Kari (61) flyttet til Gran Canaria i 1983: - Et bedre liv kan jeg ikke tenke meg

Som 21-åring reiste Kari fra Samnanger på Vestlandet til Gran Canaria for å prøve lykken. Den fant hun, og siden har hun blitt boende på solskinnsøya.

TRE GENERASJONER: Kari og Tino er uendelig glade i og stolte av både datteren Natalia og barnebarnet Bentor. De fire tilbringer mye tid sammen, ofte også sammen med Natalias spanske ektemann. Foto: Bård Ove Myhr
TRE GENERASJONER: Kari og Tino er uendelig glade i og stolte av både datteren Natalia og barnebarnet Bentor. De fire tilbringer mye tid sammen, ofte også sammen med Natalias spanske ektemann. Foto: Bård Ove Myhr Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Natalia Gavela Totland (36) kommer småløpende med sønnen Bentor (2,5) på armen, da Vi.no nærmer oss foreldrenes hus i San Fernando, sør på Gran Canaria. Selv bor hun i en by like ved, sammen med sin mann og sønn.

Natalia låser oss inn, og få minutter senere dukker mamma Kari Elisabeth Totland (61) og pappa Laurentino Gavela Berlanga (69) opp. Mor og datter sjonglerer lekende lett mellom hardangerdialekt og kanarispansk, mens Bentor og Tino, som Laurentino kalles, holder seg til spansken.

Vi benker oss ned i den koselige forhagen og får høre historien om hvordan Kari havnet her.

Flyttet aldri tilbake

– Jeg vokste opp på en gård i Samnanger på Vestlandet, der vi blant annet drev med sauehold, sier Kari.

– Med fem eldre søsken, var det mange til å passe på meg. Men jeg ble tidlig selvstendig og flyttet hjemmefra som 15-åring. Jeg tok handelsskolen på Voss og gikk i frisørlære i Bergen.

Kari forteller at hun ikke var vant til sydenturer eller andre eksotiske utflukter med familien. Da hun begynte å tjene egne penger, dro hun imidlertid flere ganger til Gran Canaria sammen med en venninne. Første gang var hun 19 år, og ble begeistret både for klimaet og folket.

– Det var mye playa på dagen og disko om kvelden den gangen, sier Kari og ler.

Hun ser tilbake på disse turene som drømmeferier. Kari etablerte seg likevel med egen frisørsalong i Samnanger, og var egentlig tilfreds med livet. Hun hadde mange venner, noen kjærester og hun likte å bo i kollektiv.

Før hun forlot Norge i april 1983, hadde hun aldri bodd sammen med en kjæreste.

– Jeg lengtet stadig tilbake til herlige Gran Canaria, og bestemte meg for å prøve lykken her noen måneder. Det var i hvert fall det jeg sa til familie og venner. Innerst inne hadde jeg nok allerede en tanke om å bli, for jeg solgte frisørsalongen før jeg dro, sier Kari.

– Jeg har en hjertegod familie der alle vil hverandre vel, og jeg visste jeg ville blitt tatt imot med åpne armer, dersom jeg kom hjem med halen mellom beina.

Men Kari kom ikke hjem, annet enn på ferier. Hun flyttet nemlig aldri tilbake til Norge, og har nå bodd på Gran Canaria i 40 år. Drømmemannen dukket raskt opp Kari følte seg velkommen i det kanariske miljøet fra første stund. Hun fikk jobb i Saga Solreiser, og har fremdeles skandinaviske venninner fra den tiden.

Kari setter stor pris på de norske venninnene her, men bortsett fra i jobben, oppsøker hun ikke spesielt de norske miljøene. Kari ler når hun forteller at mye har endret seg fra hun var reiseleder på 80-tallet. Den gangen fikk charterturistene virkelig service, de kunne kontakte guiden når som helst på døgnet.

– Vi var flere jenter som delte leilighet, og selv om vi jobbet utrolig mye, hadde vi det kjempegøy, sier Kari.

– En kveld jeg hadde vært ute på en restaurant, kom en av kelnerne bort til meg og spurte om han kunne få be meg på middag. Jeg hadde ikke lagt merke til denne karen, men da jeg først oppdaget ham, gikk det fort i svingene.

