Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Samfunnets budskap er tydelig: Aldring er absolutt ikke noe vi bør streve etter. Tvert imot bør vi gjøre alt for å motvirke det, med hårfarge, botox, fillers og kanskje litt plastisk kirurgi. At eldre blir diskriminert på arbeidsmarkedet er også et tydelig signal om at det å bli eldre ikke er noe vi bør drive med.

Hvordan våger hun å bli eldre!

Elon Musks mor blir eldste Sports Illustrated-modell
Samtidig er det mange kvinner – flertallet, faktisk – som etter å ha fylt 50 år slett ikke kjenner seg igjen i bildet av aldring som noe negativt. Tvert imot viser forskning og undersøkelser at kvinner føler seg bedre og er mer tilfredse jo eldre de blir. Dette kalles aldersparadokset, og er tema for første del av årets She-rapport, Aller Medias årsrapport som undersøker hvordan kvinner tenker, føler og handler i ulike aktuelle saker.
– Aldersparadokset handler om at vi har et inntrykk av at når man blir eldre slutter kroppen å fungere, man mister hukommelsen og har mindre energi og så videre. Men om man ser på forskningen, viser det seg at når man faktisk spør denne aldersgruppen, føler de det motsatte. De kjenner på en større ro, de har en grunnleggende harmoni i livet og fokuserer på det som er viktig. De er mindre dømmende mot seg selv, og er mer rause mot andre, sier Lovisa Sterner, adferdsforsker og en av dem som har jobbet med årets She-rapport.

Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi Pluss
Slik vant Frode Thuen kona tilbake: - Først tenkte jeg hun var urimelig
Vi PlussLivserfaring og visdom
En som har forsket mye på akkurat dette aldersparadokset er den amerikanske psykologen Laura L. Carstensen. Resultater fra studiene hennes viser at selv om vår fysiske helse, hukommelse og kognitive evner forverres med økende alder, blir vår mentale helse, humør, evne til å håndtere stress, samt vår generelle følelse av velvære bedre med alderen. Konklusjonen er at vi endrer holdning til oss selv og våre omgivelser jo lenger vi lever.
– Det handler i stor grad om livsvisdom, at man har lært hva som skaper energi og gir verdi i livet. Du prioriterer annerledes, velger bort trivialiteter som tar energi og bryr deg mer om nytelse og ting som får deg til å føle deg bra. Det er de færreste som kjenner seg igjen i bildet av en sutrete kjerring, sier Lovisa Sterner.

Anne tok sluttpakke og overtok vingård i Italia: - Jeg kunne ingenting om vinproduksjon
Vi Pluss
Linda fra TV-serien om Norges sprekeste pensjonist: - Skal kroppen fungere når du er 72, må du bruke den
Lykkekurven
Begrepet lykkekurve går hånd i hånd med aldersparadokset, og brukes til å måle vår opplevde lykke i en utviklingskurve. Også her skiller den eldre gruppen seg ut. Kurven viser at vår opplevde tilfredshet med livet ofte synker midt i livet og når bunnen når vi er 46 år. Men noen år senere, rundt 50, begynner vi å føle oss bedre og kurven går opp. På slutten av livet når vi så vår absolutte topp av lykke. Med andre ord: Jo eldre vi blir, desto lykkeligere blir vi.
– Mange av de vi har snakket med og som deltok i forskningen er på sitt lykkeligste i 70-årene. Alt henger sammen – aldersparadokset, lykkekurven og det som kalles gerotranscendens, som handler om at vi med økende alder får økt toleranse overfor oss selv og andre og en økt tilfredshet generelt. Mange sier at de opplever livet som mer behagelig og harmonisk. I tillegg vil det at man nærmer seg den siste fasen i livet også få en til å sette mer pris på ting.

- Hva pokker er «eldre»?
Vanskelig på arbeidsmarkedet
Lovisa Sterner håper at årets rapport vil gi et skikkelig spark til den aldringsfrykten som mange av oss kjenner på. Håpet hennes er også at kvinner som har nådd moden alder skal føle seg styrket.
– Vi ønsker å gi verdighet til den eldre generasjonen, gi dem inspirasjon til å tørre å vise hva de har å by på. Og kanskje også gi litt mot og håp hos andre, slik at de ser hva som faktisk venter dem.
Samtidig er det et faktum at det er de yngre som fortsatt verdsettes høyest i samfunnet. For eksempel nevner Lovisa Sterner arbeidslivet som et område hvor aldersdiskrimineringen fortsatt er sterk.
– En av innsiktene i arbeidet med rapporten er at vi på den ene siden har kvinner som med økende alder føler seg mindre stresset og sliten – endelig slipper de å løpe av gårde for å hente barn etter jobb – og i stedet mer engasjerte og kompetente, mens vi på den andre siden har et arbeidsliv med brutal alderisme. Dette synes vi er viktig å problematisere, sier hun.

Eldre arbeidssøkere: - Et stort problem
Kjøpesterk gruppe
En annen innsikt i rapporten er at kvinner over 50 år er en kjøpesterk gruppe med god kunnskap om økonomi. Her kunne bedrifter finne en viktig forbrukergruppe – hvis de ville.
– Dette er en gruppe med god selvtillit når det gjelder privatøkonomi. De er trygge på det de har å rutte med og står for en stor del av innkjøpene til husholdningen. Likevel er det få bedrifter som retter seg direkte mot dem, til tross for at de utgjør en veldig interessant målgruppe med både makt og økonomi.
Å lære seg å omfavne aldring er kanskje lettere sagt enn gjort, men Lovisa Sterner håper rapporten kan være litt til hjelp.
– Den fremhever viktigheten av å se din egen verdi, beholde roen og se de gode tingene som følger med aldring. Det er så lett å fokusere på det overfladiske når man snakker om aldring, men for mange i denne gruppen handler det ikke om å være en pen kvinne for noen andres skyld. Nå handler det om dem selv og hvordan de har det.

- Man blir sett på som en mamma med hengepupper og grånende hår
Test deg selv
Er du et eksempel på aldersparadokset, livets lykkekurve og gerotranscendensen? Du kan teste deg selv ved å svare ja eller nei på følgende utsagn:
- Du føler deg fornøyd med livet generelt.
- Du føler deg komfortabel med deg selv.
- Du føler deg tolerant overfor andre mennesker.
- Du føler en sammenheng både bakover og fremover i tid.
- Du er nøye med hvem du omgås og velger mennesker som gir deg mening.
- Du blir sjelden stresset.
- Du er generelt i godt humør.
- Du føler deg i grunnen lykkelig.
- Du føler en grunnleggende ro og velvære.
- Du bryr deg mindre om trivialiteter.
- Du er åpen for forsoning og tilgivelse.
Svarer du ja på minst seks av disse utsagnene, kan du nærme deg eller er allerede et eksempel på aldersparadokset, livets lykkekurve, gerotranscendens og modningseffekten. Gratulerer!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.