Labradoren Ivo er Heidis hjelper døgnet rundt: - Han skjønner hva jeg har behov for

For Heidi (53) betyr et opphold på Gran Canaria i vintermånedene svært mye for helsa. Takket være servicehunden Ivo og assistenter er det mulig. - Helsa mi er mye bedre her enn hjemme.

MINDRE SMERTER: Assistent Connie Kind (54) og labradoren Ivo er til stor hjelp for Heidi under oppholdet på Gran Canaria. Helseeffektene av sol og varme i vinterhalvåret, er store. Foto: Privat
MINDRE SMERTER: Assistent Connie Kind (54) og labradoren Ivo er til stor hjelp for Heidi under oppholdet på Gran Canaria. Helseeffektene av sol og varme i vinterhalvåret, er store. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Heidi Rahm (53) er en aktiv dame med mange interesser. Hun har mann, to voksne barn og servicehunden Ivo (6). Heidi er født med ryggmargsbrokk og er rullestolbruker, men lar seg ikke stoppe av det. Vinteren er den vanskeligste tiden på året for Heidi, både fordi hun har mer smerter i den kalde og rå årstiden, og fordi føret ute gir større forflytningsproblemer.

– Dette er første gang jeg tilbringer en lengre periode på sydligere breddegrader, og helsa mi er mye bedre her enn hjemme, sier Heidi.

– Nå angrer jeg på at jeg ikke har gjort dette tidligere.

Viktig å sjekke på forhånd

Vi.nos journalist møter Heidi, hennes assistent Connie Kind (54) og labradoren Ivo i San Augustin, syd på Gran Canaria. Her bor de i en tilrettelagt leilighet, privat leid gjennom Airbnb.

– Leiligheten svarer ikke helt til forventningene, og det er spesielt viktig å undersøke alt nøye når man trenger en tilrettelagt leilighet, sier Heidi.

– Jeg hadde for eksempel ikke fått beskjed om at det trengs rampe for å komme gjennom selve porten, dermed er jeg avhengig av at assistenten følger meg ut og inn, hvis Ivo og jeg vil ta oss en tur på egenhånd.

Connie har bare vært her noen få dager, hun blir til Heidi skal hjem og flyr sammen med Heidi og Ivo. Tidligere har Heidis mann og to andre assistenter bodd sammen med henne, én av gangen. Ved hjelp av Ivo, klarer Heidi det meste selv, men assistenten må alltid være tilgjengelig.

– Disse sju ukene gir en enorm helsegevinst mens jeg er her, og jeg er bedre rustet til å møte resten av vinteren når jeg kommer hjem til Kløfta, sier Heidi.

– Jeg har redusert mengden smertestillende med 60 prosent og jeg sover mye bedre om natten. Hjemme har mannen allerede merket at strømregningen har blitt lavere. Kroppen min er avhengig av inneklima på 25 grader på grunn av dårlig sirkulasjon, dessuten må både rullestol og varmeteppe lades, alt dette blir dyrt i Norge.

Vært gjennom 47 operasjoner

Heidi har bestandig vært aktiv med blant annet svømming, rullestoldans, skriving, fotografering og foreningsliv. Selv om hun ikke er i jobb, har hun glede av utdannelsen som sosionom. Heidi treffer mange mennesker på ulike arenaer, både med og uten funksjonsnedsettelse.

Sine først skritt tok hun med skinner på bena, mens hun holdt i en dukkevogn foreldrene hadde fylt med kampestein. På toppen lå teppet og dukken. Heidi brukte krykker og skinner i barndommen, og syntes det var en stor lettelse å få rullestol som 14 åring. Hun kunne gå litt med hjelpemidler til hun var 30 år, etter det ble hun helt avhengig av rullestol. Heidi har til sammen hatt 47 operasjoner. Litt spøkefullt sier hun at hun er ommøblert. Både rygg, hofter, mage, ben og armer er operert flere ganger. Dessuten har hun artrose og store smerter i kjeve, skuldre, armer, hender og fingre.