Både Kari og Tino ler når de forteller om første date i oktober/november 1983. Kari husker til og med at hun spiste nydelig sjøtunge på restauranten Tino hadde valgt ut. Deretter kjørte de til et utested som var spesielt kjent for sin Irish Coffee.

– Der klarte jeg å velte hele kaffeglasset over meg, så jeg var kliss gjennomvåt. Det var flaut, men Tino tok det fint, og kjørte meg hjem så jeg fikk skiftet. Deretter dro vi på diskotek, så det ble virkelig en helaften, minnes Kari.

Nå fulgte en tid med ganske intens dating, og begge kjente fort at de var «ment to be», til tross for ulik bakgrunn. Ingen av dem praktiserer religion i stor grad, og de har aldri opplevd kulturkrasj på noen måte. Begge har vært innstilt på å jenke seg når det har vært nødvendig.

Her feirer Kari og Tino julen på Gran Canaria i 1984. Foto: Privat
Her feirer Kari og Tino julen på Gran Canaria i 1984. Foto: Privat Vis mer

God kontakt med hjemlandet

Kari og Tino flyttet sammen, og etter to år var Kari gravid. Lykken var stor da Natalia kom til verden i 1986. Kari valgte å føde i Norge, men dro raskt tilbake til Gran Canaria med babyen. Tino er opprinnelig fra fastlands-Spania, og hadde sin mor og øvrige familie der. Karis familie bor jo i Norge.

– Tino har alltid vært en arbeidsom og flink mann, av og til syntes jeg bare han var hjemme for å sove. Han drev egen restaurant, som var veldig populær, i 20 år. Jeg var derfor mye alene om ansvaret for Natalia, forteller Kari.

– Samtidig har min kjære mann alltid hjulpet til der han kan, både her hjemme og ute, det gjør han fremdeles. Til tross for mye arbeid og lange dager, har vi hele tiden fungert godt som team.

Kari og Tino er glade i å reise, både på øya og til andre steder. Her fra Mallorca i 2000. Foto: Privat
Kari og Tino er glade i å reise, både på øya og til andre steder. Her fra Mallorca i 2000. Foto: Privat Vis mer

Feriene ble delt mellom å besøke Tinos familie i Spania og Karis i Norge. Tino hadde sjelden lang sommerferie, så Kari og Natalia var ofte alene på Vestlandet. De bodde hos familien, først hos Karis mor inntil hun gikk bort, senere hos Karis søsken og deres barn. Feriene kunne vare opptil seks uker. På den måten har Kari klart å opprettholde kontakten med familien, og Natalia har blitt godt kjent med blant annet tanter, onkler og søskenbarn.

– Mamma har 15 nieser og nevøer, og alle er veldig glade i tante Kari, skyter Natalia inn.

– Jeg er takknemlig for å være så nær knyttet til denne delen av familien også.

Til sommeren skal Bentor være med på Norgesferie, og vi håper han lærer litt mer norsk.

Lykken er å være bestemor

I 1992 giftet Kari og Tino seg hos byfogden i Playa del Ingles. Seks år gamle Natalia var stolt brudepike. Den lille familien bodde et koselig hus i rekke, der Kari og Tino fremdeles bor. Dette området i San Fernando er grønt og fint, og det er lite turister som finner frem til denne perlen.

– Jeg har hele tiden gått på spansk skole, og frem til jeg var ti år, var jeg lite villig til å snakke norsk, sier Natalia og ler når hun forteller videre.

– Sommeren da jeg var ti år og vi bodde hos mormor, ble jeg litt forelska i en gutt i nabolaget. Dermed var jeg nødt til å lære språket, og siden har det vært helt naturlig å snakke norsk med skandinaver.

Natalia forteller at et av hennes beste år var året på Åsane folkehøgskole. Hun var 18 år og fikk både minner og venner for livet. Hun har senere studert, blant annet engelsk på universitetet i Las Palmas, og hun har hatt diverse jobber innen turistnæringen.

– Språk ligger heldigvis lett for meg, noe som er en fordel på en øy med gjester fra så mange land, sier Natalia.

