Tre nøtter til Askepott

Kongen av julestemning

Det er blitt sagt at stemmen hans umiddelbart kunne trøste et gråtende barn og gi voksne en følelse av ro. For mange nordmenn er Knut Risan fortsatt den fremste leverandøren av julestemning.

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Knut Risan dubbet alle stemmene i den tysk-tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973. For mange nordmenn er den selve lyden av jul. Foto: National Film Archive (NFA), Praha
TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Knut Risan dubbet alle stemmene i den tysk-tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973. For mange nordmenn er den selve lyden av jul. Foto: National Film Archive (NFA), Praha Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«God aften deres kongelige høyhet. Takk for innbydelsen.»

Når det inviteres til ball på et middelalderslott på norske tv-skjermer i julen, er det én person som er en selvsagt gjest. Eller rettere sagt: En stemme.

Denne stemmen kan tilhøre en brysk konge, en ung prins, en klønete lærer, en slem stemor eller en vakker ungjente, og den skifter i både toneleie, hastighet og volum etter hvem den tilhører.

Det er sagt om denne stemmen at den kunne gi voksne mennesker en følelse av harmonisk ro, og at gråtende barn som hørte den umiddelbart fant trøst og trygghet og sluttet å gråte.

Den er på samme tid både myndig og mild, dyp og lys, autoritær og vennlig, streng og forsiktig. Men først og fremst har denne stemmen en kvalitet ved seg som neppe finnes hos noen annen: Den gir umiddelbar julestemning hos så godt som alle som hører den.

Lyden av jul, er denne stemmen blitt kalt. Men den tilhører verken julenissen, Kurt Nilsen eller Hanne Krogh.

Den tilhører skuespiller Knut Risan.

JULEKONGEN: Knut Risan spilte kongen i «Reisen til julestjernen», som fortsatt sendes hver julaften formiddag på NRK. Her sammen med Hanne Krogh i rollen som Sonja. Foto: NRK
JULEKONGEN: Knut Risan spilte kongen i «Reisen til julestjernen», som fortsatt sendes hver julaften formiddag på NRK. Her sammen med Hanne Krogh i rollen som Sonja. Foto: NRK Vis mer

Tre nøtter til Askepott

Knut Risan var født i Trondheim i 1930, men trønderdialekten er vanskelig å spore i den velkjente stemmen. Han utdannet seg til skuespiller og debuterte på Nationaltheatret i 1956 som Kasper i Thorbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by». Fram til han ble pensjonert i 1998 spilte han i 147 roller ved Nationaltheatret.

I 1973 spilte han rollen som Thorvald Helmer i Fjernsynsteatrets versjon av Henrik Ibsens «Et dukkehjem», en filmforestilling så godt som alle norske skoleungdommer har måttet halvsove seg gjennom helt fram til våre dager.

Men det var en ganske annen innspilling dette året som har gjort stemmen hans gjenkjennelig for millioner av norske barn, unge og voksne: Dubbingen av den tysk-tsjekkiske spillefilmen «Tre nøtter til Askepott».

SE TRAILER: Den originale «Tre nøtter til Askepott» ble spilt inn i 1973. Video: Youtube. Vis mer

Stemmen alle kjenner

Det var nokså tilfeldig, det hele. Knut Risan selv har fortalt i et intervju med Aftenposten i 2008 at selve innspillingen ble gjort på impuls i løpet av et par timer en sommerdag i 1973, og at det aldri var planlagt at han skulle ha alle stemmene.

– Ja, det var jo ingen filmer som ble dubbet på den måten, med bare én stemme. Men den sommeren var jeg hos NRK for å dubbe en annen film. Og så fikk vi noen timer til overs. Så dro produsenten frem en tsjekkisk film. «Jeg har noe her, kanskje vi skal prøve den?» fortalte Risan til Aftenposten.

I samme intervju fortalte han at det hadde sine fordeler at stemmen hans var så kjent:

– En gang jeg var på posthuset, hadde jeg glemt legitimasjon. Da tok jeg noen av de berømte replikkene. «Ja, jeg hører jo at det er deg,» sa damen. Så da fikk jeg pengene uten legitimasjon.

Ny versjon, ny stemme

Høsten 2022 gikk et lite gisp gjennom landet da det ble kjent at en nyoppusset versjon av den tsjekkiske filmen hadde fått en vesentlig endring: En helt ny fortellerstemme!

