- Kanskje den aller beste måten å møte nye mennesker på

Det er 13 mil mellom Borgny og Laila – og hadde det ikke vært for Bygdekvinnelaget, ville de nok aldri møttes. Men det er ble full klaff ved første møte, og de er blitt hverandres næreste venninne.

SOSIALT FELLESSKAP: – Å melde seg inn i en forening er kanskje den aller beste måten å treffe nye mennesker på, mener Borgny (t.v.). For ni år siden traff hun sin beste venninne Laila på denne måten. Foto: Kristin Haagensen
SOSIALT FELLESSKAP: – Å melde seg inn i en forening er kanskje den aller beste måten å treffe nye mennesker på, mener Borgny (t.v.). For ni år siden traff hun sin beste venninne Laila på denne måten. Foto: Kristin Haagensen Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det å tilbringe tid med Borgny, gjør at jeg får masse ny energi, sier Laila Irene Brøste (58) og smiler mot sin venninne.

Borgny Sletten (48) forteller at de to har mye til felles, og sier at hun er takknemlig for å ha truffet Laila. Mange vennskap dannes i foreningslivet, og det er disse to et eksempel på.

Vi møter dem hjemme på gården til Borgny på Vinstra i Gudbrandsdalen. Det er en solrik høstdag, og vi sitter ute i hagen. Utsikten er upåklagelig, og de maleriske omgivelsene på Vinstra danner kulissene for intervjuet. Kuene til Borgny gresser fredelig like ved. Vertinnen tar oss hjertelig imot og serverer rips som hun har dyrket selv, med vaniljesaus til.

Sjelevenner

Det første møtet mellom Borgny og Laila skjedde i 2013, under et årsmøte i Oppland Bygdekvinnelag. Kjemien var der med en gang, og de hadde en lang samtale den kvelden.

– Flere kommenterte at de trodde vi hadde vært venninner i mange år. Noen trodde til og med at vi var i slekt. Da hadde vi bare kjent hverandre i et par timer, forteller de to.

Forklaringen på dette er nok at de er svært like som personer, påpeker de. Og vi forstår hva de mener. De to damene er begge veldig åpne og direkte i stilen, og de ler mye.

– Vi fant hverandre på veldig mye. Vi er begge glade i folk og glade i å prate. Også er vi aktive og liker godt å være med på forskjellige ting, forteller Borgny.

Begge er opptatt av mattradisjoner og levende bygdesamfunn – som også er noe av det Bygdekvinnelaget engasjerer seg for. Både Borgny og Laila er også svært engasjerte i sitt nærmiljø.

– Og når to stykker som er ganske aktive møtes, så blir det nærmest som en eksplosjon, sier Laila, og begge ler.

– Vi har det til felles at vi vil jobbe for bygda vår. Det å møte en jeg kan sparre med, og som jeg i tillegg har så god kjemi med, har vært veldig bra. Jeg kan si en ting, og Borgny forstår akkurat hva jeg mener.

Gir både ris og ros

Det er en god avstand mellom dem – 13 mil skiller Vinstra og Bjorli, der Laila bor. Borgny forteller at det aldri har vært naturlig for henne å stoppe innom Bjorli før dersom hun kjører i den retningen. Men hun gjør det jo nå, påpeker hun med et smil.

– Vi hadde nok aldri møtt hverandre om det ikke hadde vært for Bygdekvinnelaget. Så det er vi veldig glade og takknemlige for, er venninnene enige om.

Etter det første møtet ble de venner på Facebook, og etter hvert begynte de å møtes utenom foreningen også. Ganske fort skjønte de at dette kunne komme til å bli et nært vennskap.

– Det som kjennetegner oss best, er at vi er veldig ærlige. Jeg er aldri i tvil om hvor jeg har Laila. Faktisk er det slik at enkelte kanskje kan misforstå og tro at vi er uvenner, hvis de hører oss diskutere, sier Borgny og ler litt.

– Gode venner må tåle å få noen kommentarer som er litt direkte. Man må kunne gi både ris og ros, sier Laila.

Når de to møtes, er det god mat, vin og skravling som står på planen. Noen ganger er mennene deres med, for de har også funnet tonen. De to karene har like interesser, som gårdsdrift og traktor. Så de har mye å snakke om, får vi vite.