I tillegg fikk Heidi lungekreft i 2021, og måtte operere bort en liten del av lungen. Hun er nå kreftfri, men følges rutinemessig opp i ti år.

– Det var tøft med en kreftdiagnose oppå alt annet, men vi må jo bare ta utfordringene etter hvert som de dukker opp, sier Heidi.

– Jeg hanglet en stund, før det ble så vondt at jeg måtte tilkalle lege. Det tok heldigvis bare tre uker fra svulsten ble oppdaget til jeg var operert. Det var tungt å bygge seg opp igjen, og Ivo var som vanlig min trofaste hjelper.

Leder av Servicehundforbundet

– Da jeg for fem år siden møtte en dame som hadde servicehund, ble jeg både nysgjerrig og interessert, sier Heidi, som fikk legeerklæring og søkte om servicehund.

– Mannen min syntes det hørtes helt topp ut, han visste hvor lei jeg var av ikke å få av meg skoene, å sitte med jakka på til han kom hjem, eller å måtte legge meg samtidig med ham bestandig. Selv om kroppen ikke funker optimalt, er jeg et selvstendig menneske med like mye behov for egentid som andre.

Tilrettelegging og hjelpemidler betyr mye. Etter at Heidi fikk servicehunden Ivo i april 2019, har livet endret seg. Hun engasjerte seg raskt, og var med og startet Servicehundforbundet i juni 2020. Hun er forbundets leder, og jobber også med dette fra Gran Canaria.

– Med dagens teknologi er det meste mulig, og jeg gjør i grunnen det samme her som jeg gjør hjemme, bare med litt mindre klær, sier Heidi og smiler.

– Også jeg både jobber og studerer herfra, det går helt fint, legger Connie til.

Begynte planleggingen tidlig

Allerede i juni 2022 startet Heidi å planlegge vinteroppholdet i januar/februar 2023. Hun forteller at det er mye som skal på plass, både når det gjelder selve reisen og oppholdet.

Heidi har BPA (brukerstyrt personlig assistent) 35 timer i uken gjennom Uloba. Meningen er at alle med BPA skal kunne leve livet akkurat som de selv vil og ønsker, slik alle andre gjør. Heidi mener at det også må inkludere reise, og hun begynte med å sende mail til kommunen. Deretter ble det skrevet reiseavtale med de tre assistentene som etter tur skulle være med.

– Som assistentens arbeidsleder er jeg ansvarlig for at alle papirer er i orden, forklarer Heidi.

– Assistentene får dekket reise og lønn, mens jeg betaler alt av egen lomme. Det eneste jeg får igjen, er utgiftene til nødvendig fysioterapi mens jeg er her.

I 2011 begynte Kims far plutselig å endre seg. Tor, som alltid hadde vært fornuftig og var Kims forbilde, tok plutselig opp store lån og forfalsket underskrifter. Etter flere år fikk han diagnosen frontallappdemens. Filmen er fra de siste åtte månedene av hans liv på Villa Enerhaugen. Vis mer

Heidi forteller at det, mens hun er på Gran Canaria, har kommet forslag i hennes hjemstedskommune om at BPA kun kan jobbe i arbeidslederens kommune. Heidi, og flere med henne, har protestert kraftig, noe som har ført til mange medieoppslag og at forslaget er lagt på is.

– Jeg har aldri sagt at jeg er lenket til rullestolen, men hvis et sånt forslag skulle gå gjennom, blir jeg lenket til kommunen, sier Heidi indignert.

Eget flysete til servicehunden

Da Heidi reiste fra Gardermoen til Las Palmas, var mannen med. Det var godt å få hjelp til å installere seg. Ivo bar selv vesken sin på flyplassen. Han er godt trent og ekstremt tilpasningsdyktig. Han elsker å være på jobb, og skiller veldig godt mellom jobb og fritid, da han får være en vanlig familiehund.

