Gran Canaria: - Her trenger ingen å være alene

- Så lenge helsa holder, kommer jeg til å fortsette med vinteropphold på solskinnsøya, sier Lise Østli, som mener det norske miljøet på Gran Canaria har en stor verdi både med tanke på aktiviteter og det sosiale.

VINTER PÅ GRAN CANARIA: Hver vinter reiser Lise til Gran Canaria. – Det er dette livet som holder meg ung. Her er jeg i vigør hele tiden, og får brukt både kropp og hode, sier Lise. Foto: Privat
VINTER PÅ GRAN CANARIA: Hver vinter reiser Lise til Gran Canaria. – Det er dette livet som holder meg ung. Her er jeg i vigør hele tiden, og får brukt både kropp og hode, sier Lise. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Lise Østli blir 80 år i juni 2023. Hun har aldri vært redd for å reise alene, det viktigste er å ha forsikringen i orden, mener hun. Lise er en sosial dame som har lett for å få venner, hun har en stor omgangskrets både hjemme på Revetal i Vestfold og Telemark og her syd på Gran Canaria.

– Jeg er ikke språkmektig, kan bare litt engelsk pluss høflighetsfraser på spansk, sier Lise.

– For meg er det norske miljøet her helt suverent, med aktiviteter og sosiale treff. Her trenger ingen å være alene, hvis de ikke ønsker det. Men du må ta litt initiativ selv, ingen kommer på døra og drar deg med ut.

Valgte annerledes som pensjonist

Det er en fresh dame, kledd i en munter topp, som ønsker Vi.no’s journalist velkommen inn i leiligheten Lise leier i Puerto Rico. Praten går lett, Lise har mye på hjertet når det gjelder det å skape seg et godt liv.

Hun har ektemann, hund, tre voksne barn og tre barnebarn i Norge. Lise er familiekjær, men hun er opptatt av å leve sitt eget liv, hun vil være selvstendig og ikke leve gjennom familien.

Vi setter oss på terrassen, som er den delen av leiligheten Lise bruker mest.

– Jeg er gift med en snill og rolig pensjonert sjømann. Da han var på sjøen, ville han selvsagt være hjemme i Vestfold i friperiodene. Det skjønte jeg godt, sier Lise.

– Selv ville jeg gjerne reise når jeg hadde ferie. I begynnelsen pakket jeg med meg ungene og dro, da de ble eldre, reiste jeg alene.

Lise forklarer at hun aldri har vært redd, men at hun enkelte steder ikke syntes det var greit å reise alene som dame, det hadde mye med kvinnesynet i landet å gjøre. Så fant hun Hellas, og i mange år reiste hun til forskjellige greske øyer, der kjente hun seg trygg og trivdes godt.

– Det ble vidunderlige ferier til greske perler i sommerhalvåret. Men da jeg ble 67 år og pensjonist, ønsket jeg å tilbringe en del av vinteren i varmere strøk. Da falt valget på Gran Canaria, som har et av verdens beste klimaer året rundt, sier Lise.

Opptatt av å leve sunt

Når Lise komplementeres for å holde seg så godt, forklarer hun det med at hun alltid har vært opptatt av både kosthold og trening. Hun er kreativ og liker glade farger, og forteller, liksom i en bisetning, at hun syr mange av klærne sine selv. Hun jobbet som brilledesigner hos en optiker, og elsket design med det lille ekstra, noe kundene også satte stor pris på.

– Dette er et barnestoff som jeg falt pladask for, sier Lise og ler.

UTSIKT: Lise stortrives i leiligheten i Puerto Rico, og sitter mest ute på terrassen. Foto: Merete Sillesen
UTSIKT: Lise stortrives i leiligheten i Puerto Rico, og sitter mest ute på terrassen. Foto: Merete Sillesen Vis mer

Hun peker på singleten hun har på seg og mener at man ikke trenger å kle seg kjedelig og i mørke farger selv om man er godt voksen.

– Da ble det topp med både Peppa gris, enhjørninger og regnbuer. Jeg tar ikke meg selv høytidelig, og sydde altså toppen med barnemotiver til meg selv.

Det kortklipte håret i hvitt og sort, smykker og klær, gjør sitt til at Lise fremstår som langt yngre enn årene tilsier.

– Jeg har aldri tenkt over alderen, men nå når jeg blir åtti, synes jeg for første gang jeg står ved en milepæl. Jeg har virkelig levd et liv, og som følger er bonus.

– Jeg trener to-tre ganger i uka på treningssenter på Revetal, og her på Gran Canaria går jeg tur hver dag. Et par ganger i uka går jeg med Tjukkasgjengen i Arguineguin, der det er et unikt miljø og jeg har fått mange gode venner.

Tjukkasgjengen er en frivillig gruppe hvor alle selv må ta ansvar for egen helse og vise treningsinitiativ på bakgrunn av egne ønsker og mål. Tjukkasgjengen har underavdelinger både i Norge og i utlandet.

Lise går turer alene også, men hun går ikke alene i fjellet lenger. Det er muligheten for turer hver dag, som er det aller viktigste med vinterhalvåret. Hjemme, der hun stavrer rundt på piggsko på denne årstiden, får ikke Lise gått som mye som hun ønsker.