Stiller alltid opp

Annethvert år deltar venninnene på inspirasjonsseminar med Bygdekvinnelaget. Da møtes bygdekvinner fra hele landet til sosialt samvær og faglig inspirasjon en hel helg.

– Disse turene er alltid et stort høydepunkt. Vi reiser ofte ned en dag før, for å ha det sosialt, vi to. Da blir det som en liten ferie sammen, og vi har alltid mange gode samtaler, forteller Laila.

BERGENSTUR: Her er Borgny (t.v.) og Laila i Bergen i 2017, klare for inspirasjonsseminar med Bygdekvinnelaget. Foto: Privat
BERGENSTUR: Her er Borgny (t.v.) og Laila i Bergen i 2017, klare for inspirasjonsseminar med Bygdekvinnelaget. Foto: Privat Vis mer

Borgny og Laila er blitt veldig nære venninner. At det er ti års aldersforskjell mellom dem har ingenting å si, er de enige om. Hvor ofte de to møtes varierer imidlertid, siden det er en viss avstand mellom dem.

– Hvis vi ikke har sett hverandre på en stund, så vet vi at vi alltid kan ringe. Vi vet at den andre er der uansett, sier Borgny takknemlig.

Begge kvinnene driver gård med sine familier, men har også andre jobber ved siden av. Laila er daglig leder på en bensinstasjon, mens Borgny jobber på et gartneri. Begge er gift og har voksne barn, og Laila har dessuten to barnebarn.

– Det hender at vi hjelper hverandre med ulike gjøremål. Laila ringer meg når det er dugnadsjobbing i hennes lokalmiljø, for eksempel, sier Borgny med et smil.

De synes begge det er viktig å stille opp for hverandre når det trengs, og dette er noe de ønsker å prioritere.

Viktig å ta initiativ

Foreningslivet kan være en god arena for den som ønsker å utvide sitt sosiale nettverk.

– Jeg vil si at det å bli med i en forening, kanskje er den aller beste måten å møte nye mennesker på. Da møter du andre med samme interesser, noe som gir et godt utgangspunkt for å bli bedre kjent, sier Borgny, som selv er aktiv i flere organisasjoner.

For dem som føler på ensomhet, kan dette være en fin mulighet, påpeker hun.

– Dersom du har flyttet til en ny bygd og ønsker å bli kjent med folk i nærmiljøet, vil jeg absolutt anbefale å bli med i en forening. Medlemskapet kan være det som gjør at du treffer noen du klikker med, sier Vinstra-kvinnen.

– Har dere ellers noen tips til dem som ønsker å utvide nettverket sitt og få nye venner i voksen alder?

– Det er bra å være seg selv og å være ekte. Også er det viktig å våge å begynne å prate med noen, og tørre å ta initiativ, sier Laila.

Både hun og Borgny jobber med kundekontakt. I jobben ser de hva det kan gjøre med folk å få noen vennlige ord.

– Jeg liker å gi komplimenter, og tror det kan gjøre dagen lysere for mottakeren. Det betyr mye å bli sett. I samfunnet vårt er det mange som er ensomme, og som ikke har det så godt, påpeker Laila.

Bekjente over hele landet

Både Borgny og Laila har fått mange nye venner og bekjente gjennom Bygdekvinnelaget.

– Det er en fantastisk arena for den som vil utvide nettverket sitt, og man må ikke bo på gård for å bli medlem, sier Borgny.

Hun mener at dette passer for alle som ønsker seg et kvinnefellesskap.

– Det som er så fint med Bygdekvinnelaget, er at det blir hva du gjør det til selv. Vi driver med mange forskjellige aktiviteter, og de fleste finner noe som passer for seg. Noen driver med håndarbeid, andre liker å lage mat, mens noen foretrekker å møtes for det sosiale, forteller hun.

HJELPER HVERANDRE: Borgny og Laila treffes både i bygde­kvinnelags-sammenheng og utenom, og de er flinke til å hjelpe hverandre med ulike gjøremål. Her med kuene til Borgny. Foto: Kristin Haagensen
HJELPER HVERANDRE: Borgny og Laila treffes både i bygde­kvinnelags-sammenheng og utenom, og de er flinke til å hjelpe hverandre med ulike gjøremål. Her med kuene til Borgny. Foto: Kristin Haagensen Vis mer

Det sies at hvis du spiller i korps, så har du potensielle venner over hele landet. Slik er det også med Bygdekvinnelaget, mener damene.

