- Kvinner i overgangsalderen blir usynlige

- Kvinner i overgangsalderen er liksom bare dugandes til å bake boller og tenne stearinlys, sier Eli Kari Gjengedal (50). Hun mener samfunnets syn på voksne kvinner trenger en skikkelig overhaling.

FARGESTERK: Eli Kari Gjengedal har bare fått positiv respons på at hun er åpen om overgangsalderen og endringene det medfører. Foto: Astrid Waller / Kk
FARGESTERK: Eli Kari Gjengedal har bare fått positiv respons på at hun er åpen om overgangsalderen og endringene det medfører. Foto: Astrid Waller / Kk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg skjønner godt at mange synes det er vanskelig å snakke om overgangsalderen. Vi lever i et samfunn som dyrker ungdommen, og alderdom ses ikke på som særlig hot. Hvem vil være 40, feit og ferdig, liksom?

TV2s værsjef Eli Kari Gjengedal er på ingen måte ferdig, selv om hun ikke bare har passert 40, men også 50. Ikke er hun redd for å snakke om overgangsalderen, heller. Som spaltist i KK og i flere intervjuer har hun fortalt om vektøkning, leddsmerter, humørsvingninger og nattlige hetetokter.

- Som kvinne i overgangsalderen er du litt usynlig. Man blir sett på som en sånn mamma med hengepupper og grånende hår, som ikke er dugandes til så mye mer enn å bake boller, vaske hus og tenne stearinlys. Man er liksom ikke den flotte dama som menn snur seg etter på gata lenger, sier hun.

- Føler du deg mindre feminin?

- Nei. Men jeg både føler meg og merker at jeg blir mer usynlig som kvinne. Det er fort gjort at selvtilliten får seg en liten knekk, man havner liksom litt i skyggen. Da kan det bli en slags ond spiral, som gjør at man blir enda mer usynlig.

Kjerringskrekken

Inntil videre har Eli Kari derfor valgt motsatt strategi: Full åpenhet og synlighet på alle fronter. Klærne skal være fargerike og sitte pent inntil kroppen. Sminken skal tilpasses øyne med smilerynker i sidene. Og det lange, flagrende håret skal ALDRI klippes i en praktisk, kort fasong.

- Tidligere var jeg sikker på at når jeg bikket 40 kunne jeg ikke lenger ha langt, lyst hår. Voksne damer skulle liksom ikke ha sånt hår. Men hvorfor det? Håret mitt har alltid vært langt. Og det skal det fortsette å være, sier hun.

Når det er sagt - dollete krøller er hun ferdig med. Da ser hun bare desperat ut, mener hun.

- Jeg har to store skrekker: Kjerringskrekken, og 60-going-on-16-skrekken. Det er en balansegang, det der.

Hormontull

Når det gjelder åpenhet, mener hun vi må snakke mer om overgangsalderen. Både med venninner, med familien og i offentligheten. Og i november blir det bok, et humoristisk og personlig skråblikk på overgangsalderen og det å «ikke lenger være en spenstig rose i vinduskarmen, men henge litt mer med hodet», som hun sier.

- Jeg angrer litt på at jeg ikke sa noe om det da jeg deltok i Farmen Kjendis, at jeg følte meg litt ekstra sårbar. Ikke for at folk skulle ta så mye hensyn, men som en slags forklaring, sier hun.

For selv om Eli Kari Gjengedal er utstyrt med et lett sinn og et humør med blid som grunnmodus, merker hun at hun blir lettere irritert nå, og kan ta seg litt nær av småting hun tidligere aldri ville brydd seg om. Hormontull, som hun kaller det. Og det kan det jo være greit å opplyse de nærmeste om.

- Vi trenger ikke trøkke overgangsalderprat på folk som ikke vil høre om det, men det kan være fint å fortelle om det til familien i hvert fall, slik at de forstår mer av hvorfor du reagerer som du gjør.

Positivt overrasket

Selv har hun bare fått positiv respons på at hun snakker om overgangsalderen i offentligheten.

- Det kan vel hende at noen syns det er litt flaut, men jeg er faktisk veldig positivt overrasket over mannfolk på min alder. Det virker ikke som om de synes dette er et vanskelig tema i det hele tatt, sier hun.

Tvert imot, egentlig, om man skal dømme etter de mange meldingene hun har fått etter at hun i KK og på God morgen Norge fortalte om de ekstra kiloene som har gjort henne litt mer framtung:

«Kjære Eli Kari. Leste at du var noe bekymret for overgangsalderen og at du hadde blitt noe framtung. La det være sagt med én gang. Du er den nydeligste værdama på denne kloden. Ikke la et gram forsvinne, det vil være en ressurssløsing av katastrofale dimensjoner.»

- Jeg har fått flere sånne. Det er jo ganske bra for selvtilliten, forteller hun og ler.

- Behov for å snakke om det

Hun tror kvinner er langt mer opptatt av de kiloene enn menn er. Forståelig, kanskje, ettersom det kan være vanskelig å føle seg hjemme i en kropp som etter et langt liv plutselig forandrer fasong.

- En gjennomsnittlig norsk kvinne vil i løpet av overgangsalderen legge på seg seks kilo hvis hun fortsetter å bevege seg og spise like mye som før. Og det fettet vil legge seg høyere opp på kroppen enn det gjør på yngre kvinner. Da kan man jo bli litt Dolly Parton til slutt, forteller Eli Kari.

Hun har også fått meldinger fra kvinner som er lettet over at noen snakker offentlig om en problematikk de selv kjenner på.

- Jeg tror det er et behov hos mange for å snakke om det, å få luftet det litt. Men jeg tror det er mange som ikke engang snakker med venninner om det.

Eli Kari Gjengedal er ikke ferdig med å snakke om overgangsalderen, verken med venninner og i offentligheten. Det tar jo gjerne litt tid å bli vant til en ny versjon av seg selv.

- Jeg tror det må gå seg til litt. Men jeg tenker ikke så negativt på det, jeg prøver heller å se det positive i at jeg har en kropp som fungerer og oppfører seg helt normalt. Jeg følger en helt normal livskurve, både mentalt og fysisk. Det er jeg takknemlig for.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.