Har funnet sin arena

De første årene Lise reiste til Gran Canaria, fant hun leiligheter på Finn.no, og var heldig hver gang. Hun ble kjent på øya, og fant etter hvert ut hvor hun likte best å bo. Lise liker å ha liv rundt seg, og valget falt på Puerto Rico. Her har hun leid samme leilighet i ni år, hun leier av noen hun har blitt kjent med hjemme på Revetal. Det er også et stort oppvarmet basseng på anlegget.

– Det er mange som leier ut, og man må være bevisst på hva som er viktig, før man inngår leiekontrakt, sier Lise.

– For meg er det veldig enkelt å leie av nordmenn, men jeg kjenner mange som leier problemfritt av kanariere også.

Lise bestiller fly og ordner alt selv på nett. Første gang hun kom til Gran Canaria, lette hun også opp grupper med nordmenn som gjorde ulike aktiviteter. Hun har vært innom Den Norske Klubben, strandgym, fjellturer, vanngym og flere andre arrangementer, men det er gjennom Tjukkasgjengen i Arguineguin hun har fått de fleste vennene. Tjukkasturene er varierte, ofte med valgmuligheter. Ingen skal gå alene, og man tar hensyn til de som går saktest. Det skal ikke være klikker, baksnakking eller andre negative tendenser. Er det noe som bør snakkes om, tas saken direkte opp med gruppas leder. Dette er en holdning Lise setter stor pris på.

KLAR FOR TUR: Lise går turer med Tjukkasgjengen i Arguineguin hver uke. De avslutter gjerne med felles lunsj. Foto: Privat
KLAR FOR TUR: Lise går turer med Tjukkasgjengen i Arguineguin hver uke. De avslutter gjerne med felles lunsj. Foto: Privat Vis mer

Etter turene er det gjerne felles lunsj, noen tilbringer også resten av ettermiddagen og nyter solnedgangen sammen. Lise blir med venninner på kjøreturer rundt på øya, de spiller minigolf, går på konserter, inviterer hverandre på lunsj og middag, og har et rikt, sosialt liv. Lise brenner for at folk skal få øynene opp for at Gran Canaria er så mye mer enn bare strender og barer.

– Det er dette livet som holder meg ung. Her er jeg i vigør hele tiden, og får brukt både kropp og hode, sier Lise.

– Jeg sparer til dette oppholdet hele året, for jeg vil leve godt mens jeg er her. Når mørket og høsten kommer hjemme i Norge, begynner jeg å lengte. Jeg reiser gjerne ti uker i perioden januar-mars, og kommer hjem til den vakre våren i Vestfold. Bedre kan jeg ikke ha det.

Ikke bare idyll

– For meg er det viktig å våkne frisk og opplagt om morgenen. Jeg er gjerne med på en lunsj med litt øl eller vin, men jeg lager nesten alltid middag selv og holder meg hjemme om kvelden, sier Lise.

– Jeg snakker med mannen min hver morgen og kveld, og hvis det er en kveld han ikke hører fra meg, blir han bekymret.

Når noen spør Lise om hun «har samvittighet» til å forlate ektemannen så lenge, blir hun indignert. Han velger å være hjemme, hun velger å reise, og begge mener de har godt av alenetiden. Når man er gift med en sjømann, må man tidlig lære seg å være selvstendig.

Lise har satt seg inn i hva hun skal gjøre hvis hun blir syk eller er utsatt for et uhell, hun vet hvor hun skal ringe, hvem hun kan kontakte. Hun presiserer at det er viktig å ha forsikringen i orden, just in case. Helfokortet, Det europeiske helsetrygdkortet, gir tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits. Det gjelder altså på Gran Canaria. Men for å være sikret både tolk og den beste medisinske hjelpen, har Lise tegnet egen reiseforsikring, noe hun anbefaler alle å gjøre. Hun kjenner flere som har havnet på sykehus, med reiseforsikringen i orden, og de har fått svært god behandling.

– Selv om prisene har steget litt her også i det siste, er alt billigere enn i Norge. Det gjelder også alkohol, som er lett tilgjengelig overalt, sier Lise.

Bli med til de norske barene Sosialkontoret, Naboen og Hurtigruta i Playa del Inglés – Gran Canarias helt egen lysløype! Videoen er fra 2017. Vis mer

– Dessverre takler ikke alle dette like bra, og for noen blir det alt for mye alkohol. Det kan være både yngre og eldre, enkeltpersoner og miljøer. Det er fryktelig trist å se. Av og til, spesielt når det er barn med i bildet, koples Den norske sjømannskirken i Arguineguin inn.

Takknemlighet og respekt

– Jeg har vært heldig, og ikke opplevd noe dramatisk på alle de årene jeg har vært her. Det gjelder selvfølgelig på Gran Canaria som alle andre steder, å passe på tingene sine og oppføre seg ordentlig, sier Lise.

– Jeg opplever at kanarierne setter pris på vår høflighet og respekt, ofte skal det ikke mer enn et par spanske ord og et smil til. Dessverre har ikke alle turister like god oppførsel, det kan gjøre meg sint. Selv om turister er viktig for den kanariske økonomien, bør vi vise takknemlighet for å få besøke denne vakre øya.

Spreke Lise forteller at det er enkelt å komme seg rundt på øya med buss, som hun bruker ofte. Men aller mest bruker hun beina.

– Jeg er oppe før 08 om morgenen, nyter frokosten på terrassen før jeg knyter på meg joggeskoene og er klar for dagens utflukt, sier Lise.

– Ingen har noe løfte på morgendagen, men så lenge helsa holder, kommer jeg til å fortsette med vinteropphold på solskinnsøya.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.