– Både Laila og jeg er blitt kjent med folk fra mange bygder over hele Norges land, så vi har mange steder å stoppe om vi skal på bilferie. Vi har fått et utrolig nettverk, noe som er av stor verdi, sier Borgny.

Medlemskapet har også gitt henne mye ny kunnskap. I tillegg er det en fin erfaring å samarbeide med folk som du kanskje ellers ikke hadde kommet til å samarbeide med, legger hun til.

Er der for hverandre

Tilbake til Laila og Borgny, og deres nære vennskap. Vi spør om hvilke egenskaper de to venninnene setter mest pris på ved den andre.

– Borgny er meget raus. Hun er veldig inkluderende, og er stort sett en positiv person, sier Laila.

– Laila er ærlig og sjenerøs. Og så er hun veldig, veldig flink til å sette i gang prosjekter. Og til å gjennomføre. Hun er en sentral figur i sitt lokalmiljø på Bjorli, og der bidrar hun svært mye på aktivitetsfronten, forteller Borgny.

– Hva er det beste ved dette vennskapet?

– Uansett hva slags storm jeg skulle komme opp i, så har jeg Laila å snakke med. Vi har begge lett for å stikke oss fram og si meningene våre. Og alle er jo ikke enige med oss bestandig. Men det må en tåle, sier Borgny.

Laila legger til:

– At jeg vet at hun er der for meg. Vennskapet vårt er der uansett. Vi kan være uenige om saker, men hun er der.

Viktig arena for vennskap

Deltakelse i foreninger kan være en fin mulighet hvis du vil utvide ditt sosiale nettverk. Jo flere møtesteder man har i hverdagen, desto større er sannsynligheten for å finne noen man har god kjemi med.

– I en bygd kan det være færre slike møtesteder, noe som gjør deltakelse i foren- inger eller organisasjoner desto viktigere, sier psykolog Liv Tagestad.

Psykolog Liv Tagestad. Foto: Privat
Psykolog Liv Tagestad. Foto: Privat Vis mer

Studier gjort av SSB viser en klar sammenheng mellom sosioøkonomiske ressurser og ulikhet i sosiale relasjoner. Ensomhet er for eksempel vanligere blant dem som er arbeidsledige eller uføre.

– Til forskjell fra disse gruppene, rapporterer de som er i jobb eller med i organisasjoner om større nettverk og høyere grad av sosial støtte, sier psykologen.

Sammenliknet med andre europeiske land, står organisasjonslivet relativt sterkt i Norge. Rundt halvparten av befolkningen er medlem i en organisasjon, og fire av ti har gjort frivillig arbeid for organisasjoner (SSB, 2020). Den mellommenneskelige tilliten er også relativt stabilt høy i Norge.

– De som har større tillit til sine medmennesker, synes å være mer aktive i organisasjoner og i politikken, og å ha større nettverk, sier Tagestad.

I 2011 begynte Kims far plutselig å endre seg. Tor, som alltid hadde vært fornuftig og var Kims forbilde, tok plutselig opp store lån og forfalsket underskrifter. Etter flere år fikk han diagnosen frontallappdemens. Filmen er fra de siste åtte månedene av hans liv på Villa Enerhaugen. Vis mer

Den amerikanske statsviteren Robert Putnam beskriver at nettverk som er bygget på samfunnsengasjement, kan styrke følelsen av «generalisert gjensidighet». Det vil si at «jeg gjør noe for deg uten å vente noe tilbake, i trygg forvissning om at noen andre stiller opp for meg når jeg trenger det i framtiden». Det kan gi en følelse av å være del av et trygt fellesskap.

– Men hva gjør at man går fra å være bekjente i en organisasjon, til å danne nære vennskap?

– Dersom du har møtt noen du ønsker å bli bedre kjent med, er mitt råd å ikke vente på at den andre skal ta initiativ. En må være den første til å ta skrittet, ellers risikerer man at begge venter på den andre. De fleste tar det som en kompliment å bli spurt, sier Tagestad.

– For å danne nære vennskap må man tørre å gå utenfor komfortsonen, også når det gjelder å dele vanskelige tanker og følelser med en annen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.