Vennskap

– Kanskje oppdager man at det er personer i vennekretsen som man ikke har savnet overhodet

«Skjerm»-middager med familien, venninnedager i skogen – eller altfor mange kvelder i ensomhet? Pandemien har påvirket oss på ulike måter. Mens visse relasjoner har rent ut i sanden, har andre blitt sterkere.

NY HVERDAG: Vi er i ferd med å tilpasse oss en ny hverdag. Benytt muligheten til å forme den akkurat slik du vil, også med tanke på vennskap og nye måter å være sosial på. Foto: NTB
NY HVERDAG: Vi er i ferd med å tilpasse oss en ny hverdag. Benytt muligheten til å forme den akkurat slik du vil, også med tanke på vennskap og nye måter å være sosial på. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Uten tvil – vi er takknemlige for at vi endelig kan klemme de fullvaksinerte vennene og familiemedlemmene våre igjen. Og vi nyter at vi endelig kan leve et litt mer normalt liv, hvor vi kan innføre de gode, gamle rutinene sammen med folk vi er glad i.

Pandemien har sluppet taket og vi slipper de strenge restriksjonene vi opplevde gjennom de høyeste smittetoppene. Forhåpentligvis vil dette vedvare og vi kan nyte en «fri» sommer. Ved inngangen til 2022 ble det antydet at vi ville oppleve en «sosial boom» i år. Selv om det er en gledens nyhet for mange, er det også noen som vil føle både uro og angst knyttet til det sosiale.

Det er nemlig mange som har hatt godt av den luftige kalenderen og de selskapsfrie helgene. Dagene hvor alle gjøremål ikke har vært planlagt til punkt og prikke har blitt verdsatt av mange stressede sjeler.

– Det snakkes mye om hva som har vært negativt med pandemien; mange har hatt det vanskelig og følt seg ensomme, og den psykiske helsen har blitt utfordret parallelt med restriksjoner, karantene og isolasjon. Slik har det vært for enkelte, men samtidig finnes det undersøkelser som viser at en del har fått det bedre med seg selv under pandemien. De har følt seg mindre stresset når tilværelsen ikke lenger har vært fylt til randen med ulike aktiviteter, sier psykolog og psykoterapeut Liria Ortiz.

Tabubelagte tanker

Det å innrømme at man har likt distanseringen fra det sosiale liv, føles for mange som et tabu.

– Det er nok få som tør å si høyt at de ikke har savnet kollegene sine, sier Ortiz.

Og det er heller ikke bare samværet med kolleger som er relevant her. Det samme har noen opplevd i forholdet til venner, bekjente – ja, til og med til familien. Pandemien har fått oss til å stoppe opp og vurdere relasjonene våre. Hvilke er egentlig viktige for oss? Hvilke mennesker skal vi bruke tiden vår på?

– Kanskje oppdager man at det er personer i vennekretsen som man ikke har savnet overhodet. Eller motsatt; at noen mennesker er viktigere for oss enn vi trodde, sier Ortiz.

Når livet så smått vender tilbake til det normale, kan det også oppstå en ny start for noen relasjoner. Etterlengtet og fint for enkelte, tøffere for andre. Kanskje har man falt helt fra alt av sosiale sammenhenger og har behov for å øve seg på å være sosial igjen? Kanskje har noen relasjoner forsvunnet helt – og skapt bitterhet eller følelsen av å ha blitt sviktet?

– Vi har sett mange eksempler på folk som har tilpasset seg den nye tilværelsen og gjort det beste ut fra forutsetningene. Kreativiteten har vært stor, og noen har til og med fått et mer sosialt liv enn tidligere. Plutselig har vi begynt å spise middag med barnebarna over et videotreff på pc-skjermen, vi har gjennomført treningsøkter på balkongen sammen med naboer eller deltatt i en bokklubb på Facebook med folk fra hele verden. Dette gjelder også mennesker som har vært innesluttet og mindre sosialt innstilt tidligere, påpeker Ortiz.

Reagerer ulikt

De som nå synes det er vanskelig å komme seg tilbake til det sosiale livet, eller som ikke har tatt ansvar for egen isolering, var i mange tilfeller slik også før koronaviruset ble spredd verden rundt, mener Liria.

– Det sies ofte at vi mennesker er svært robuste. Vi er flinke til å håndtere vanskelige situasjoner. Vi går gjennom motgang og motstand flere ganger i løpet av livet, og utvikler oss like ofte til det bedre – nettopp på grunn av måten vi takler slike kriser på. Vi har en indre styrke og trygghet som hjelper oss å komme over de hindrene som møter oss på veien, og til å akseptere at livet er tøft noen ganger. En viktig del av det å komme tilbake sosialt er å ta ansvar for møter og handlinger, mener Ortiz.

– Spør deg selv: Har jeg gjort alt jeg kan for at vår relasjon skal fungere? Og har jeg akseptert at alle kanskje ikke har hatt de ressursene eller energien som kreves for å være sammen med andre? Mange av de sosiale vanene vi har etablert under pandemien kommer sikkert til å fortsette å være viktige, tror Liria.

– Å være ute i naturen, oppleve noe nytt på hjemmebane, ta del i sosiale grupper og ha faste avtaler med familie på FaceTime, er noen eksempler.

Liria håper dessuten at vi kommer til å fortsette å sette pris på de små tingene i hverdagen.

– Det er lett å tenke «jeg skulle ønske jeg hadde det slik eller slik …». Det er betydelig vanskeligere å stoppe opp og nyte det vi faktisk har. En kaffepause på en benk i solen kan være minst like betydningsfullt som en helg på spa. Nyt hverdagene og form tidsplanen slik at du kan gjøre det du har godt av. Vi var ikke så flinke til det før, men har fått ny erfaring nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.