– Ivo er så rolig, at det var få som la merke til at han var på flyet. Under letting og landing lå han på gulvet, ellers koste han seg i setet mellom mannen min og meg, sier Heidi og gir labbegutten en klapp.

Samspillet mellom Heidi og Ivo er både rørende og imponerende, de to er virkelig et radarteam.

Håndplukkede assistenter

Når Heidi søker nye assistenter, er hun helt ærlig om at både hund og elektrisk rullestol drar med seg mye skitt inn. Hun vil leve et aktivt liv, er ute hver eneste dag, ikke bare for å lufte Ivo, men også fordi hun selv trives i naturen. Noen søkere blir skremt av tanken på slike hverdager, mens andre synes det er helt topp.

– Vi var tidligere naboer, har barn på samme alder og kjenner hverandre godt, sier Connie, som er både assistent og venninne.

Det er tydelig at damene trives sammen, her er det mye humor. Connie jobber vanligvis hos Heidi fire timer i uka, og trengte ingen overtalelse for å bli med til Gran Canaria.

– Jeg merker stor forskjell på Heidi fra hun reiste til nå. Hun er mer mobil i leddene og mindre stiv. Jeg ble skikkelig overrasket da hun kastet ball med Ivo, en sånn kastearm har jeg ikke sett hos henne før.

Damene forteller at det går greit både med buss og taxi, sjåførene er blide og hjelpsomme. Heidi, Ivo og Connie er mye på tur om ettermiddagen, når det ikke er så varmt for Ivo. De kjøper frukt og grønt på det lokale markedet, eksperimenterer med nye matretter og sitter ofte på terrassen og prater, der også Ivo koser seg i skyggen.

– Heidi har til og med lært meg å hekle, sier Connie, og viser frem det som skal bli en bomullsklut.

– Hun er utrolig kreativ og løsningsorientert, og vi assistenter er heldig som har en så blid og grei arbeidsleder.

Godt for fysisk og mental helse

– Jeg har vanligvis hjelp av assistent om morgenen, men det er en trygghet å vite at jeg kan klare meg selv. Uten Ivo hadde jeg ikke kommet meg opp, sier Heidi.

Hun forklarer hvordan servicehunden hjelper henne med alt, for eksempel ved påkledning. Heidi sitter i sin elektriske rullestol, mens Ivo står foran og er klar til tjeneste. Heidi bruker armene og tar sin ene fot igjennom buksen. Deretter tar Ivo tak i buksen og rygger slik at den blir litt stram. Da løfter Heidi den andre foten igjennom buksen, og Ivo kommer nærmere. Slik får hun bukser på seg, og Ivo får en velfortjent godbit.

HJELPER MED DET MESTE: Heidis servicehund hjelper henne med alt fra å handle til å kle på seg. Foto: Privat
HJELPER MED DET MESTE: Heidis servicehund hjelper henne med alt fra å handle til å kle på seg. Foto: Privat Vis mer

– Det er deilig å slippe vinterklærne, sier Heidi, mens hun ber Ivo løfte opp det ene benet, der foten har sklidd ned fra fotbrettet. Og Ivo gjør som han får beskjed om.

– Ivo er hjelperen min døgnet rundt, også her på Gran Canaria. Han skjønner hva jeg har behov for, nesten før jeg ber om det, for eksempel hvis jeg er i butikken og trenger noe på nederste hylle.

I fjor vinter måtte antall assistenter økes, fordi Heidi var mye dårligere. Hun hadde frikort fra midten av februar. I klimaet her trenger hun mindre hjelp og mindre medisiner, hun fungerer bedre på alle måter.

– Sol og palmer gjør selvfølgelig noe med den mentale helsen også, sier Heidi.

– Og selv om jeg ikke pleier å være den som depper, er det ekstra deilig å våkne i lyset og varmen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.