Reise til Kanariøyene

Kanariøyenes ukjente sjarmør

Den ukjente øya El Hierro er karrig og brutal, men har grønne skoger og behagelige badesteder - og svært gode muligheter for fotturer.

IKON: De forblåste einertrærne i El Sabinar er blitt et symbol på El Hierro.
IKON: De forblåste einertrærne i El Sabinar er blitt et symbol på El Hierro. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Best i vest. Tenerife, Gran Canaria og Lanzarote stjeler det meste av oppmerksomheten blant turister som drømmer om Kanariøyene, men det er faktisk ytterligere fem bebodde øyer som lokker med sol og sommer året rundt.

Lille El Hierro er kanskje den som er dårligst egnet til strandferie, men den lille sjarmøren er likevel et godt valg for den som søker badeliv og aktive dager litt utenfor tråkket.

Fyrig landskap

I geologiens livsløp tar det svært lang tid å bli voksen, og sammenlignet med gamle Fuerteventuras modne landskap er det lett å skjønne at El Hierro ikke er annet enn en fyrig tenåring. Her er det aldri langt til vulkanske fjell, og kysten framstår nærmest uinntakelig fra sjøen.

I Netflix-serien «Hierro» – som gir en god pekepinn på øyas attraksjoner – framstilles den sørvestligste og minst kjente av alle Kanariøyene som noe av et hardbarket sted. Med naturlige kulisser som skapt for mørke tv-drama, er El Hierro ved første øyekast temmelig røff, og neppe det du har i tankene når du ser for deg sommerferier på Kanariøyene.

Men skinnet bedrar; den lille øya er både lun, frodig og vennlig.

Hvilepuls

Med mottoet «Øya med sjel» er det lett å la seg begeistre. Samtidig er dette åpenbart et reisemål som ikke passer for alle. For de knappe 10 000 innbyggerne på øya er turisme dessuten en parentes; her dominerer banan- og ananasplantasjene kildene til inntekt. Det er få overnattingssteder, og foruten småbyene La Restinga og Tamaduste ved kysten – og den vesle og i all sannhet ganske uinteressante øyhovedstaden Valverde gjemt bort oppe i høyden – er det ikke et sted med forutsetning for turisme i stor skala.

Med andre ord: Et himmelsk reisemål for noen og lite interessant for den store turiststrømmen. Sånt er godt nytt for kresne turister.

SJARM: Det lille sentrum med små torg og hvitkalkede hus er stemningsfullt. Foto: NTB
SJARM: Det lille sentrum med små torg og hvitkalkede hus er stemningsfullt. Foto: NTB Vis mer

Gjør research

Et åpent sinn er vel og bra, men skal du legge noen feriedager til El Hierro, er det smart å gjøre litt research først. Hit kommer du ikke på grunn av sandstrender, urbane fristelser eller kulturelle attraksjoner. El Hierro handler først og fremst om mektig natur og aktive opp-levelser.

Tamaduste i sør er det beste stedet for den som vil feriere ved sjø og serveringssteder, skjermet for bølger og god tilgang til restauranter i den lille landsbyen. Som en kuriositet er det også verdt å merke seg at El Hierro sannsynligvis har fått navnet sitt ved en feil. Hierro er spansk for jern, noe det finnes lite av i det vulkanske fjellet – men trolig omtalte urbefolkningen øya som «herro», vannkilde, på det lokale språket.

SKJERMET: Selv når bølgene slår inn mot kysten, har El Hierro gode forhold for badeliv, med sine herlige saltvannsbasseng. Foto: NTB
SKJERMET: Selv når bølgene slår inn mot kysten, har El Hierro gode forhold for badeliv, med sine herlige saltvannsbasseng. Foto: NTB Vis mer

Fine turer

Øya er mest kjent for sine mange og fine turmuligheter. For Ralf Hoffmeister (60) er mil etter mil med gamle gjeterstier i det bratte terrenget det beste med El Hierro.

TIL FOTS: Tyske Ralf Hoffmeister gjorde øyboer av seg for over 20 år siden, og arrangerer fotturer for grupper og individuelle turister. Han mener El Hierro er paradis på jord. Foto: Runar Larsen
TIL FOTS: Tyske Ralf Hoffmeister gjorde øyboer av seg for over 20 år siden, og arrangerer fotturer for grupper og individuelle turister. Han mener El Hierro er paradis på jord. Foto: Runar Larsen Vis mer

– Øya er et paradis for den som vil gå i fjellet, uten å møte andre mennesker. Botanikere og geologer trives like godt, for her er variasjonen i både flora og fjellformasjoner enorm. På El Hierro kan du for eksempel få bagasjen sendt fra hotell til hotell, mens du selv tar de ulike stiene over fjellet. Bratt og slitsomt, men trygt og spektakulært, synes Ralf – som har bodd fast på El Hierro i over 20 år.

Han er veldig glad kontrastene, og særlig det faktum at du kan oppleve ekstreme forskjellige på kort tid.

– Gå ikke glipp av skogen i La Llania. Ifølge legenden kommer heksene hit for å danse når det er blitt mørkt, så ta turen i dagslys, smiler Ralf – og legger til at selv om øya ikke har veldig mange hotell, er standarden god.

– Enhver fottur bør avsluttes med litt luksus på hotell Parador del Hierro, mener Ralf – som selv skreddersyr aktive ferier på øya.

Badeliv

Men det er ikke nødvendig å svette altfor mye for å kose seg med naturen. Jeg kjører serpentinveier opp og ned fra fjell-platået, vandrer i mystisk trollskog, spiser enkel og god sjømat fra en lokal taverna ved en havn, spaserer over tilrettelagte kyststier i lavalandskap og finner etter hvert veien ned mot et helt naturlig havbasseng skjult i en grotte ut mot storhavets dønninger.

BADELAND: Svøm i grotter ut mot havet. Her fra Charco Azul, en av El Hierros mer spektakulære badesteder. Foto: Runar Larsen
BADELAND: Svøm i grotter ut mot havet. Her fra Charco Azul, en av El Hierros mer spektakulære badesteder. Foto: Runar Larsen Vis mer

Charco Azul er noe av et eventyrlig badeland, og nærmest en inkarnasjon av El Hierros mange fasetter. Kontrastene er ekstreme. Bølgene fra Atlanterhavet drønner inn mot berget. Så går jeg ned en steintrapp, bøyer hodet og fortsetter inn i en grotte – og plutselig åpenbarer en gjemt lagune seg. Salt og friskt badevann, uten en krusning på overflaten! Det er bare å hoppe i det. Badeliv på El Hierro er både dramatisk og behagelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.