Aldersparadokset

Kvinner er lykkeligere etter 50 - selv om vi tror det motsatte

Til tross for samfunnets syn på aldring: Kvinner over 50 er mer tilfreds med seg selv og livet sitt enn når de er yngre. - Det handler i stor grad om livsvisdom, sier den svenske adferdsforskeren Lovisa Sterner.

LYKKELIGERE JO ELDRE VI BLIR: Til tross for samfunnets negative syn på aldring, viser forskning at kvinner er på sitt lykkeligste etter at de har fylt 50 år. Foto: NTB
LYKKELIGERE JO ELDRE VI BLIR: Til tross for samfunnets negative syn på aldring, viser forskning at kvinner er på sitt lykkeligste etter at de har fylt 50 år. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Samfunnets budskap er tydelig: Aldring er absolutt ikke noe vi bør streve etter. Tvert imot bør vi gjøre alt for å motvirke det, med hårfarge, botox, fillers og kanskje litt plastisk kirurgi. At eldre blir diskriminert på arbeidsmarkedet er også et tydelig signal om at det å bli eldre ikke er noe vi bør drive med.

Samtidig er det mange kvinner – flertallet, faktisk – som etter å ha fylt 50 år slett ikke kjenner seg igjen i bildet av aldring som noe negativt. Tvert imot viser forskning og undersøkelser at kvinner føler seg bedre og er mer tilfredse jo eldre de blir. Dette kalles aldersparadokset, og er tema for første del av årets She-rapport, Aller Medias årsrapport som undersøker hvordan kvinner tenker, føler og handler i ulike aktuelle saker.

– Aldersparadokset handler om at vi har et inntrykk av at når man blir eldre slutter kroppen å fungere, man mister hukommelsen og har mindre energi og så videre. Men om man ser på forskningen, viser det seg at når man faktisk spør denne aldersgruppen, føler de det motsatte. De kjenner på en større ro, de har en grunnleggende harmoni i livet og fokuserer på det som er viktig. De er mindre dømmende mot seg selv, og er mer rause mot andre, sier Lovisa Sterner, adferdsforsker og en av dem som har jobbet med årets She-rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.