– Men det er spansk som er morsmålet mitt. Jeg er gift med en kanarisk mann, og vi snakker selvsagt spansk hjemme.

NÆRT FORHOLD: Mamma Kari og datteren Natalia har et nært og godt forhold. Nå jobber de også sammen på Klubbkafeen Kari driver i Arguineguin. Foto: Bård Ove Myhr
NÆRT FORHOLD: Mamma Kari og datteren Natalia har et nært og godt forhold. Nå jobber de også sammen på Klubbkafeen Kari driver i Arguineguin. Foto: Bård Ove Myhr Vis mer

Natalia forteller at hun fremdeles er svært hjemmekjær, og er mye sammen med mamma og pappa. De er nå stolte besteforeldre til Bentor.

– Det å få barnebarn er det beste som har hendt i hele mitt liv, sier Kari og bøyer seg ned til den lille gutten.

Alltid jobbet i turistnæringen

Kari lærte seg fort spansk, i hovedsak ved å se spansk barne-tv, da hun kom til øya. Senere har hun lært mye av datteren, slik at hun nå snakker riktigere også grammatikalsk. Kari har jobbet innen turistnæringen i alle år.

Når driver hun Klubbkafeen, som er en selvstendig bedrift, og et naturlig samlingspunkt for medlemmer av Den Norske Klubben i Arguineguin. Kari lager all mat fra bunnen av; her serveres typisk norsk mat, noe kundene ser ut til å sette pris på.

– Etter koronapandemien, og med en liten sønn, er det topp for meg å hjelpe mamma i kafeen, sier Natalia, som også har hatt ulike stillinger i turistbransjen.

– Mamma er en reser til å lage mat, og jeg løper rundt og serverer. Mor og datter forteller om travle, men hyggelige dager nå i turistsesongen. De jobber bra sammen, og har ikke opplevd noen store konflikter.

– Mamma har mye stress på kjøkkenet, og hvis hun av og til glefser litt, tar jeg det ikke personlig, forsikrer Natalia.

Kari har ingen formell utdanning som kokk, men lærte spesielt mye de 15 årene hun jobbet på Bakkekroa i Playa del Ingles. Hjemme lager hun mest spansk mat, og er ekstra glad i paella. Da hun fikk mulighet til å drive for seg selv for seks år siden, måtte hun bare gripe sjansen.

– Åpningstiden i Klubbkafeen er 0900-1600, men jeg jobber fra 0700 og er sjelden ferdig før 1900, sier Kari, uten å dvele noe mer ved det.

Angrer ikke på noe

Verken Kari eller Natalia har helt klare planer for videre jobbing, de tar ett år av gangen. Kanskje har de lært litt av spanjolene? Her er det mer mañana, mañana enn vi er vant til i Norge. Tino er nå pensjonist, og er også en støttespiller når det gjelder kjøring, henting og sjauing i kafeen. Dessuten gjør han en god jobb hjemme som husfar, skryter kona.

Nå er det hun som har lange arbeidsdager, og han som tar sin tørn med husarbeidet. Kari rister energisk på hodet når vi spør om hvilke utfordringer hun har møtt. Hun mener at når man er villig til å lære språket, er blid og høflig, og ikke er kresen når det kommer til jobbing, møter man få problemer på denne øya.

– Det har vært og er viktig for meg å opprettholde kontakten med familien i Norge, og de kommer ofte hit på ferie. Jeg er også glad for at Natalia snakker flytende norsk, slik at hun er med på lik linje med kusinene og fetterne, sier Kari.

Hun har ikke angret en dag på at hun fulgte hjertet og drømmen. Det eneste Kari innimellom kan savne, er årstidene vår og høst.

– Vinteren her på Gran Canaria synes jeg er perfekt, det vil si som en god, norsk sommer. Det er enkelt å leve her hvor vi kan være utendørs hele året. Turistene strømmer til strendene, men vi som bor her har respekt for sola og koser oss i skyggen, sier Kari.

– Et bedre liv kan jeg i grunnen ikke tenke meg.

Bentors far har godkjent at sønnen omtales og er med på bilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.