Dette kunne raskt blitt noe i nærheten av en skandale, man rokker ikke ustraffet ved folks juletradisjoner. Så viste det seg at det kun var Platekompaniets DVD-versjon som hadde fått ny stemme, spilt inn av den folkekjære skuespilleren Nils Vogt fordi NRK satt på rettighetene til Knut Risans lydspor. Tv-versjonen som sendes på NRK julaften er fortsatt uendret.

Tradisjonsfolket kunne puste lettet ut, mens alle som ønsket seg en litt mer modernisert versjon har fått juleønsket sitt oppfylt. Ifølge Platekompaniet selv har de fått langt flere forhåndsbestillinger av filmen enn forventet. Så gjenstår det å se om julestemningen blir den samme, uten kornete bilde og den varme, kjente fortellerstemmen til Knut Risan. Bedøm selv, i videoklippet under.

ASKEPOTT: Nå kommer det en restaurert versjon med ny fortellerstemme, med ingen ringere enn skuespiller Nils Vog. Video: Platekompaniet Vis mer

Reisen til julestjernen

Men det er ikke bare Askepott-stemmene hans som gjorde Knut Risan til Norges fremste leverandør av julestemning. Tre år etter den impulsive sommerdagen i 1973, hadde filmen «Reisen til julestjernen» premiere med en purung Hanne Krogh i hovedrollen som Sonja og Knut Risan som den ulykkelige kongen som mistet både datteren og dronningen på selve julekvelden.

Hanne Krogh har i et intervju i Se og Hør fortalt at hun syntes det var stort at selveste Knut Risan skulle spille faren hennes i filmen, som var hennes debut som skuespiller:

- Nå er det et øyeblikk fra filmen som står igjen igjen i hodet mitt, og det er etter at Sonja har sunget sin sang til julestjernen. «Det var en vakker sang», sier Knut med sin vakre, lune stemme. I det øyeblikket kom Sonja hjem, og jeg følte at jeg kom litt hjem, jeg også, sa Krogh.

NY VERSJON: Skal du se den nye Askepott-filmen? Her er nyinnspillingen av den norske julefavorittens første trailer. Video: Nordisk Film Vis mer

Jul i Skomakergata

Enda tre år senere, i 1979, befestet Knut Risan sin rolle som selve juleskuespilleren i norsk film og tv. Da begeistret han både barn og voksne i rollen som den klarinettspillende blomsterhandler Rosengren i julekalenderen «Jul i Skomakergata» på NRK Barne-tv. Serien ble en av NRKs mest populære julekalendere noensinne, og ble sendt til sammen sju ganger mellom 1979 og 2003.

Knut Risan giftet seg i 1956 med skuespiller Astrid Folstad, og sammen fikk de to barn. Sønnen Olav Risan har i et tidligere intervju i Dagbladet sagt at han i oppveksten ikke var særlig begeistret over at faren var en så kjent skuespiller:

- Vi vokste opp med ham som kjent skikkelse i tv i jula. «Hvordan står det til med blomsterhandler Rosengren» og slike meldinger kunne jeg få. Jeg syntes det var flaut, fortalte han.

VERDIGHET: Knut Risan var høyt respektert blant sine kollegaer. Han døde i 2011, 81 år gammel. Foto: Tom A. Kolstad
VERDIGHET: Knut Risan var høyt respektert blant sine kollegaer. Han døde i 2011, 81 år gammel. Foto: Tom A. Kolstad Vis mer

Lyden av jul

Men som voksen ble farens filmer også for ham en essensiell del av julen. For Knut Risans barnebarn, som for så mange andre nordmenn, er stemmen hans selve lyden av jul.

Knut Risan mottok Per Aabels ærespris i 1993, og pensjonerte seg som skuespiller i 1998. Da han døde i 2011, 81 år gammel, uttalte Hanne Krogh til VG:

- Julens konge er død. Han hadde den verdigheten man forventer av en konge, også når han var Knut Risan.

P.s: Den norske storfilmen «Tre nøtter til Askepott» med Astrid Smeplass i hovedrollen hadde premiere i 2021. Historien er den samme, med ett viktig unntak: Knut Risans stemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.