Ukjent arving: Blomsterpikens største ønske

Lengtet etter familie hele livet

Evelyn var en spesiell dame som alle ble glade i. Hun var alltid glad og lo mye, men følte seg også alene fordi hun ikke hadde familie. I jakten på arvinger etter henne skal det vise seg at sannheten var en annen.

ETTERLOT SEG MILLIONARV: Evelyn Johannesen vokste opp under trange kår og levde et enkelt liv, men etterlot seg 1,5 millioner kroner da hun døde. Foto: NRK
ETTERLOT SEG MILLIONARV: Evelyn Johannesen vokste opp under trange kår og levde et enkelt liv, men etterlot seg 1,5 millioner kroner da hun døde. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Evelyn Johannesen var en spesiell og annerledes dame. De som kjente henne forteller at hun var som et barn selv om hun var voksen. Trolig var hun lettere psykisk utviklingshemmet. Hun var alltid glad og lo mye. Alle som ble kjent med henne ble glade i henne.

Men selv om Evelyn hadde mange rundt seg, døde hun tilsynelatende uten arvinger og 1,5 millioner på sparekontoen. Hvorfor hadde hun ingen familie?

BLOMSTERPIKENS STØRSTE ØNSKE: Da Evelyn døde etterlot hun 1,5 millioner på konto. Hadde hun mer familie enn hun visste om? Og jobbet hun i gartneriet hos sin biologiske far da hun var ung? I programmet Ukjent arving på NRK leter programleder Tarjei Strøm etter ukjente arvinger. Klipp/foto: NRK Vis mer

Hvert år dør det mennesker i Norge som tilsynelatende ikke har arvinger. I NRK-programmet Ukjent arving jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. I episoden «Blomsterpikens største ønske» skal Strøm finne ut mye om livet Evelyn levde.

Evelyn var 87 år da hun døde. De siste 30 årene av livet sitt bodde hun på Bo Godt eldresenter på Kjerringøy. Den eneste familien ansatte på Bo Godt-senteret hadde hørt om var en avdød bestemor og ei tante som pleide å ringe henne på julaften. Evelyn snakket aldri om sine foreldre eller annen familie, men hun uttrykte at hun syntes det var vanskelig å være den eneste uten stor familie rundt seg.

Evelyn ble født i Bodø i 1930, og kom til Kjerringøy da hun var 25 år. Her fikk hun en pleiemor, og sønnen hennes ble senere Evelyns verge. Han forteller at Evelyn aldri nevnte moren, men at han har hørt at moren kan ha levd et utsvevende liv og at Evelyn ikke fikk det stellet hun skulle hatt i barndommen.

I jakten på Evelyns mulige ukjente arvinger melder det seg flere spørsmål. Var dårlig stell i barndommen årsaken til at Evelyn var psykisk utviklingshemmet? Og hvem var Evelyns egentlige far?

Benektet farsskapet

I arkivene finner Ukjent arving-teamet rettsdokumenter knyttet til en farskapssak.

EVELYN? Er dette Evelyn som triller det som kan ha vært hennes halvbror? De som kjente Evelyn mener det ligner. Bildet viser i såfall at hun har hatt kontakt med sin far og hans familie da hun var barn. Foto: NRK
EVELYN? Er dette Evelyn som triller det som kan ha vært hennes halvbror? De som kjente Evelyn mener det ligner. Bildet viser i såfall at hun har hatt kontakt med sin far og hans familie da hun var barn. Foto: NRK Vis mer

Det viser seg at en mann ved navn August Møller har saksøkt Evelyns mor Dagny for å påstå at han er far til hennes kommende barn. Han vil ha frasagt seg farskapet og nekter for å ha hatt samleie med Evelyns mor.

I dokumentene fritar også Dagny ham for alt ansvar. Hun unnskylder også at hun har påstått at han er faren. Hun var bare 16 år og arbeidet som tjenestepike hos Møller som da var 43 år. På denne tida var det ikke uvanlig at unge tjenestejenter ble gravide med eldre, mannlige arbeidsgivere de tjenestegjorde hos.

Selv om Møller ble frikjent i farskapssaken ble han likevel dømt til å betale barnebidrag. Og gamle bilder skal styrke mistanken om at han var Evelyns biologiske far. Sammen med sin kone er han avbildet sammen med en liten pike som ligner på Evelyn, og som også er avbildet sammen med et av deres barn. Det er også kjent at Evelyn var blomsterpike på et gartneri. August Møller drev et gartneri. Skal han likevel ha tatt henne inn i varmen? Skal han ha latt henne få jobb som blomsterpike og barnepike selv om han hadde benektet at hun var hans datter?

Vokste opp under trange kår

Da Dagny fødte Evelyn var hun bare 17 år. Evelyn fikk vokse opp under tøffe kår i Bodø på 1930-tallet. Her bodde de i en nødbrakke hvor mange bodde trangt. Det var fattigdom, fyll og bråk og mange ble smittet av tuberkulose.

I 1942 ble Evelyn innlagt på sykehus med tuberkulose. Hun var da 11 år. Det er ikke mulig å si om det var sykdommen som påvirket hennes mentale utvikling, men da hun var 15 år fikk familien penger fra fattigkassen for å sende henne på spesialskole i Levanger.

Evelyn fikk aldri noe nært forhold til moren sin. Hun vokste trolig opp hos bestemoren. Moren hennes flyttet etter hvert til sørlandet og giftet seg der, men fikk ikke flere barn. Evelyn fikk aldri barn selv.

I og med at det ikke finnes dokumentasjon på at August Møller var hennes biologiske far kan ingen på den antatte farssiden arve henne.

Men på morssiden finnes det flere. Dagny hadde 15 søsken. I dag finnes det 12 gjenlevende søskenbarn som aldri har visst om Evelyn.

Evelyn, som alltid drømte om en familie, fikk aldri vite at hun hadde det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.