Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Det er én ting alle, uten unntak, lurer på når vi har planleggingsmøter i forkant av en konfirmasjon: Skal det serveres alkohol eller ikke?
Det forteller Kjetil Eide, direktør ved Reenskaug hotell i Drøbak. Hotellet har i flere tiår vært et populært selskapslokale for konfirmasjoner. Som regel arrangerer de omtrent 15 konfirmasjonsselskaper i året, men i år har de booket hele 28 konfirmasjoner fordelt på vår og høst.
- Det blir alltid litt diskusjoner fram og tilbake om selskapet skal være alkoholfritt eller ikke, dette er åpenbart noe veldig mange er usikre på. Mange spør meg hva som er mest vanlig, og da svarer jeg som sant er at de fleste velger alkoholfri konfirmasjon, sier Eide.

Voksne føler seg presset til å drikke: - Føler det er uhøflig å si nei

Nei takk til alkohol? - Du skylder ingen en forklaring
Vi PlussAlkoholfritt mest vanlig
I en spørreundersøkelse utført i 2022 av alkovettorganisasjonen Av-og-til, svarte 67 prosent at de ikke drakk alkohol sist gang de feiret en konfirmasjon. Ni prosent svarte at de drakk ett til to glass, mens tre prosent svarte at de drakk tre til fire glass.
Det er med andre ord mest vanlig at konfirmasjoner er alkoholfrie. De som drikker alkohol, holder seg i hovedsak til begrensede mengder.
- Vi har gjort denne undersøkelsen i noen år, og ser ingen store endringer. Folk er stort sett ganske restriktive når det gjelder drikking rundt barn, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til.
- Vår holdning er at en konfirmasjon bør være en dag uten alkohol. Man feirer jo en mindreårig som ikke selv har lov til å drikke. Hvis man likevel velger å drikke alkohol, bør man begrense seg til ett eller to glass, sier Kaski.

Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi Pluss
Godt voksen? Mengden alkohol som anbefales kan overraske
- Oftere alkohol i borgerlige konfirmasjoner
Av årets 28 konfirmasjonsselskaper på Reenskaug hotell i Drøbak, har kun to valgt å ha alkoholservering.
- I tillegg er det i noen av selskapene gjort avtale om at utgangspunktet er at drikken som settes fram er alkoholfri, men at gjester som ber om det kan få servert et glass vin eller øl til maten. Det er en ganske vanlig løsning, og det er veldig sjelden at noen vil ha mer enn ett glass, sier Eide.
Hans erfaring er at folk er svært tilbakeholdne med alkoholen i et konfirmasjonsselskap, og at det så godt som aldri handler om noe mer enn et glass vin eller øl til maten.
Eides inntrykk er at det oftere blir servert alkohol i borgerlige enn kirkelige konfirmasjoner. Og jo eldre foreldrene er, desto større er sjansen for at det blir servert alkohol i konfirmasjonen. De yngre er altså mer restriktive enn de eldre, mener han.
- Det virker på meg som om de eldre tillater seg å være litt mer liberale, særlig når det er barn nummer tre som skal konfirmeres. Med førstemann er man kanskje litt mer strikt. Men det handler nok også en del om økonomi. Serverer du vin og øl blir regningen en helt annen enn om man holder seg til mineralvann, og for unge folk kan det bli ganske dyrt, sier hotelldirektøren.

Alkohol og kreft: Hvert glass teller
Forskjell på øst og vest i Oslo
Oddbjørn Moen er medeier i og driver TG Selskapsmat, som arrangerer selskaper og leverer all mat og drikke til Gjestestuene ved Norsk Folkemuseum i Oslo. Gjestestuene er svært populære selskapslokaler både for konfirmasjoner og bryllup, der det arrangeres rundt 600 selskaper årlig.
- Hos oss er det max 25 prosent av konfirmasjonsselskapene som vil ha alkoholservering, og da bare et lite glass til maten for de som ønsker det. Det er stort sett veldig lav alkoholprofil i konfirmasjoner, sier Moen.
Han har ikke inntrykk av at det er noen forskjell mellom borgerlige og kirkelige konfirmasjoner, heller ikke når det gjelder foreldrenes alder. Moen forteller om kirkelige konfirmasjoner der også presten er invitert i selskapet etterpå, der det er blitt servert alkohol. Religion har altså ingen betydning for valget, erfarer Moen. Det er snarere en helt annen faktor som kommer til syne når det gjelder ønsket om alkoholservering eller ikke i konfirmasjonsselskaper på Gjestestuene: Geografi.
- Vi ser at det er en forskjell på om gjestene kommer fra Oslo øst eller Oslo vest. Det er flere fra vest som ønsker alkoholservering. Her i Oslo virker det som om folk fra vestkanten er mer liberale når det gjelder alkohol enn folk fra østkanten, sier Moen.

Norges beste restauranter
Vi Pluss- Går fint å feire uten alkohol
Dette gir generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til ham rett i.
- Vi har ingen tall på akkurat dette, men jeg regner med at også når det gjelder konfirmasjoner så følger alkoholbruken de vante geografiske og sosioøkonomiske skillene. De som har høy utdannelse og tjener godt, er også de som drikker mest alkohol, sier hun.
Av-og-til mener konfirmasjonsselskapet er en gyllen anledning til å vise ungdommen sin gode holdninger når det gjelder alkohol. Det å komme fra en familie med et tydelig standpunkt til alkohol er en god ballast å ta med seg videre, mener Kaski.
- Konfirmanter er i en alder der de vil møte stadig mer alkoholpress og festing. Konfirmasjonen er en fin anledning til å vise ungdommen at det går fint an å feire uten alkohol, sier hun.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.