Lik blir ikke til jord – kirkegård må stenge

Dårlig jord på gravplasser er et problem flere steder i landet. Nå må rundt 700 graver på Spind kirkegård i Agder stenges fordi likene ikke blir til jord, ifølge NTB.

DÅRLIG JORD OG DRENERING: Norske gravplasser har for dårlig jord og drenering. Nå må kirkegården på Spind i Agder stenge store deler av kirkegården som følge av dette. Illustrasjonsfoto: NTB
DÅRLIG JORD OG DRENERING: Norske gravplasser har for dårlig jord og drenering. Nå må kirkegården på Spind i Agder stenge store deler av kirkegården som følge av dette. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kirkeverge Kristian Kjørkleiv søker nå Statsforvalteren om permanent stengning av store deler av kirkegården på Spind i Farsund i Agder, skriver Dagen.

For dårlig drenering

– Vi klarer ikke å overholde kravet om at det ikke skal være vann nærmere enn 30 centimeter under kista. Grunnforholdene her er for dårlige som gravplass. Det er mye myr rundt kirkegården, sier Kjørkleiv.

Den eldste delen av kirkegården har i lang tid vært stengt, men nå må også den nyeste stenge.

– Etter 20 år skal det bare være knokler tilbake. Når det ikke har skjedd stort på 30-40 år, må vi stenge permanent, forklarer kirkevergen.

At også den nye delen må stenges permanent, får konsekvenser for flere.

– Jeg må skrive til ganske mange nå. Det verste er jo når gjenlevende ektefelle ikke kan legges i samme grav, sier Kjørkleiv.

- Viktig at de døde blir behandlet så skikkelig som mulig

I august skrev NRK at mange norske gravplasser er for dårlige. I utgangspunktet skal en gravlagt kropp bli gjort om til jord på 20 år, og en kistegrav har vanligvis fredningstid i 20 år - som er minstekravet i norsk lov.

Blant annet i Bergen er flere av gravplassene for dårlige. Inghild Hareide Hansen, gravplassjef i Bergen kirkelige fellesråd, uttalte til NRK at hun håper på mer pengar til å bytte jorda på gravplassene, både i Bergen og ellers i landet.

– Det er en så viktig sak at de døde blir behandlet så skikkelig som mulig, sier Hareide Hansen.

Oksygen må slippe til

I 2019 undersøkte NIBIO-forskere gravjorda på nye gravplasser. NIBIO-forsker Inghild Økland, utdannet paleontolog og jordekspert, uttalte da til Forskning.no at jorda skal ha god nok drenering men samtidig skal holde tilbake noe vann.

– Problemet oppstår først når jorda er av en slik kvalitet at den holder tilbake såpass mye vann at oksygen ikke slipper til, sier hun.

Uten oksygen vil det nemlig ikke være bakterieliv i jorda som sørger for nedbrytning av det organiske materialet som ligger der. For god drenering, altså at jorda ikke klarer å holde på vann i det hele tatt, er ifølge forskeren heller ikke optimalt ettersom gravinnholdet helst skal forsvinne i løpet av relativt kort tid.

– For tørr jord betyr lite bakterieliv, og kan i verste fall føre til mumifisering av det organiske materialet som ligger i den, ifølge forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.